Home Vijesti Na zboru građana MO Banjol žustra rasprava o najavljenom zatvaranju odjela Područne škole Banjol

Na zboru građana MO Banjol žustra rasprava o najavljenom zatvaranju odjela Područne škole Banjol

0
Na zboru građana MO Banjol žustra rasprava o najavljenom zatvaranju odjela Područne škole Banjol

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Odmah nakon pozdravnih riječi predsjednika MO Banjol Marinka Ribarića i gradonačelnika Grada Raba Nikole Grgurića, započela je na momente žustra rasprava vezano uz najavljeno zatvaranje odjela Područne škole Banjol. Skupu su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Željko Dumičić, pročelnici i voditelji gradskih upravnih odjela, direktori komunalnih poduzeća te ravnateljica DV „Pahuljica“ i direktorica ureda Turističke zajednice Grada Raba.

Rab danas oglas

 

Zbor građana MO Banjol trajao je više od tri sata, a najveći dio vremena raspravljalo se, kao što smo naveli, o zatvaranju područne škole. Između ostalog, mještani su istaknuli kako nije dobro nakon toliko godina zatvarati odjel, te kako postoje drugi neiskorišteni prostori na Rabu, poput bivše “Talasoterapije”, koji bi se mogli prenamijeniti za potrebe predškolskog odgoja.

 

Naime, trenutno 80ak djece nije uključeno sustav predškolskog odgoja zbog nedostatnih kapaciteta. Kako je istaknuo gradonačelnik Grgurić, osnovna intencija jest jednosmjenska nastava, a premda je Županija vlasnik i osnivač osnovne škole, Grad Rab se svejedno uključio s oko milijun eura u projekt dogradnje zgrade matične OŠ. Namjera je okupiti svu djecu na jednom mjestu, pa tako i onu iz PŠ Banjol. A ako osnivač planira sve objediniti, intencija Grada je iskoristiti oslobođeni prostor za proširenje kapaciteta dječjeg vrtića.

 

Uslijedili su komentari kako je žalosno da se škole zatvaraju te zašto se ne pita mještane što misle o tome. Bilo je disonantnih tonova i povika, s obzirom da ima obitelji s težim životnim situacijama koje će teško organizirati prijevoz do matične zgrade.

 

Gradonačelnik je istaknuo kako ne zatvara on školu i ne raspoređuje djecu po razredima.

– „Područna škola postala je stambena zgrada, nekim najmoprincima ponudili smo zamjenski stan, ali odbijeni smo na grub način. Neke stanove koriste i ljudi koji posjeduju vlastite nekretnine.“

 

Kako je istaknula jedna od sudionica rasprave, područne škole su obitelji pa je boravak u njima sasvim drugačiji. Omogućava više kretanja na svježem zraku. Upitala je razmišlja li se o tim standardima. Gdje je predviđen prostor za boravak na otvorenom uz zgradu matične škole? Hoće li biti prevelika gužva za vrijeme školskog odmora?

– “Vjerujem kako Županija i nadležno ministarstvo vode brigu o tome, ali postavit ću pitanje županijskoj pročelnici vezano uz pedagoške standarde”, odgovorio je gradonačelnik.

 

Predloženo je i upućivanje peticije Županiji, a greška je i nas u Banjolu što ne upisujemo svi djecu u PŠ, čulo se od mještana.

 

Osim o problemu PŠ Banjol, navodila se problematika komunalnog uređenja mjesta, spomenulo se neodgovorne vlasnike pasa – šetnica od Artića do “pseće plaže” je puna izmeta, a uz to je u prilično lošem stanju. Čuli su se komentari kako su šetnice “katastrofa”, bez klupa i koševa za smeće. Donja cesta od restorana Banjol do Barbata je u lošem stanju, groblje neuređeno, bez rasvjete, ali nakon hitnog postavljanja ograde od strane djelatnika Dundova ovce više nemaju pristup groblju, a bit će postavljena i dva rasvjetna tijela sa solarnim napajanjem, istaknuo je direktor Mladen Kuparić.

 

Donja cesta je u nadležnosti Županijskih cesta koje su upoznate sa postojećim stanjem te se planira sanacija jednog dijela do početka ljeta, a još su mještani spomenuli uređivanja cesta na relaciji Mlin-Snuga te Stare ceste na potezu Snuga-crkva-groblje, ali dalje prema Barbatu, te je predloženo da se organiziraju akcije saniranja zidova.


Naveden je i problem neugodnog mirisa iz kanalizacijskog sustava na potezu od Petraca do Barbata, uz upozorenje kako neki sumještani navodno prazne septičke jame u potoke ili izravno u more.


Direktor Vrela Ivan Lušić odgovorio je kako saniraju kvarove na sustavu i rade na njegovom poboljšanju te apelirao da se hrana ne baca u kanalizaciju jer to dovodi do velikog porasta populacije štakora u kanalizacijskom sustavu, a Vrelo u suradnji s ovlaštenom tvrtkom provodi redovite mjere suzbijanja populacije štakora i žohara u sustavu. Istaknuto je kako i neki stanovnici predjela Pandeli sami silikoniraju poklopce kanalizacijskih šahti kako bi smanjili neugodne mirise.


Problem je nepropisno odlaganje smeća na Rimskom putu, na Artiću bi trebalo postaviti znak zabrane parkiranja prikolica i glisera, posaditi raslinje oko dječjeg igrališta uz boćalište te postaviti koš za smeće i rasvjetu.


Upozoreno od strane mještana je kako Imperial Riviera zatvara kamp prerano i tjera goste. Gradonačelnik Grgurić istaknuo je kako je održan sastanak s upravom te su zatraženi njihovi planovi za narednih 5 godina. Bilo bi poželjno kad bi jedan hotel bio otvoren cijelu godinu.

 

Također je naglasio kako Grad ulaže mnogo u kvalitetne manifestacije kako bi Rab bio što poželjnija destinacija pa nije korektno da netko to samo koristi, pokupi vrhnje, što je neprihvatljivo za Rab.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime