Home Vijesti Održan zajednički zbor građana Gornje i Donje Supetarske Drage – Malin i dalje trn u oku Dražana

Održan zajednički zbor građana Gornje i Donje Supetarske Drage – Malin i dalje trn u oku Dražana

0
Održan zajednički zbor građana Gornje i Donje Supetarske Drage – Malin i dalje trn u oku Dražana

Foto: Foto: Ante Matijević (Radio Rab)

 

Glavna tema zbora bio je problem “Malina” koji se već dugi niz godina ne može riješiti, a osim što predstavlja ruglo Donje Drage predstavlja i opasnost za mještane i njihove goste. Zaključeno je kako se vlasnik ili vlasnici zgrade ne brinu o istoj, ali kako bi svakako trebalo na neki način taj prostor očistiti ili urediti na način da se, kao što je već i bilo prije učinjeno, zatvore svi otvori zgrade i uredi teren oko zgrade.

Rab danas oglas

 

Na pitanje o komunalnim vezovima rečeno je kako problematika seže još od gradnje ACI marine no kako će kroz izmjene i dopune prostornog plana južni dio postati bazen lučkog područja do sto vezova, a o tome su suglasni i ACI i Županijska lučka uprva Raba. Prolongirati rješavanje ovog problema može primjedba na javnoj raspravi.

 

Spomenut je problem ovaca koje se slobodno kreću po mjestu, a ne može se utvrditi vlasnik. Spomenula se mogućnost rješavanja problema u suradnji s lovačkim društvom, ali i uključenjem drugih institucija.

 

Na upit o poklopcima za šahtove koji se nalaze na prometnici koja prolazi Gornjom Supetarskom Dragom, a koji proizvode buku prolaskom vozila, odgovoreno je kako se radi prigušenja buke ugrađuje dvokomponentna smjesa, no koja se vremenom troši i gubi prvotna svojstva te bi se češće trebala zamjenjivati.

 

Upozoreno je na problem negudnih mirisa na kanalizacijskom sustavu Gonar-Dumići koji se uglavnom dešava prilikom pražnjenja cisterni s fekalijama, a koji stvara veliki problem posebice u ljetnim mjesecima. Odgovoreno je kako se ovdje radi o mehaničkoj filtraciji, ali je u planu ugradnja sustava za kemijsko pročišćavanje. Mještani su napomenuli kako je zbog nestručnog rukovanja prilikom polaganja cijevi došlo do njihovog ulegnuća, kako su cijevi postavljene bez gumica te kako su neke čak i zabetonirane, a kako su šahte propusne dolazi do izbijanja neugodnih mirisa tj. smrada. Odgovoreno je da su dobivene sve dozvole i ispunjeni svi tehnički uvijeti, ali da će se napraviti inspekcija i vidjeti da li se fekalije zadržavaju u eventualnim ulegnućima cijevi. Također će se, ukoliko za to postoje tehnički uvjeti, razmotriti ispumpavanje fekalija na Vašibaki kako bi se smanjilo širenje neugodnih mirisa posebice ljeti.

 

 

Na upit o napretku izgradnje kanalizacijskog sustava u Dragi rečeno je kako je on dio velikog projekta vezanog uz čitav otok Rab. Radi se projektu teškom čak pet stotina milijuna kuna, a Grad i komunalno poduzeće moraju biti spremni s dokumentacijom kada se objavni natječaj u narednih pet, šest godina. Grad Rab i komunalno poduzeće koliko mogu grade infrastrukturu kako bi se objekti mogli priključiti na kanalizacijski sustav. Upozoreno je kako je neprihvatljivo prazniti septičke jame u prirodu posebice kada je cijena ispumpavanja istih prihvatljivih 220 kuna.

 

Bilo je riječi o Područnoj školi, imovinsko-pravnim problemima, ulaženju automobila u školsko dvorište te porebi za uređenjem igrališta. Zaključeno je kako je problem škole tj. nemogućnosti kapitalnih ulaganja posljedica ne riješenih imovinsko-pravnih odnosa gdje bi najbolji model upravljanja bio kada bi Grad Rab postao vlasnik zgrade u cijelosti i na taj način nesmetano brinuo o istoj. Napomenuta je problematika ulaska roditelja s automobilima u školsko dvorište gdje je ponekad ugrožena i sigurnost djece. Rečeno je da će se napraviti ograda te da će se Grad angažirati na uređenju dječjeg igrališta.

 

Bilo je riječi o uređenju okućnica i dvorišta kao i poljoprivrednih površina uz javne površine. Komunalni odjel Grada Raba izdao je letak o navedenoj problematici i putem lokalnih medija obavještava stanovništvo o potrebi i obvezi uređenja istih. Na to su se nadovezale primjedbe o nepropisnom odlaganju krupnog otpada, olupina, stakloplastičnih plovila i nametnulo pitanje kako to riješiti; novcima poreznih obveznika, kaznama ili akcijama čišćenja.

 

Na zboru građana još su spomenuti problemi vezani uz nemogućnost proširenja ceste u Donjoj Drazi, planiranju izgradnje šetnice te spajanje s Gornjom Dragom, problem vikendaša u Gonaru koji nepropisno odlažu komunalni otpad, nepostojanje šetnice od Gulića do ACI marine i smirivanje prometa na području Gornje Supetarske Drage i problematika plaže čije se rješenje odužilo zbog dodatne dokumentacije koja je zatražena. Za sam kraj spomenuta je Mlinica, koja je u potpunosti zapuštena i derutna, a koja bi trebala zbog svoje posebnosti biti jedna od najznačajnih turističkih odredišta ne samo Drage već i otoka Raba no i ovdje je riječ o velikom broju suvlasnika i ne riješenim imovinsko-pravnim odnosima. Zbor građana završio je nešto prije 22 sata.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime