Home Vijesti Obnovljeni hotel Padova svečano otvoren

Obnovljeni hotel Padova svečano otvoren

0
Obnovljeni hotel Padova svečano otvoren

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Među uzvanicima na svečanosti pozdravljeni su pomoćnik ministra turizma Robert Pende, predsjednik Uprave ERSTE&STEIERMARKISCHE BANKE Christoph Schofboeck, direktorica ureda Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Iva Bahunek, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić sa suradnicima, načelnik Općine Lopar Alen Andreškić sa suradnicima, predstavnici Nadzornog odbora Društva, turističkih agencija, dobavljača, poslovnih banaka, izvođača radova i ostali.

Miš: Cijena Imperiala može samo rasti

Skupu se prvi obratio direktor Društva Imperial d.d., Vlado Miš, koji je jasno potvrdio nastavak strategije modernizacije tvrtke najavivši nova ulaganja u visini od 35 milijuna Eura za razdoblje do 2020. godine.

Rab danas oglas

Hotel je u cijelosti obnovljen, izgrađena je nova terasa s prekrasnim pogledom na naša četiri zvonika. Proširen je restoran, izgrađena veća polivalentna dvorana, lounge bar, a la carte restoran. Produbljen je i moderniziran unutarnji bazen, preuređena kuhinja, parkirališta te izgrađen prostor za unutarnju animaciju. Hotel ima 175 smještajnih jedinica, od toga 9 suita i može primiti 400 gostiju. Sva ovogodišnja ulaganja financirana su s 30 % vlastitog učešća, a ostalo kreditom Erste banke po uvijetima HBOR-a na 13 godina s dvije godine počeka i 2 % kamata. Ugrađeni su oprema i uređaju hrvatskih prouzvpođača, vrhunski sustavi energetske učinkovitosti, najmodernija tehnologija i dizajn. Ciljna skupina su gosti bolje platežne moći pri čemu bi u bitnome pomogla što skorija realizacija plaže ispred hotela. Ovim projektom 60 % Imperialovih kapaciteta nosi kategorijsku oznaku 4 zvjezdice.

U zadnjih 15 godina Društvo bilježi rast dobiti i prihoda, a samo posljednjih 5 godina prihodi rastu po stopi od 5 %, a dobit čak 64% godišnje. Daljnji rast prihoda, planira se po stopi od 5%, a dobiti od 12%. Ishod privatizacijskog procesa još je neizvjestan, ali ga očekujemo s pojačanim oprezom. Naime, na novom je natječaju izostavljen uvjet razvojne komponente, pa se zapravo radi o licitaciji u kojoj je cijena isključivi uvjet. S tim u vezi važno je pozvati sve relevantne čimbenike, osobito lokalne, da Imperialu budu od pomoći u nastojanju da u tom procesu zadrži postojeće i zaposli nove radnike. Značajno bi pomoglo i kada bi se donijela potrebna prostorno-planska dokumentacija i riješila preostala manja pitanja između Imperiala i lokalnih uprava s kojima treba dodatno poboljšati dosadašnju zadovoljavajuću suradnju.

Imperial je prije 15 godina vrijedio 1 kunu, a danas s ponosom ističemo da se nalazi među 15 najboljih turističkih tvrtki u Hrvatskoj. Tržišna vrijednost dionice Imperiala dvostruko je viša od nominalne, što je doista rijetkost u Hrvatskoj, osobito ako imamo u vidu povijest dosadašnjih privatizacija. Uzimajući u obzir postojeće stanje i plan budućeg poslovanja Imperiala cijena bi mogla samo rasti. To je dobro i za dioničare, i za većinski državni udio koji je predmet prodaje. Imperial je tako postao jedan od najvrijednijih resursa preostalog državnog portfelja i kao takav ne smije biti poligonom dnevno-političkim poentiranjima, jer je riječ o pitanju od strateške važnosti za mnoge ljudske sudbine na otoku, ali i za otok i otočni turizam u cijelosti.

Valja riješiti i otvorena pitanja turističkog zemljišta, za koje još nije donesena zakonska regulativa, iako Društvo uredno plaća koncesijsku naknadu. No to nije problem samo Imperiala, već i brojnih drugih hotelijera od Umaga do Dubrovnika i to neće onemogućiti postupak privatizacije Društva. Unatoč svim natječajnim nedorečenostima nadamo se pozitivnom ishodu, a Imperial i Rab priželjkuju strateškog partnera s ozbiljnim namjerama koji će uvažavati sve specifičnosti tvrtke i destinacije i koji će imati kooperativan odnos sa zaposlenicima Društva i s lokalnim zajednicama, rekao je Miš.

Ovo je najveća Imperialova investicija u posljednjih 30 godina, praktički od izgradnje samog hotela Padove. Prije 15 godina, od početka konsolidacije Društva, uloženo je oko 61 milijun Eura, a samo ove godine 10, od čega 8,5 milijuna Eura u Padovu, čime se Imperial ove godine uvrstio među prvih 10 ulagača u turizmu u Hrvatskoj, a prvi je u PGŽ.

Grgurić: Bez straha, ali s puno opreza

Gradonačelnik Raba najprije se prisjetio svih onih ljudi koji su kroz povijest tvrtke generacijama stvarali ovo što danas imamo, svih onih koji danas više nisu među nama ili su u zasluženoj mirovini. Prisjetio se i vlastitih poslovnih početaka upravo u hotelu Padova, te kazao kako ga raduje svaka kvalitetna investicija na otoku, a osobito ova Imperialova u visini od 8,5 milijuna Eura. Otklonio je svaki strah od nadolazeće privatizacije, ukazujući pritom na neminovan oprez i jasan stav Grada, koji će u okviru zakonskih mogućnosti, igrati aktivnu ulogu u ostvarivanju zajedničkog cilja rasta i razvoja tvrtke te stvaranja novih radnih mjesta. Jedino se uz sinergiju, slogu i zajedništvo može planirati bilo kakav razvoj i nadam se da će, oni koji odluče ovdje uložiti svoj kapital, to imati na umu.

Pende: Nismo naučeni da nam državne tvrtke dobro posluju

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende, ponukan riječima direktora Miša i gradonačelnika Grgurića, prisjetio se i svojeg iskustva od prije više od 35 godina, u bivšem hotelu “Kontinental” koji je nekoć bio na ovoj istoj lokaciji. 

Tamo sam počeo raditi na recepciji, s mnogim ljudima koji, kako je rekao gradonačelnik, danas više nisu među nama. To je doduše bio puno intimniji, manji, skromniji hotel koji je imao svoju priču sa 40 soba i nekoliko depadansi i vila koja su mu pripadale. Bila su to lijepa prošla vremena, no to ne znači da vrijeme treba zaustaviti, naprotiv. Jako mi je drago i jako sam sretan da je na tom mjestu prije 30-ak godina niknulo ovo lijepo zdanje koje je danas doživjelo hvale vrijednu renovaciju, i estetsku i funkcionalnu. To je tim važnije jer se radi o tvrtki koja je u državnom vlasništvu, a mi nismo naučeni da nam državne firme dobro posluju. Država treba vlasničke udjele u turističkim tvrtkama prepustiti kapitalu i ljudima koji se razumiju u taj posao – to sada predstoji i Imperialu.

Ono što ja mogu reći jest da ćemo voditi računa da bude odabran partner koji će biti prepoznat, ponajprije najvećom cijenom, ali svakao i reputacijom koja stoji iza njega. U natječaju piše da vlasnik može i ne donijeti odluku, čak i ako su ispunjeni svi uvijeti iz natječaja. Uvjeren sam da će oni koji budu donosili ovu za Rab prevažnu odluku dobro promisliti o tome, zaključio je Pende

Čestitke i Rapskoj plovidbi

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende nije zaboravio čestitati i 53 rođendan Rapskoj plovidbi koji se obilježava upravo 1. lipnja. Rapska plovidba je, kazao je Pende, uz Imperial, za razvoj turizma na otoku ključna tvrtka, a u brodarskom sektoru perjanica otoka Raba, te je na simpatičan način, prethodno informiran od direktora tvrtke Dragana Andrića, najavio izgradnju novog trajekta kojim će se, kada bude izgrađen, moći prevesti svi gosti hotela Padove.

Nakon zahvale govornicima svi su pozvani na kat na novu terasu gdje su mogli uživati u delicijama i druženju uz zvuke gitare maestra Darija Plevnika.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime