Home Vijesti U ispunjenoj kongresnoj dvorani hotela Padove započeo ciklus predavanja ” VJERA i ZNANOST”

U ispunjenoj kongresnoj dvorani hotela Padove započeo ciklus predavanja ” VJERA i ZNANOST”

0
U ispunjenoj kongresnoj dvorani hotela Padove započeo ciklus predavanja ” VJERA i ZNANOST”

Foto: Foto: Sanjin Badurina Piloto i Ivica Hodak


Predavanje na temu “Zašto je važno oprostiti sebi- primjer ovisnosti” imalo je cilj kako potaknuti jedni druge na veće promišljanje i djelovanje

U srijedu, 28. rujna u kongresnoj dvorani hotela Padove prvo u nizu predavanja “VJERE I ZNANOSTI” na temu: “Zašto je važno oprostiti sebi- primjer ovisnosti”, održao je dr. sc. Nikola Babić, klinički psiholog zaposlen u Županijskoj specijalnoj bolnice Insula u Kamporu. Ovo predavanje kao i sva ostala koja će uslijediti organizirali su Krčka biskupija i Dekanat Rab, a susret je okupio veliki broj žitelja otoka Raba.

Rab danas oglas

 

Na samom početku večeri uvodne riječi pozdrava i dobrodošlice svima nazočnima, te posebno predavaču dr. sc. Babiću uputio je voditelj vlč. Saša Malović, upravitelj i župnik župe Supetarska Draga rekavši: “Svrha ovog predavanja je da vidite kako Crkva surađuje sa znanošću. Dobro je da čujemo i vaše mišljenje, možda i kritiku, da osjetimo što trebate, što želite, jer spremni smo na promišljanje…”

 

Za opraštanje imamo dvostruke kriterije, za druge; strpljenje, blagost, savjet, a za sebe kritiku, negativnost. Ono što vrijedi za praštanje drugima, vrijedi i za praštanje samome sebi. Nije opasno praštati, opasno je ne opraštati.” 

Nakon kratkog predstavljanja, dr. sc. Babić je započeo svoje psiho-edukacijsko izlaganje teme “Opraštanje sebi” na kojoj je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Rijeci, pojašnjavajući bitne pojmove i varijable koje se vežu za njegovo znanstveno istraživanje.

Najprije je pojasnio pojam ruminacija o kojima kaže: “Ruminacije nenamjerne i neplanirane repetitivne misli, repetetivni stil razmišljanja o nekom osobnom problemu, pojavljuju se kod opće i kliničke populacije, mogu biti pozitivne i negativne i mogu se fokusirati ili na postizanje cilja ili na diskrepancije između cilja i trenutnog stanja. Svi imamo više tokova misli, svjesni tok, a paralelno s tim i automatski tok misli. U tom dijelu se nalaze i ruminacije. Iako potaknute u ‘dobroj namjeri’ ruminacije često imaju suprotan učinak i povezuju se s višim stupnjevima depresivnosti, koje se javljaju kao percepcije gubitka drage osobe i sl., i anksioznosti (strahovi, zabrinutost od budućnosti). Kod varijable pozitivnih vjerovanja u ruminacije, čovjekova želja je da sam sebi pomogne, međutim kroz ruminativni stil razmišljanja konstantno se održava ugrožavajući sadržaj u svijesti, održava sebe u lošem raspoloženju, dolazi do nesklada i depresivnosti. A što je veća razlika između aktualnog i idealnog što želimo i kakvi želimo biti, dolazi do samokritičnih emocija, krivnje i srama, temeljene na samokritici. Krivnja šalje poruku da si napravio nešto loše, sram kaže da si kao osoba loš. Iz nemogućnosti da se čovjek nosi s tim emocijama, javlja se agresivnost, posezanjem za alkoholom, ovisnost da smanji i uspori nelagodu, napetost… Osjećaj srama je bitan za opraštanje sebi u početnim fazama, jer služi kao moralni kompas i važan je da bi se inicirao proces opraštanja.”

Nadalje je pojasnio da kod međusobnog i interpersonalnog opraštanja, odnosno opraštanja drugima, druga osoba ne mora zaslužiti taj oprost. Zapravo opraštamo jer to želimo, bez očekivanja da se osoba ispriča, živjeti slobodan od ljutnje, tereta… Isto tako kod opraštanja sebi, otpuštamo negativne komponente, gajimo pozitivne emocije prema sebi i što je ključno je procjena odgovornosti…. Proces opraštanja je povezan sa dobrobiti mentalnog i tjelesnog zdravlja…

 

Zatim je dr. sc. Babić povezujući znanost i vjeru istaknuo: “Bog je stvorio čovjeka i poznaje ga i zato već i odgovara na svaku potrebu. Za opraštanje imamo dvostruke kriterije, za druge; strpljenje, blagost, savjet, a za sebe kritiku, negativnost. Ono što vrijedi za praštanje drugima, vrijedi i za praštanje samome sebi. Nije opasno praštati, opasno je ne opraštati.” Kao primjer uzima iz Katekizma molitvu Očenaša, Isusovih zapovijedi ljubavi… Ako ne možemo oprostiti sebi, vjerujemo da je grijeh jači od ljubavi i to postaje naša stvarnost. Ako vjerujemo da je grijeh jači od Božje ljubavi… I kao zaključak, odgovor na pitanje zašto trebam oprostiti sebi je zato što mi Bog oprašta – rekao je, između ostalog, na samom kraju .

 

U nastavku večeri bila je prigoda za diskusiju i razgovor, pa su neki od nazočnih postavili pitanja na koje je predavač odgovarao, a neka od njih su bila; “Zašto čovjek ima potrebu bježanja od krivnje,odgovornosti?”, “Zašto netko ne želi da mu se oprosti?”, “Kako se pomoglo pacijentima kroz vjeru i na koji način izbjeći negativne ruminacije nekim vježbama i tehnikama?”

 

Pri završetku predavanja vlč. Saša Malović je ukratko podijelio s prisutnima svoje vlastito životno iskustvo oprosta, najavio slijedeće goste predavanja te zahvalio dr. sc. Babiću, gospodinu Ivanu Ribariću i direktoru hotela Padove gospodinu Antoniju Begu, pjevačkom bendu; Lidiji, Ninu i Filipu koji su animirali susret, kao i Sanjinu Badurini Pilotu.

 

Večer je zaokružena pjesmom i Božjim blagoslovom.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime