logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Subota, 28 Siječanj 2023 11:25

Od Galerije Ive i Anica u Loparu preko zbirki u gradu Rabu do proširene stvarnosti Virtualnog muzeja Juxta Mare

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Od Galerije Ive i Anica u Loparu preko zbirki u gradu Rabu do proširene stvarnosti Virtualnog muzeja Juxta Mare Foto: Hrvoje Hodak, Mladen Šćerbe i Marin Mušćo

U Noći muzeja prvi puta svoja su vrata otvorili i vlasnici izložbenog prostora “Ive i Anica” u Loparu. Osim na prirodnim ljepotama Lopara i ostatka Raba, čiji motivi dominiraju na izloženim slikama iz kolekcije Andreškić nastalima u suradnji s brojnim hrvatskim i inozemnim slikarima, fokus je ovoga puta bio na tradiciji, naravno, onoj Loparskoj.

 

Posjetitelji su se tako imali priliku informirati o loparskoj nošnji, njezinim varijantama koje su bile namijenjene različitim prigodama, kao i o Loparskim maškarima i svemu onome što je potrebno za izradu "klabuka" kao najprepoznatljivijeg dijela odjeće maškara ovoga kraja.

 

Albina Andreškić u svojoj Galeriji Ive i Anica

 

Među kamenim zidovima ponosno su bili izloženi i brojni starinski facoli kao i ostali dijelovi nošnje koje vlasnici brižno prikupljaju duži niz godina, a čije su priče, o danima kada su bili neizostavni dio svakodnevice njihovih vlasnika, mogli čuti svi oni koji su se zatekli u ugodnom ambijentu Galerije „Ive i Anica“.

 

Stoljeća grada u rapskim zbirkama

Ipak, veći dio večernjeg programa Noći muzeja na otoku Rabu događao se u povijesnoj jezgri grada. Naime, nakon prijepodnevnog vođenja stazom Frux, predsjednici Udruge turističkih vodiča otoka Raba Romani Crnić nije bilo teško u noćni obilazak rapskih zbirki povesti poveću grupu posjetitelja. Uz obilje zanimljivih informacija o rapskoj kulturno-povijesnoj baštini posjetitelji su imali priliku razgledati riznicu rapske katedrale, sakralnu zbirku u crkvi sv. Justine, postav Gradskog lapidarija i prostorije Udruge rapskih samostreličara.

 

Prije kretanja u obilazak rapskih zbirki

 

A na punoljetnost Noći muzeja u ovu se hvale vrijednu manifestaciju po prvi puta uključila i Turistička zajednica grada Raba i to vlastitim pilot-projektom Virtualnog muzeja ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva JUXTA MARE, koji je pokazao da izvrsno funkcionira u hibridnom obliku, kako izvan rute samog muzeja, tako i na svojim informativnim točkama duž šetnice na potezu Banjol-Barbat .

 

Noćna plovidba do Barbata

Predstavljanje samog projekta započelo je u crkvi sv. Katarine, a zatim su se, korištenjem prezentacijskih pozadina, demonstriranju funkcioniranja muzeja pridružili i posjetioci, kreirajući nove doživljaje kroz virtualnu stvarnost.

 

Nakon kraćeg boravka unutar topline crkvice, okupljeni sudionici Noći muzeja krenuli su prema Novoj rivi gdje su se ukrcali na brodicu tvrtke „Rab line“, omiljenog ljetnog pomorskog prijevoznika lokalnog stanovništva i turista s područja Banjola i Barbata, kako bi unatoč izrazito hladnom vremenu krenuli na noćnu plovidbu do barbatske rive. Tamo su ih toplom dobrodošlicom dočekali vrijedni članovi Udruge Komin nudeći im domaće fritule, kolače, topli čaj i rakiju.

 

Posjetitelji su se najprije na lokalitetu sv. Stjepana zabavili istražujući dvije pozicije muzeja, a onda su prošetali do marine Pičuljan, gdje su istražili još dvije muzejske točke. Nakon mnoštva snimljenih fotografija s virtualnim artefaktima, uputili su se natrag na brodicu na kojoj su ih čekali Matija i Nedjeljko, vrijedni barkarijoli rapske Noći muzeja.

 

Doživljaj kroz virtualnu stvarnosti u prostoru

 

Direktorica TZ grada Raba Ivana Matušan ovom je prigodom zahvalila Gradu Rabu i POU Rab na ustupljenom prostoru crkve sv. Katarine, autoru projekta JUXTA MARE Mladenu Šćerbu koji je i sinoć asistirao posjetiocima, tvrtki Rab Line na poklonjenoj vožnji brodicom te Udruzi Komin na organizaciji dočeka u Barbatu. Posebnu zahvalu direktorica Matušan uputila je i voditeljici LAGUR- a Tramuntana Petri Aničić, koja je i svojim dolaskom na rapsku Noć muzeja podržala projekt financiran upravo od LAGUR-a Tramuntana putem EU fondova.

 

U sklopu programa Noći muzeja '23 u gradu Rabu, u zgradi Glazbene škole posjetitleji su mogli razgledati i izložbu radova članova Udruge ULIKS.

 

 

Pročitano 1286 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1