logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Subota, 13 Kolovoz 2022 13:40

Svaki Antonijev zaveslaj bio je posvećen djeci s invaliditetom i poteškoćama u razvoju

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Svaki Antonijev zaveslaj bio je posvećen djeci s invaliditetom i poteškoćama u razvoju Foto: Hrvoje Hodak, Staša Šoh i Mihael Katalinić

Premda su vremenske neprilike za 24 sata odgodile Antonijev polazak na 18,5 milja dugu kajakašku rutu kojom je, u sklopu humanitarne akcije "Veslajmo za one koji ne mogu", odlučio povezati otoke Lošinj i Rab, buru ipak nije bilo moguće izbjeći niti u subotu ujutro.

 

Upravo s namjerom da u što većoj mjeri izbjegnu probleme s burom, čije je jačanje bilo najavljeno tek od 9:00 sati, 21-godišnji Lošinjanin Antonio Bujačić i ekipa iz njegove pratnje, odlučili su iz lučice Sv. Martin na Lošinju krenuti još za mraka, u 4:00 sata ujutro, no bura je, suprotno prognozi, tukla u provu od samoga starta, a stišala se tek na nekih desetak minuta ulaskom u rapski akvatorij ispod otočića Lagnja.

 

Bez obzira na sve, Antonio  je u visokom ritmu prevalio čitavu rutu i već prije podneva kajakom stigao do cilja - plaže Banova vila podno parka Komrčar u gradu Rabu. Tamo su ga dočekali brojni Rabljani, rapski dio organizacijskog tima iz udruge "Pinokio" koja baš poput lošinjske udruge "Ruka u ruci" skrbi o djeci s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, ali i kajakaši i kajakašice KK Rab '83 i rapske tvrtke Sea Kayak Croatia  kao i predstavnici ŽS bolnice INSULA Rab. Upravo toj djeci, njihovom izjednačavanju u pravima i mogućnostima unutar ovih dviju otočkih zajednica, bio je posvećen svaki Antonijev zaveslaj.

- "Ovo nije samo moje postignuće, jer mi djelujemo kao zajednica i tako ćemo nastaviti djelovati i u budućnosti. Naime, sam to nikada ne bih mogao ostvariti bez prateće logistike, organizacijskog tima ljudi s oba otoka, kao i onih koji su cijelu priču financijski poduprli. U svemu ovome ipak je najbitnija ta humanitarna nota s glavnim ciljem prikupljanja financijskih sredstava za dvije udruge "Pinokio" (Rab) i "Ruka u Ruci" (Lošinj) koje skrbe o djeci s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, a moja je želja da nas ovakve plemenite akcije, kad već između Raba i Lošinja nemamo nikakvih trajektnih i katamaranskih veza, još više povežu na onom ljudskom planu, kao prijatelje i suotočane", kazao je Bujačić.

 

Sav donirani novac bit će proslijeđen udrugama "Ruka u ruci" na Lošinju i "Pinokio" na Rabu koje pružaju pomoć djeci s poteškoćama u razvoju i invaliditetom. Lošinjska udruga donaciju će uložiti u rekonstrukciju novog prostora koji su dobili za rad s djecom, a "Pinokio" će sufinancirati projekt dugogodišnjeg gosta i prijatelja otoka Raba Dicka Spijkermana koji uključuje izgradnju dizalice za ulaz osoba s invaliditetom u more.

Tko želi sudjelovati sredstva može uplatiti izravno udrugama na njihove račune: Udruga "Ruka u ruci" (Mali Lošinj) HR 5424070001100056293 i/ili Udruga "Pinokio" (Rab) HR 1724020061100572974.

 

Ni predsjednik rapske udruge Pinokio Mihael Katalinić nije krio svoje zadovoljstvo realizacijom ovog projekta:

- "Naša humanitarna akcija "Veslajmo za one koji ne mogu" danas je uspješno provedena, Antonio je sretno stigao s Lošinja veslajući u kajaku do Banove vile na Rabu gdje su ga dočekali naši sugrađani, članovi udruge Pinokio, predstavnici Specijalne županijske bolnice INSULA Rab, volonteri, prijatelji, a doček su posebno uveličali članovi kajak kluba Rab '83. Hvala prijateljima s Lošinja, Udruzi "Ruka u ruci" i svima koji su doprinijeli da se akcija uspješno provede. Pred nama je period od nekoliko dana u kojem ćemo napraviti konačni zbroj prikupljenih sredstava, a o svemu ćemo izvijestiti javnost putem naših medijskih pokrovitelja. Još jednom hvala svima", poručio je Katalinić.

 

Rab je kajakaški otok pa ova Antonijeva akcija doista ima velikog prostora za daljnje osmišljavanje i za neke nove organizacijske iskorake, a sve s istim ciljem, osnaživanjem svijesti o tome da među nama žive djeca kojoj smo kao zajednica dužni pružiti sve ono što je potrebno da se osjećaju njenim jednakopravnim dijelom.

Pročitano 1342 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1