Home Vijesti Nesvakidašnje otvaranje Peranićeve izložbe “Zapisano u drvu masline” spontanošću osvojilo srca posjetitelja

Nesvakidašnje otvaranje Peranićeve izložbe “Zapisano u drvu masline” spontanošću osvojilo srca posjetitelja

0
Nesvakidašnje otvaranje Peranićeve izložbe “Zapisano u drvu masline” spontanošću osvojilo srca posjetitelja

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

A maslina kao da mu je sinoć htjela reći hvala i uzvratiti mu za svu ljubav i skulptorske dodire, pa je nekom čarolijom oko crkvice sv. Katarine, spontano i bez zacrtanog plana, okupila njemu drage ljude koji su otvorenje jedne izložbe pretvorili u prvorazredni kulturni događaj s puno rapske duše.

Rab danas oglas

 

Izložbu je, u društvu Jadranka Peranića, otvorila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić, i sama oduševljena spontanošću kojom su Jadrankovi prijatelji odlučili dodatno uljepšati večer ispunjenu umjetnošću.

Ribarić je prigodno pročitala dio teksta iz kataloga izložbe u kojem o ovom samozatajnom rapskom kiparu progovara gospođa Sanda Stanaćev Bajzek, mag. hist. art., poentirajući riječima: “Kada dlijeto s ljubavlju izmodelira oblik koji nas ne ostavlja ravnodušnima, koji nam otvara brojne asocijacije, koji potiče imaginaciju i odvodi je u nestvarne čudesne prostore gdje se dotiču stvarno, organsko i nestvarno, fantazmagorično, onda je i potreba i dužnost pokazati to i drugima, odnosno otkriti to svima.”

 

 

Peranić konačno otkriven svima

Prvi su pred crkvom sv. Katarine uz mandolinu i gitaru, publiku u bajkovito raspoloženje uveli Goran Ćuk i Miljenko Matušan – Leba, a onda je, na oduševljenje prisutnih, i Jadranko Peranić, inače izvrstan klapski bas, nakon dužeg vremena zapjevao sa svojim prijateljima iz klape Kristofor. Pjesmu na dar autoru poklonio je i rapski kantautor Hrvoje Hodak, a nakon njega, podsjetivši ga na godine provedene uz maestra Ljubu Stipišića i prekrasno iskustvo rada na “Klapskoj muci”, Jadranku su izvedbom skladbe “Kod Lepanta sunce moje” dušu razgalile i članice klape Anima Arbae.

 

 

Trosatno otvaranje kakvo se samo poželjeti može

Još jedno posebno glazbeno iznenađenje priredila je Peraniću i slovenska sopranistica Nataša Zupan, koja je autoru u čast poželjela u interijeru crkvice za oltarom zapjevati Ave Mariju (Bach/Gounod), čime je unijela novu dimenziju u otvorenje izložbe. No niti tu spontanom tijeku događanja nije bio kraj, jer posjetitelji su osjetili da se raspjevano društvo neće tako lako razići pa su zaposjeli skaline podno rapske katedrale kako bi nastavili uživati u ljepoti skulptura, pjesme i mjesečinom okupane večeri, a romantičnom klapskom sazvučju nisu odoljeli niti gosti hotela Arbiana. Klapa Kristofor je zatim ispod glasa zapjevala “A vitar puše” i pozvala rapskog čakavskog pjesnika Željka Perana da, kako samo on to zna, odrecitira stihove dviju svojih čakavskih pjesama, što je iznova oduševilo sve koji su do kraja ostali na ovom nesvakidašnjem trosatnom otvaranju izložbe.

 

 

Izložba radova Jadranka Peranića „Zapisano u drvu masline“ ostat će otvorena od 15. do 29. srpnja 2019.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime