Ispiši ovu stranicu
Petak, 05 Kolovoz 2022 22:54

U Rabu otvorena iznimna izložba vrsnog akvarelista, akademskog umjetnika, prof. Siniše Reberskog

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
U Rabu otvorena iznimna izložba vrsnog akvarelista, akademskog umjetnika, prof. Siniše Reberskog Foto/Izvor: PerceiveArt

U srijedu 3. kolovoza 2022. svečano je otvorena samostalna izložba „Fragmenti zapisa iz Atlasa Lutajuće galaksije – Portreti umirućih zvijezda“ akademskog umjetnika i profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Siniše Reberskog u Galeriji Pik (Ivana Rabljanina 3, Rab).

 

Na otvorenju kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je ciklus radova istaknuvši kako sâm naziv izložbe daje naslutiti da je riječ o slojevitom i kompleksnom ciklusu na kojem je umjetnik predano radio proteklih nekoliko mjeseci, a koji se prvi put predstavlja javnosti upravo na izložbi u Galeriji Pik.

 

Siniša Reberski akademski je umjetnik, slikar, grafičar, vrsni akvarelist i kaligraf koji je vrlo uspješno objedinio sve navedene umjetničke izričaje u recentnom ciklusu. Akvarel kao tradicionalna tehnika koja ne trpi pogreške u svom stvaralačkom procesu posjeduje trenutak slučajnosti kojim je Siniša Reberski u potpunosti ovladao i izvukao puni potencijal tehnike kako bi dočarao pulsirajuću materiju zvijezda, planeta i ostalih zbivanja u svemiru. Švec Španjol istaknula je kako je sastavni dio svakog rada i kaligrafski oblikovan tekst koji na prvu djeluje poznato, no kada se promatrač približi i pokuša pročitati tekst shvati da je riječ o nepoznatom jeziku. Sva djela odlikuju se uravnoteženim skladnim kompozicijama pri čemu tekstualni i likovni zapis ne dominiraju jedan nad drugim, već se međusobno nadopunjuju, ističu i komplementiraju. Relevantan segment izložbe čine i nazivi radova koji su podjednako kompleksni i maštoviti kao sâm naziv izložbe te istovremeno pružaju dodatne informacije o pojedinom radu, ali i postavljaju pitanja i naznačuju buduće događaje te na taj način Siniša Reberski kontinuirano zaokuplja pažnju promatrača ne dopuštajući mu da uzima djelo zdravo za gotovo, već ga potiče da promišlja o potencijalnom razvoju događaja započetih na pojedinom djelu. Nakon predstavljanja izložbe od strane kustosice, umjetnik Siniša Reberski zahvalio je svima na dolasku i istaknuo kako je žar za maštanjem i dalje prisutna u njemu kao i na samom početku. Voditeljica Galerije Pik Barbara Marelić pozdravila je sve prisutne i proglasila izložbu otvorenom.

 

 

Izložba se održava u sklopu manifestacije Rapsko likovno ljeto, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab. Autor se predstavlja posve novim ciklusom radova u tehnici akvarela na papiru koji su nastali u posljednjih nekoliko mjeseci te su premijerno predstavljeni javnosti upravo na ovoj izložbi. Posljednjih nekoliko godina Siniša Reberski stvara djela u kojima bilježi vlastite vizije dalekih neistraženih prostora Svemira. To su imaginarni svjetovi nastali ispreplitanjem kolektivnog poznatog i individualnog zamišljenog. U posljednjem ciklusu naziva „Fragmenti zapisa iz Atlasa Lutajuće galaksije“ Reberski odlazi korak dalje oblikujući, kako sâm kaže, prikaz možebitnog atlasa načinjenog u nepoznatoj civilizaciji rukom njegovog galaktičkog dvojnika koji je zabilježio vlastita promatranja života i umiranja zvijezda u svojoj galaksiji.

 

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

 

Izložba ostaje otvorena do 19. kolovoza 2022.

Pročitano 647 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles