logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 15 Ožujak 2019 15:46

Vukovarsko svjetlo obasjalo dvoranu Kina Rab - Rabljani u glazbeno-scenskom spektaklu "Bitka za Vukovar: Kako smo branili grad i Hrvatsku"

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Vukovarsko svjetlo obasjalo dvoranu Kina Rab - Rabljani u glazbeno-scenskom spektaklu "Bitka za Vukovar: Kako smo branili grad i Hrvatsku" Foto: Hrvoje Hodak

U organizaciji, Grada Raba, koordinacije braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata i POU Rab, te uz aktivno sudjelovanje rapskih branitelja, Folklornog društva Rapski tanac i Udruge Tunera, jučer je u do kraja ispunjenoj dvorani Kina Rab održana dvosatna putujuća glazbeno-scenska predstava "Bitka za Vukovar: Kako smo branili grad i Hrvatsku" kroz koju su rapsku publiku poveli autori ovog projekta, vukovarski branitelji, Damir Plavšić i Damir Markuš Kutina. Oni su kroz prizmu vlastitih sjećanja i ratnih iskustava, ispričali priču o gradu Vukovaru prije rata, o obrani Grada heroja, ali i o Vukovaru kakav je danas i kakav bi, nakon goleme žrtve koju je podnio za slobodu Hrvatske, zapravo trebao biti.

 

Predstava je započela projekcijom filma “Vječna vatra Vukovara“ nakon koje je povorka, predvođena rapskim braniteljima, ušla u dvoranu Kina Rab donoseći “Vukovarsko svjetlo“. Tim je plamenom zapaljena velika misna svijeća koju je blagoslovio rapski župnik mons. Mladen Mrakovčić, a onda je uslijedila ceremonija dijeljenja “Vukovarskog svjetla“ po čitavoj dvorani koja je završila pozivom za odavanjem minute šutnje svim poginulim braniteljima.

 

Autori su, govoreći vlastita svjedočanstva, tijekom prikazivanja filma “Bitka za Vukovar“ publiku vodili kroz borbene akcije na najkrvavijem vukovarskom bojištu – Sajmištu. Opisali su kako je uništen prvi tenk u gradu Vukovaru, govorili o akcijama na Priljevu i u Borovu naselju te kako su preživjeli zatočeništvo u srpskim logorima.

 

Plavšić i Markuš su, obraćajući se ponajprije mladima Raba, učenicima osnovne i srednje škole kojih je u dvorani bilo najviše, ponovili nevjerojatan podatak da je samo 1803 hrvatska branitelja uspjelo punih 88 dana braniti Vukovar kojega je tada napadala neprijateljska sila od 60 do 80 tisuća vojnika sa svom tehnikom i naoružanjem.

 

Ovaj glazbeno-scenski spektakl kojim se nastoje čuvati uspomene na krvave, ali slavne dane naše nedavne nacionalne povijesti, do sada je izveden u 148 gradova u Hrvatskoj i diljem svijeta među hrvatskom dijasporom. Pogledalo ga je više od 72 tisuće gledatelja, a u njemu je nastupalo više od šest i pol tisuća izvođača.

 

Obrativši se na kraju predstave autorskom dvojcu Plavšić-Markuš, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić je kazao: „Premda je teško pronaći bilo kakve dodatne riječi nakon ovoga što smo imali priliku čuti i vidjeti, nadam se da će svi vaši napori i vaša ustrajnost na daljnjoj borbi za bolju Hrvatsku, pasti na plodno tlo i to prvenstveno kod naših mlađih generacija, onih koji svjedočenje istine o patnji Vukovara, njegovih stanovnika, te o herojskom otporu hrvatskih branitelja, još uvijek imaju priliku slušati iz prve ruke. U tom širenju istine o Domovinskom ratu bitnu ulogu imaju i naši rapski branitelji i njihove obitelji, kojima dugujemo vječitu zahvalnost.“

Grgurić je na kraju, uručivši im prigodne poklone, još jednom zahvalio dvojici autora, kao i svim rapskim sudionicima ovog spektakla.

 

Damir Plavšić i Damir Markuš Kutina, zahvalili su svima koji su pomogli realizaciju ove predstave na Rabu, rapskim braniteljima, Gradu Rabu i Pučkom otvorenom učilištu Rab, rapskom župniku mons. Mladenu Mrakovčiću, prekrasnim malim i velikim folklorašima „Rapskog tanca“ te članovima Udruge Tunera. Plavšić nije zaboravio istaknuti i velike zasluge predsjednika UVDR Rab Duška Matušana Čobija za dolazak ove predstave na Rab, te je i njega, ali i sve branitelje otoka Raba prisutne u dvorani pozvao da im se pridruže na pozornici.

 

Spektakl je okončan simboličnim zagrljajem svih u dvorani uz završnu pjesmu „Lijepa li si“.

 

Pročitano 1596 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450