Home Vijesti U predivnom ambijentu parka Kapić održana je 14. manifestacija “Loparska noć – Povratak korijenima”

U predivnom ambijentu parka Kapić održana je 14. manifestacija “Loparska noć – Povratak korijenima”

0
U predivnom ambijentu parka Kapić održana je 14. manifestacija “Loparska noć – Povratak korijenima”

Foto: Foto: Petar Lupić

 

Preko 100 sudionika upriličilo je za posjetitelje potezanje i krpanje mreža, pletenje bocuna, izradu bubica od lavande te ogrlica od suhih smokvi, mašćenje grožđa… Uz to, bilo je tu i “domaće” gastronomske ponude poput neizostavnih pečica s pršutom za koje je trebalo strpljivo čekati u redu, domaćeg meda i proizvoda od meda te kukuruza pečenog na žeravici. Sve to, naravno ne ide bez pokoje kapljice dobrog vina ili još boljih rakija i likera kojih se moglo pronaći šetajući kroz prošlost prezentiranu u parku Kapić.

Rab danas oglas

 

Osim prezentiranja proizvoda, posjetitelji su mogli uživati i u “nematerijalnoj” ostavštini, slušajući tako muške i ženske pjevače koji su izvodili tradicionalne pjesme i napjeve Lopara te uz zvukove miha, kao tradicionalnog glazbala ovog područja. Domaći i gosti mogli su uživati i u partiji briškule i trešete ili navijati uz boćalište na kojem uzbuđenja nije nedostajalo.

– “Drago nam je, da kroz ovakve manifestacije, možemo prezentirati dio svoje bogate tradicije. A posebno veseli veliki broj djece na radionicama, što znači da loparska tradicija i dalje živi!”, rekao je u ime organizatora Marin Mušćo, direktor TZO Lopar.

 

Sveti Marin i ove je godine dostojno ispraćen na svoj put prema zapadnoj obali Jadrana, praćen mnogobrojnim mještanima i turistima uz veliki vatromet koji je najviše oduševio one najmlađe. Do ispraćaja je, kao poznati klesar radio na jednoj od skulptura i strpljivo pozirao svima koji su kao uspomenu na ljetovanje ili tek lijepo provedenu ljetnu večer, poželjeli baš sliku s njim.

 

A uz sv. Marina, vjerojatno je najfotografiraniji bio župnik Božidar Volarić, kojem je ovo prva Loparska noć od kada je u župi Lopar. Ipak, brzo se snašao, obukao narodnu nošnju i bio jedan od glavnih domaćina s kojim su svi željeli razmijeniti pokoju riječ! “Ono što se radi iz ljubavi prema mjestu i župi mora biti dobro! I to ću uvijek podržat jer se tradicija mora održati za iduće naraštaje. Na kraju, sve što se radi iz takve ljubavi i uz poštivanje tradicije, uvijek će biti dobro prihvaćeno.”

 

Za dodatnu gastronomsku ponudu i okrjepu pobrinulo se vrijedno osoblje Imperial Riviere d.d., a brojne posjetitelje do kasno u noć zabavljao je Saturnus Bend.

 

Djelić atmosfere pogledajte u galeriji na fotografijima Petra Lupića.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime