logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Utorak, 28 Lipanj 2016 13:25

Goli otok - Pejzaž sjećanja / Kultura sjećanja u suvremenoj Europi (17. lipnja - 03. srpnja)

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)
Goli otok - Pejzaž sjećanja / Kultura sjećanja u suvremenoj Europi (17. lipnja - 03. srpnja) Foto: Darko Bavoljak, Udruga Goli otok "Ante Zemljar"

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Udruga Goli otok «Ante Zemljar» i Volonterski centar Zagreb u suradnji s partnerskim organizacijama iz Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije su organizatori volonterskog kampa kojim se želi odaslati poruku da je žrtve Golootočkog kompleksa potrebno pamtiti na dostojanstven način, a materijalne ostatke sačuvati i staviti u svrhu memorijalizacije.

U sklopu kampa volonteri iz Hrvatske, Belgije, Poljske, Srbije, Crne Gore, Španjolske, Njemačke i BiH uređuju prostor perivoja ispred nekadašnje upravne zgrade u uvali Tetina, Goli otok. Fizičko uređenje djela kompleksa ima simboličnu poruku - dostojanstven odnos prema žrtvama represije zahtjeva i primjerene edukativne i muzeološke sadržaje in situ. Osim rada na uređenju parka, volonteri će proći kroz niz radionica o suočavanju s prošlošću i kulturi sjećanja.

Uzastopne vlade ni na koji način nisu zaštitile prostor i zgrade nekadašnjeg zatvora na Golom otoku, niti osmislile programe sjećanja na žrtve političkog nasilja u vrijeme Socijalističke Jugoslavije.

Po završetku radnog dijela kampa, volonteri će se priključiti Ljetnoj školi Kultura sjećanja u suvremenoj Europi, od 29. lipnja do 03 srpnja, gdje će o memorijalizacijskim praksama stradanja iz Drugog svjetskog rata te poslijeratnih socijalističkih i komunističkih režima diljem Europe imati priliku čuti od renomiranih domaćih i međunarodnih eksperata.

U Documenti - Centru za suočavanje s prošlošću vjerujemo da je nužno primjereno sjećanje na žrtve represije svih politilčkih sistema, pa tako i žrtava represije Socijalističke Jugoslavije. Uzastopne vlade, naime, ni na koji način nisu zaštitile prostor i zgrade nekadašnjeg zatvora na Golom otoku, niti osmislile programe sjećanja na žrtve političkog nasilja u vrijeme Socijalističke Jugoslavije.

Pročitano 1507 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia