Home Vijesti Neka nama naše Fjere i nek nam još dugo traje!

Neka nama naše Fjere i nek nam još dugo traje!

0
Neka nama naše Fjere i nek nam još dugo traje!

Foto: Foto: Jelena Hodak

Jedinstvena sinergija kulture i turizma

Priredio: Damir Ćopić

– Prigodnom svečanošću u 21:30 sati na prepunom Trgu sv. Kristofora i pucnjem topa, nakon što je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić dao dopuštenje, započela je petnaesta po redu “Rabska fjera”.

Rab danas oglas

Prethodno je u 20 sati u prostoru ispod zvonika sv. Ivana održan kratki prijem za goste i uzvanike ovogodišnje Fjere. Uz sve nazočne, posebno su pozdravljeni posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske saborski zastupnik Josip Borić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić i ministar turizma Anton Kliman, koji su se kratko obratili skupu nakon pozdravnog govora gradonačelnika Nikole Grgurića kojeg prenosimo u cjelosti:

“Dragi gosti, dragi prijatelji, poštovani uzvanici, poštovani predstavnici zakonodavnihi izvršnih državnih i županijskih tijela, dame i gospodo, svi Vi koji ste večeras i ovih danana našem otoku, dobrodošli na otok Rab, dobrodošli u Grad Rab, u ovaj tisućljetni ponosni Municipium.

Pozdravljam također sve moje drage Rabljanke i Rabljane te se iskreno radujem što zajedno u ulozi domaćina dočekujemo drage nam prijatelje, visoke uzvanike, gradonačelnike prijateljskih, ali i susjednih gradova te predstavnike brojnih sponzora na svečanosti otvaranja petnaeste po redu Rabske fjere.

Rabska fjera simbol je truda i rada na očuvanju tradicije i kulture, ali i primjer zajedničkog nesebičnog rada i entuzijazma. Ona je odraz kulture življenja svih stanovnika ovoga otoka i na nama je čuvati je i razvijati. Treba ljubomorno čuvati sve dobro što je iz Fjere kao takve proizašlo, a to je ovaj duh zajedništva i zajednička težnja ka boljem. –

Također mi dopustite pozdraviti i zahvaliti se svim sudionicima kojih ima više od šest stotina u osamdesetak radionica, ne samo sa otoka, nego i diljem Lijepe naše, ali i drugih zemalja – Italije, Slovenije, Njemačke i Češke, naših bratskih gradova na čije smo prijateljstvo posebno ponosni te ovom prilikom posebno ističem dvadesetogodišnji jubilej potpisivanja Povelje prijateljstva s gradom Konigsbrunnom.

Na početku smo još jedne Rabske fjere, prvog i najvećeg srednjovjekovnog ljetnog festivala u Republici Hrvatskoj. U naredna tri dana vidjet ćemo žive slike nekih drevnih vremena, život i rad srednjovjekovnog Grad Raba. Svi sudionici, Rabljani i naši dragi gosti s ponosom će prikazati kako sena našem otoku i od čega živjelo, kako se zabavljalo, što se jelo i pilo, što se radilo. Svi zajedno ćemo biti svjedoci jednog nezaboravnog putovanja kroz vrijeme ovog prelijepog Grada.

Rabska fjera simbol je truda i rada na očuvanju tradicije i kulture, ali i primjer zajedničkog nesebičnog rada i entuzijazma. Ona je odraz kulture življenja svih stanovnika ovoga otoka i na nama je čuvati je i razvijati. Treba ljubomorno čuvati sve dobro što je iz Fjere kao takve proizašlo, a to je ovaj duh zajedništva i zajednička težnja ka boljem.

Rabska fjera i Rapski samostreličari su dokaz kako Rab zna i može stvoriti nešto jedinstveno, nešto što postaje primjer, brand, nešto što garantira prepoznatljivost ne samo Raba, nego i Županije ali i države nam Hrvatske.

Stoga koristim priliku najaviti u nastavku ove svečanosti kratku inicijalnu prezentaciju nečeg novog, jedinstvenog, i vjerujem u budućnosti još jednog dodatnog iskoraka u smislu i kvalitete življenja i turističke promidžbe, ali i pozicioniranja i profiliranja Raba kao Grada kulture. Riječ je naime o “Open Air Musical-u”, jedinstvenom projektu ovog tipa u Hrvatskoj.

Dozvolite mi na kraju da se s ovog mjesta s posebnim zadovoljstvom i osobitom čašćujoš jednom zahvalim svim dragim ljudima koji su pomogli u organizaciji Fjere, vrijednim Rabljankama i Rabljanima koji evo već petnaesti put za redom daju svekoliki nesebičan doprinos Rabskoj fjeri, bez čijeg rada i odricanja, te posebno naglašavam entuzijazma, Rabske fjere ne bi bilo.

Hvala Vam još jednom. Felix Vam Arba svima!” zaželio je svima na kraju svog govora gradonačelnik Grgurić
Projekt “Open air musical” predstavio je gospodin Marco Wyss, direktor i vlasnik švicarske tvrtke TSW Event.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime