Home Vijesti Uz film, zvuke valova i proglašenje pobjednika, ispraćen 1. Rab Film Festival

Uz film, zvuke valova i proglašenje pobjednika, ispraćen 1. Rab Film Festival

0
Uz film, zvuke valova i proglašenje pobjednika, ispraćen 1. Rab Film Festival

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Programski i organizacijski podvig

A donijeti u krilo jednoga otoka, pod rapske zvonike, selekciju ovako uzbudljivih i hrabrih filmova koji zadiru u teme često nevidljive u javnosti, popratiti ih fantastičnim koncertima vrhunskih hrvatskih glazbenika, sve to garnirati druženjem na prekrasnom festivalskom trgu – rapskoj Pjaceti, dati priliku studentima i ljubiteljima filma da kroz radionice i razgovore upoznaju velika imena iz svijeta kinematografije i uspjeti već u prvom pokušaju dobiti publiku na svoju stranu, ne samo da je podvig već i malo čudo.

Rab danas oglas

 

O tome koliko su ovaj filmski festival tijekom pet dana podjednako zavoljeli kako domaći tako i međunarodni posjetitelji, najbolje svjedoči podatak da se za večernje projekcije u rapskom Ljetnom kinu koje prima 420 gledatelja redovito tražila “stolica više”, kao i to da su dnevne projekcije u Zimskom kinu bile izvrsno posjećene.

 

Glazbeni lin-up za pamćenje

RAFF BEAT koncerti Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Banda, Urbana&4, Elementala, Nipplepeople i Detoura bili su pun pogodak, baš kao i RAFF GENERATION radionice namijenjene studentima i profesionalcima. Svakako treba još jednom spomenuti i izvrstan RAFF GASTRO prepun rapskih delicija koje su priređivali udruga Mocira i pekara slastica Vilma, a Festivalski trg, popularna Pjaceta, živnula je čim je RAFF tamo postavio svoja jedra postavši tijekom pet dana omiljeno mjesto okupljanja Rabljana i njihovih gostiju.

 

O podvigu ovog nesvakidašnjeg filmskog festivala još će se mnogo pričati, no čestitke organizatorima već sada stižu sa svih strana, ponajprije od onih koji su bili dijelom ovog ugodnog festivalskog iznenađenja.

 

Naravno, pored Toro Laboratorija iz Zagreba najveću ulogu u prepoznavanju, pokretanju i organizaciji prvog Rab Film Festivala imali su Grad Rab i Pučko otvoreno učilište Rab, pa su i prve iskrene Zuberove zahvale na velikom razumijevanju i realiziranoj suradnji bile upućene upravo gradonačelniku Nikoli Grguriću i ravnateljici POU Rab Katarini Ribarić. 

Zuber je zahvalio i dragoj prijateljici, Rabljanki Meridi Kordić Gružić što je njega i Silviju Jonjić (uz Izvorku Jurić jednu od dizajnerica nagrade RAFF Frame), nagovorivši ih da dođu na Rab na Fjeru, zapavro nepovratno vezala za ovaj grad i otok. Pohvale su zaslužile i izvrsne voditeljice Irena Ivić i Gabrijela Ševerdija, te rapska multimedijalna umjetnica Sabina Mikelić koja se također pridružila timu RAFF-a.

Uz spomenute organizatore, pokrovitelji prvog RAFF-a su Turistička Zajednica Grada Raba, Turistička zajednica Kvarnera, Primorsko-goranska županija, te Hrvatska turistička zajednica, dok su glavni sponzori RAFF-a Valamar, Coca Cola, Stella Artois i Cammeo. Važno je istaknuti i to da se 1. RAFF izvodio u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom, uz prikazivačko partnerstvo Al Jazeere Balkans i AJB Doc Festivala.

 

I gradonačelnik Nikola Grgurić kratko se obratio posjetiteljima, zahvalivši svima koji su bili dijelom festivala, te je poručio kako ovo nije kraj prvog Rab Flim Festivala, već početak drugog i tradicije koju ćemo zajednički uspješno graditi.

 

Morsko kino za kraj

U jedinstvenom “morskom kinu” SEAPLEX KAICH u Uvali I. Padova, posljednje festivalske večeri, proglašeni su  i pobjednici ovog prvog izdanja Rab Film Festivala – festivala istraživačkog filma. Pod motom Ne nagađaj – istražuj RAFF je svojim natjecateljskim programom obuhvatio 11 filmova – 6 dokumentarnih i 5 igranih, za čiju su selekciju zaslužni filmski kritičar i novinar Vladan Petković (igrani program) te Lejla Dedić, urednica programa na Al Jazeera Balkans (dokumentarni program). Svi prikazani filmovi detaljno su i posvećeno istražili aktualne teme pruživši tako suštinsku sliku određenog društva, uz snažnu humanu poruku, pa žiriju u sastavu dokumentaristice Rade Šešić, glumice Tihane Lazović i redatelja Antonia Nuića nije bilo nimalo lako izabrati najbolje.

Zanimljivo je spomenuti i to da su organizatori selektorima programa poklonili tzv. „Stečajne rožice“ iza kojih se krije dirljiva priča Igora Zenka, zavarivača u riječkom „3. maju“, samohranog oca koji je u egzistencijalnoj neizvjesnosti svoje emocije izrazio kroz kreativnost i od škverskih otpadaka počeo izrađivati cvjetove. Kad ih je vidjela, njegova kćerka Alana Marija uzela je boje i dodala šarenilo na sivi metal. Te su “Stečajne rožice” postale svojevrsnim simbolom agonije radnika grupe „Uljanik“ i «3. maja». 

 

A nagradu dobiva

Nagradu RAFF Frame Best Documentary Award žiri je dodijelio nizozemskom dokumentarnom filmu Bellingcat redatelja Hansa Poola. Nagrada Best Fiction Award pripala je britanskom filmu Oprostite, mimoišli smo se (Sorry We Missed You) redatelja Kena Loacha, a najveći broj glasova pubilke RAFF-a osvojio je francuski film Jadnici (Les miserables) redatelja Ladja Lya, koji se posebnom video porukom iz Pariza zahvalio rapskoj publici i organizatorima, kako na nagradi, tako i na prekrasnim trenucima provedenima na Rabu.

 

Organizatorima festivala je na ruku išlo i prekrasno vrijeme, pa su projekciju filma Rođena u Evinu redateljice Maryam Zaree, ostvarenu u suradnji s partnerskim Sarajevo Film Festivalom, posjetitelji završne večeri festival gledali s kopna, točnije s prepunog mula ispred Valamar Padova Hotela, ali i s mora – točnije iz kaića, barki, brodica, pedalina i luftmadraca, kojima je publika uplovila u ovo jedinstveno kino. Nakon filma uslijedila je završna zabava do sitnih sati uz koncert grupe Detour.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime