logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Subota, 28 Siječanj 2023 09:44

Obilježen Dan branitelja Općine Lopar | Ustrajavanje na načelima istine, pravde i poštenja

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Obilježen Dan branitelja Općine Lopar | Ustrajavanje na načelima istine, pravde i poštenja Foto: Hrvoje Hodak i Marin Mušćo

Polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Loparu te paljenjem svijeća na posljednjim počivalištima umrlih loparskih branitelja, jučer je u poslijepodnevnim satima započelo obilježavanje DANA BRANITELJA OPĆINE LOPAR.

 

Vijence su tom prigodom položile delegacije Udruge veterana Domovinskog rata Lopar, Općine Lopar, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Rab, Hrvatskog časničkog zbora, te Darko Logožar u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, dok je u ime Grada Raba obilježavanju Dana branitelja Općine Lopar prisustvovao pročelnik Denis Deželjin.

 

Nakon komemoracije na groblju, u prostoru župne crkve sv. Ivana Krstitelja služena je i sveta misa koju je predvodio loparski župnik vlč. Božidar Volarić. On je u svojoj propovijedi naglasio koliko je hrvatskim braniteljima bilo važno u dramatičnim uvjetima ratne stvarnosti, strepnje nad vlastitim životom i životima bližnjih, ne odmaknuti se od načela istine, pravde i poštenja, sačuvati sebe i vlastitu vjeru odupirući se silini agresije i zla protiv kojeg su se borili.

 

Podsjetimo, UVDR Lopar osnovana je 27. siječnja 2007., nedugo nakon utemeljenja Općine Lopar, a od prihvaćanja Odluke Općinskog vijeća Lopara iz veljače 2013., svakog 27. siječnja, dana kada je na ličko ratište 1992. godine otišao najveći broj Loparana, posebno se obilježava i Dan branitelja Općine Lopar.

 

Obilježavanje Dana branitelja Općine Lopar nastavljeno je održavanjem sjednice Udruge veterana Domovinskog rata Lopar u prostoru Sportske dvorane Lopar. U radnom dijelu sjednice usvojena su izvješća za 2022. i planovi rada Udruge za 2023. godinu, a skupu su se zatim, uz predsjednika UVDR Lopar Ivana Pičuljana, koji se još jednom s posebnim pijetetom prisjetio imena svih umrlih loparskih branitelja, obratili i načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc, Darko Logožar u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, te Milan Kurilj u ime Udruge ratnih veterana 1. Hrvatskog gardijskog zdruga. Kao poseban gost UVDR Lopar sjednici je prisustvovao i predsjednik Zajednice udruga postrojbi ZNG RH i HV Pavo Naletilić, a obilježavanje Dana branitelja Općine Lopar svojim su nastupima uveličali Loparski pučki pjevači i Ženska klapa Užanca.

 

Pročitano 907 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1