Home Vijesti Dravsko proljeće – Klapa „Eufemija“ s Hrvatima u Starinu na mađarskoj strani Drave

Dravsko proljeće – Klapa „Eufemija“ s Hrvatima u Starinu na mađarskoj strani Drave

0
Dravsko proljeće – Klapa „Eufemija“ s Hrvatima u Starinu na mađarskoj strani Drave

Foto: Foto: Ivica Hodak

U svečanom mimohodu nastupili su Tamburaški orkestar Biseri Drave Starin, Ženski pjevački zbor Korjeni Martinci, KUD Drava Lukovišće, KUD Podravina Barcs, KUD Tanac Pečuh, KUD Podravac Sopje, KUD Podravina Čađavica, KUU Voćin i naša rapska klapa Eufemija koja je bila ugodno iznenađena toplim prijemom u ovom podneblju u kojem je dominantan zvuk tamburice. Na pozornici ispod velikog šatora Smotru folklora otvorili su načelnici Općine Starin, Sandor Matoricz i Općine Sopje Josip Granjaš. Ranije, prije nastupa folklornih skupina, svetu Misu za sve goste služili su sopjanski i starinski župnik.

Nakon sudjelovanja u tradicionalnom defileu u kojem su članovi klape spontano zapjevali I uz pratnju tamburaša, te nakon bogatog čašćenja domaćim delicijama ispred gotovo svake obiteljske kuće, u svojem dijelu večernjeg programa Klapa Eufemija je izvela skladbe „Neću da te kunem“, „Vrati se mili ćale“ te posebno burnim aplauzom prihvaćene klapske obrade pjesama „Ja se konja bojim“ i „Ružo moja crvena“. 

Rab danas oglas

“Dravsko proljeće” manifestacija koja je u značajnoj mjeri financirana sredstvima EU, održava se svake godine u subotu uoči Mladog Uskrsa, naizmjenično u Sopju (Hrvatska) i Starinu, jednom od osam sela s većinskim hrvatskim življem u južnoj Mađarskoj. Oni su do današnjih dana sačuvali hrvatski identitet, jezik, običaje i bogatu etnografsku baštinu.

Nekoć se ova manifestacija održavala istovremeno u oba mjesta povezana skelom preko Drave, no skele više nema, pa iako Starin i Sopje dijeli tek 4-5 km zračne linije, da bi danas žitelji ovih Općina došli jedni drugima trebaju koristiti granični prijelaz Terezino Polje i automobilom prijeći gotovo 100 km.

Prije povratka na Rab, u nedjelju 3. travnja načelnik Sandor Matoricz, omogućio je članovima Klape Eufemija posjet jednoj od najstarijih Kalvinističkih crkava u Mađarskoj, kao i razgledavanje dobro očuvanog dvorca kojeg je dao izgraditi hrvatski velikš Ivan Drašković i predivnog krajobraza oko njega, poznatog po više od 400 vrsta zasađenog bilja i raslinja iz čitavog svijeta.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime