Home Vijesti U Ljetnom kinu Rab otvoreno 4. izdanje Rab film festivala

U Ljetnom kinu Rab otvoreno 4. izdanje Rab film festivala

0
U Ljetnom kinu Rab otvoreno 4. izdanje Rab film festivala

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Na otvaranju u Ljetnom kinu Rab, neposredno prije projekcije canneskog laureata – filma „Dvostruka prijevara“ redatelja Park Chan-wooka, u ime organizatora i domaćina, Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta Rab i Toro laboratorija, pubilici u ispunjenom kinu, uzvanicima i gostima dobrodošlicu je poželjela voditeljica večeri, naša poznata kazališna i filmska glumica Mila Elegović, kojoj se na sceni u prevoditeljskoj ulozi pridružila i mlada Rabljanka Antonia Peran.

Rab danas oglas

 

Pored zahvale organizatorima i svim podupirateljima RAFF-a, nekoliko riječi o sve većoj prepoznatljivosti RAFF-a u svjetskim razmjerima kao i o značenju rapskog festivala u promociji hrvatskog filma kazao je izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ravnatelj Hrvatskog audio-vizualnog centra, gospodin Chris Marchic.

 

Direktor RAFF-a Robert Tomić Zuber svoje obraćanje pred filmskim platnom rapskoga Ljetnoga kina započeo je konstatacijom da je novinarstvo, osobito ono istraživačko, duboko utkano u koncept ovog festivala, pa je u tom kontekstu još jednom izrazio veliko žaljenje zbog nedavnog gubitka jednog od naših najboljih TV novinara Mislava Bage. Podsjetio je Zuber publiku u ispunjenom Ljetnom kinu i na to da ovogodišnji RAFF CINEMA donosi 14 izvrsnih filmova, i jedan izvan konkurencije, prema izboru filmskog kritičara i novinara Vladana Petkovića, a nakon što je predstavio članove festivalskog žirija, redatelja Danila Šerbedžiju, glumicu Anju Matković i redateljicu Tihu K. Gudac, iskoristio je priliku da na pozornicu po zasluženi aplauz pozove i vrijedne članove direkcije festivala.

 

Također, novost ovogodišnjeg festivala je pokretanja programa „RAFF-talk“, u sklopu kojega će se svakog jutra u 10:30h na Festivalskom trgu – Pjaceti, govoriti o kinematografiji u vrijeme svjetskih kriza, novinarstvu i izazovu koji taj poziv nosi.

 

Neće izostati ni obrazovni segment rada s mladima „RAFF Generation“, koji će u ovogodišnjem izdanju RAFF-a biti realiziran u suradnji s programom Sarajevo film festivala „Dealing with the past“ i Zakladom Friedrich Ebert.

 

Uz filmski program festivala ove se godine posebno ističe i glazbeni RAFF BEAT, koji donosi tri velike glazbene poslastice u vidu koncerata Hladnog piva, u subotu 20. kolovoza, i Massima, u nedjelju 21. kolovoza na Novoj rivi, te grupe TBF u ponedjeljak na Giardinu-Kulici, na novoj glazbeno-gastronomskoj lokaciji RAFF-a, i to odmah nakon projekcije filma Nine Violić „Baci se na pod“.

 

U ponedjeljak i utorak, 22. i 23. kolovoza, veliki prijatelj Festivala Zoran Predin razgovarat će s Massimom i Sašom Antićem iz grupe TBF, uz jutarnju kavu.

 

Četvrto izdanje Rab film festivala donosi doista izniman odabir društveno relevantnih igranih i dokumentarnih filmova u kojima se istražuju aktualni globalni i lokalni problemi, a završne večeri, u utorak 23. kolovoza u Uvali I. Padova, od 20:30 sati, nakon proglašenja najboljih filmova, uslijedit će projekcija filma u SEAPLEX KAICH programu„Heroji radničke klase“, režisera Miloša Pusića. Cijeli program moći će se pratiti s mora, iz plovila, odnosno kaića, brodića, jahti, čamaca…, što dakako stvara posebnu atmosferu i spaja dva užitka – filmski i morski.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime