Home Vijesti MTC FELIX ARBA – Najava svibanjskog moto spektakla na Rabu!

MTC FELIX ARBA – Najava svibanjskog moto spektakla na Rabu!

0
MTC FELIX ARBA – Najava svibanjskog moto spektakla na Rabu!

Foto: Foto: Dražen Kasprek - Moto trip Croatia

 

Svibanj donosi pravi spektakl i jako veliku promidžbu otoka Raba i turizma na Rabu. Nije riječ o klasičnom moto susretu kakve organiziraju moto klubovi već se radi o javnom događaju u kojem su u centru pažnje žene motoristice i sva događanja će se vrtjeti oko njih. Okupljanje bi trebalo biti na Trgu sv. Kristofora gdje će biti i prvo fotografiranje i snimanje, a gradske zidine su odlična kulisa i fotografije koje odu s Raba po cijelom svijetu bit će itekako atraktivne.

Rab danas oglas

Uz vrlo praktične i konkretne savjete i prijedloge za motoriste poput kamo na jednodnevni izlet, možete pronaći i vrlo zanimljive putopisne reportaže za koje odmah nakon par prvih pročitanih redaka shvaćate da nisu klasični moto putopisi. To nisu reportaže koje detaljno opisuju neku lokaciju jer kako kaže Dražen, glavni idejni začetnik cijele ove priče, netko je već napisao sve o tim destinacijama i nema smisla sada to prepisivati ili „otkrivati toplu vodu“. Dražen pronađe neku zanimljivu anegdotu, povijesni detalj, legendu ili priču i to obradi na svoj način, a sve začini odličnim fotografijama i pitkim zanimljivim tekstovima.

 

Udruga je osnovana u ožujku ove godine, a do sada ima već preko 50 članova iz cijele Hrvatske. Posebnu pažnju javnosti Moto Trip Croatia izazvali su događaji pod nazivom Photo Meeting na kojima su se okupljale žene motoristice iz cijele Hrvatske. To nije bio klasični moto susret već je cilj tog događaja bio skrenuti pažnju javnosti na žene koje voze motocikle i na predrasude s kojima se susreću. Photo meeting (foto susret) tako je okupio na nekoliko lokacija u Hrvatskoj oko 120 žena motoristica, a fotografije koje su sa tih susreta otišle u javnost postigle su željeni efekat: skretanje pažnje na motoristice. One su ovim događajima pokazale da žene bajkerice nisu iznimka, osim toga na ovaj način su se upoznavale i sklapale nova prijateljstva.

 

Moto Trip Croatia od 2023.g. više neće organizirati Photo Meeting za bajkerice na dosadašnji način već su razradili jedan sasvim novi format. Radi se o vikend događaju koji bi trebao postati tradicionalan i održavao bi se svake godine zadnji vikend u svibnju, a mjesto događanja je otok Rab. Stotine žena na motociklima s bogatim sadržajem, s tisućama fotografija i selfija koji će biti odaslani u javnost, ogromna su turistička promidžba otoka Raba. Sve nabrojano do sada bio je i više nego dovoljan povod za razgovor s idejnim začetnikom, realizatorom i predsjednikom Moto Trip Croatia, Draženom Kasprekom.

 

 

RD – Gospodine Kasprek, Udruga Moto Trip Croatia osnovana je u ožujku ove godine, ali po svim sadržajima na vašem web portalu i aktivnostima koje poduzimate, čini se radite puno duže?

– Pa možda se tako čini nekome sa strane, ali meni izgleda kao da je sadržaja malo. Ja bih volio da sam do sada stigao puno više toga obići na motoru, napisati reportaža i snimiti fotografija i snimki s dronom. Međutim, zadovoljan sam i s ovime do sada.

 

RD – Imate preko 50 članova u udruzi kojoj je sjedište na otoku Rabu. Kako ste u tako kratko virjeme to uspjeli postići?

– U početku nisam uopće računao na članove. Ideja o registriranju udruge je došla isključivo zbog toga jer kao pravna osoba imate puno više mogućnosti nešto organizirati i drugi vas shvaćaju ozbiljnije ako ste organizirani u takvom nekom obliku nego ako sve radite samo svojim imenom i prezimenom. Međutim ljudi su prepoznali moj rad i trud i to im se svidjelo. Svojim članstvom su htjeli dati podršku da ta priča ide dalje i da ja mogu i dalje stvarati nove sadržaje. Ono što me posebno veseli da među članovima ima otprilike 50-50% žena i muškaraca, da ima članova koji i nisu motoristi, ali im se sviđa ideja, sadržaj… Članova ima svih mogućih godina i zanimanja; imamo najmlađu članicu koja je još maloljetna, ali položila je i vozi motocikl od 125 kubika i u udruzi je zajedno sa svojom pomajkom i ocem. Najstariji član udruge je umirovljenik iz Rijeke koji je aktivni vozač Harley Davidsona. Među članovima imamo stvarno svakakvih zanimanja; vojnika, studenata, umirovljenika, učiteljica, vozača kamiona, trgovaca, pa čak i jednog svećenika iz Zagreba koji je također bajker.

 

Projekt Bikers friendly i memorijalna vožnju “Putevima Oluje”

RD – Naveli smo da pišete prijedloge za moto izlete, reportaže, da ste organizirali Photo Meeting događaje za žene motoristice, imate i rubriku bikers friendly… Jesmo li što zaboravili?

Bikers friendly je dugoročan projekat, a cilj nam je skupiti što veću bazu podataka o bikers friendly mjestima po Hrvatskoj. To mogu biti privatni iznajmljivači, hoteli, restorani, kampovi itd. Dva su načina na koji ih možemo predstaviti na našim stranicama: prvi je da nam oni sami pošalju fotografije i opis svojih djelatnosti, a drugi je da mi odemo kod njih, fotografiramo, napišemo reportažu i onda objavimo. Imali smo do sada i jednih i drugih slučajeva. Cilj toga je da jednog dana to zaživi kao aplikacija za smartphone. Kada krenete negdje sa svojim motociklom upišete lokaciju kamo idete i ona vam izbaci sva bikers friendly mjesta na tom području. Do toga je dug put, ali dok to ne zaživi sve objavljujemo na našem web portalu.

Osim toga spomenuo bih i memorijalnu vožnju koju organiziramo povodom Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja, pod nazivom Putevima Oluje. Vožnja će se održavati svake godine s polaskom iz Starigrad Paklenice, ispred hotela Vicko, a zatim se vozi do malog banijskog sela Strašnik, u blizini Petrinje. Start i cilj je svake godine isti, a ruta kojom se krećemo je svake godine drugačija. Cilj ove vožnje je obilježiti Dan pobjede i odati počast svim poginulim braniteljima. Također ta vožnja je u skladu s našim djelatnostima, pa tako na ruti kojom vozimo obilazimo i neka mjesta povezana sa kulturnom, povijesnom i prirodnom baštinom Republike Hrvatske.

 

 

Podrška lokalnih institucija projektu MTC FELIX ARBA

 RD – I za kraj recite nam nešto više o samom događaju MTC FELIX ARBA koji će se od 2023.g. održavati na otoku Rabu te kako je na Rabu ta ideja prihvaćena?

– Pa taj događaj bi trebao biti pravi spektakl i jako velika promidžba otoka Raba i turizma na Rabu. To nije klasični moto susret kakav organiziraju moto klubovi već se radi o javnom događaju u kojem su u centru pažnje žene motoristice i sva događanja će se vrtjeti oko njih. Okupljanje bi trebalo biti na Trgu sv. Kristofora gdje će biti i prvo fotografiranje i snimanje, a gradske zidine su odlična kulisa i fotografije koje odu s Raba po cijelom svijetu bit će itekako atraktivne. Nakon toga motoristice imaju stručno vođenje po starom gradu uz naše turističke vodiće, a osim svih rapskih kulturnih i povijesnih znamenitosti posjetit će i Kuću rabske torte, rapske samostreličare itd. Nakon toga bajkerice idu u veliki defile/moto vožnju po otoku Rabu i to do trajektne luke na Mišnjaku, crkve sv. Petra u Supetarskoj Dragi, Lopara, Kampora i nazad u Rab. Na toj vožnji imaju pet foto punktova na kojima će se odvijati fotografiranja. Poslat ćemo poziv i foto klubovima, te pojedincima fotografima amaterima i profesionalcima koji se žele pridružiti ovom događaju pa da uz njihovu pomoć Photo Meeting bude baš doslovno pokriven sa desetinama fotoaparata. Kažu da fotografija vrijedi više od tisuću riječi pa ako imamo nekoliko desetina fotoaparata koliko će to tek vrijediti riječi!

Nakon završetka defilea slijedi povratak u Rab i vjerojatno na Velu rivu. Taj vikend se na Rabu događa još jedan atraktivan događaj Rab Web Conference koji okuplja IT stručnjake iz cijele Hrvatske, ali i svijeta a u njihovoj organizaciji održat će se i koncert na rivi. S obzirom da i mi i oni svatko na svoj način radimo na promidžbi Raba, red bi bio da negdje dođe i do spajanja tih događanja, a najbolje mjesto za to će biti upravo koncert na rivi. Ovaj događaj MTC FELIX ARBA bi trebao postati tradicionalan i događao bi se svake godine zadnji vikend u svibnju i očekujemo da svake godine bude sve veći i atraktivniji.

Moram naglasiti da je ideja naišla na odličanu reakciju i podršku od strane Turističke zajednice grada Raba i Turističke zajednice Lopara i s njima je sve dogovoreno te će ujedno i aktivno podržati ovaj događaj. Također već je dogovoreno s policijskom postajom na Rabu da policajci na motorima prate i osiguravaju kolonu za vrijeme defile po otoku. Takav odaziv institucija je za svaku pohvalu i ne možemo dočekati 5. mjesec i da sve započne.

 

Nakon ovako iscrpnog izvještaja o vašem radu, aktivnostima i planovima, nemamo što drugo dodati osim da vam želimo svu sreću u daljnjem radu i da vam se svi planovi ispune.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime