Home Uncategorized @hr PUTOPIS: Island u 4 dana – Lov na polarnu svjetlost

PUTOPIS: Island u 4 dana – Lov na polarnu svjetlost

0
PUTOPIS: Island u 4 dana – Lov na polarnu svjetlost

Foto: Foto: Ivica Jureša

Piše: Ivica Jureša

 

Rab danas oglas

Malo googlanja i istraživanja i uslijedila je kupovina avio karata. Smještaj riješen preko Bookinga, isto tako i najam vozila. Volim kad sve mogu preko smartphona.

 

Gdje smo došli?

Island je otočna zemlja površine nešto veće od 103.000 km2, nalazi se u u sjevernom Atlantskom oceanu, malo južnije od arktičkog kruga, između Grenlanda, Norveške i Velike Britanije. Otok je bio nenaseljen dok nisu došli norveški i keltski imigranti u kasnom devetom i desetom stoljeću. Island je geološki vrlo aktivan. Ima više aktivnih vulkana. Oko 10% površine je pod ledom. Također je bogat gejzirima što stanovništvu omogućava toplu vodu i grijanje po niskim cijenama. Glavni grad je Reykjavik. Međunarodn zračna luka nalazi se u Keflaviku, nedaleko glavnog grada. Platežno sredstvo Islandska kruna, ali preferiraju „no cash“ plaćanje karticama.

 

 

Iskustvo bure od velike pomoći

Dan prvi, subota: Iako je tijekom leta pilot upozoravao na mogućnost preusmjeravnja leta u Norvešku zbog olujnog vjetra na Islandu, ipak smo na vrijeme sletjeli u zračnu luku Keflavik. Srećom vjetar je bio u granicama da zrakoplov ipak sleti. Preko Bookinga smo rezervirali vozilo bez sigurnosnog depozita te smo ga preuzeli u agenciji IceRental Cars. Dobili smo Hyundai I20 koji nas je odlično služio dobrih 1500km. Najbolji detalj u vozilu su grijana sjedala i upravljač :D. Vrlo je važno paziti kuda se krećete i kako parkirate odnosno kako izlazite iz vozila zbog vjetra koji lako isčupa vrata. U nekoliko navrata su nam iz agencije slali mailove sa upozorenjima o vremenu i stanju na cestama. Navikli na buru, znamo paziti na otvaranje vrata po vjetru. Mi smo se brinuli o vozilu kao da je naše i nismo imali problema. Pod mi mislim tri osobe. Island je već u prvih 5 minuta vožnje prekrasan bez obzira na kišu i oluju

Stali smo u IKEU na ručak. Igramo na sigurno, a mesne okruglice su zakon :D. Za danas smo planirali dovesti se do Jökulsárlón glacial lagune, putem preuzeti ključeve smještaja. Kako nam je putem sve bilo zanimljivo, i često smo stajali, lagunu smo ostavili za drugi dan, a obišli smo par lokacija bliže smještaju. Smjestili smo se u Landbrot Cottages, nedaleko mjesta Kirkjubæjarklaustur. Ugodna drvena kućica na osami, prilaz kućice od crvenog vulkanskog pijeska, naokolo vulkanske stijene obrasle zelenom mahovinom Prekrasan scenario. Putem smo vidjeli: Seljalandsfoss vodopad, gradić Vik, Fjaðrárgljúfur kanjon i pripadajući vodopad. Nadali smo se i polarnoj svjetlosti, no zbog oblaka i magle nismo dobili priliku.

 

Plovidba među santama leda

Dan drugi, nedjelja: nakon bogatog doručka, kojeg smo sami spremili od namirnica nabavljenih u trgovačkom lancu Bonus, nastavili smo ka jugu. Vrijeme se malo proljepšalo i oduševljava nas priroda na svakom prijeđenom kilometru. Island je potpuno drugi svijet. Kontrasti crne i zelene te ostalih kombinacija za nas sa Mediterana je nevjerojatan. Svaki prizor može biti ovjekovječen u krasnu fotografiju. Moram napomenuti da iako obožavam fotografiju na put sam samo ponio smartphone. Fotoaparat sam ostavio kod kuće radi „travel light“ opcije. Jökulsárlón laguna je mjesto gdje se odlamaju sante ledenjaka te plutaju morem. Najbolje ih je doživjeti iz blizine te smo se odlučili za plovidbu amfibijom između santi leda (kažu dopala nas je baš ona amfibija na kojoj je bila i Angelina Jolly prilikom snimanja filma). Prosječna temperatura vode je oko 1° C, dubina oko 300 metara.

 

 

Na samom ušću lagune u ocean manji komadi leda nošeni strujama i valovima dolaze na potpuno crnu plažu koja izgleda kao da je posuta dijamantima. Od tuda je i dobila naziv Diamond Beach. Južnije nismo išli, a vrijedilo bi. Krenuli smo prema Reykjaviku i posjetili lokacije poput Reynisfjara plaže i vidikovca iznad te plaže. Ledenjak je impozantan iz bilo kojeg pogleda uz cestu. Naravno, vrijedi pogledati još koji vodopad, a neizostavan je Skogafoss. Uz njega se može popesti na vrh i prošetati uz kanjon. Nastavljamo u First Hotel Reykjavik gde smo se smjestili slijedeće dvije noći. Na žalost, oblačno je i večeras. Opet ništa od polarne svjetlosti.

 

 

Golden circle

Dan treći, ponedjeljak: Za danas smo ostavili takozvani Golden circle. Topla preporuka je da se Golden Circle prođe prvi dan, a sve ostalo kasnije. Golden circle bi nas vjerojatno prvi dan oduševio, no nakon svega viđenog i doživljenog prva dva dana, te brojni turisti na većini lokacija smanjili su doživljaj. Krenuli smo u smjeru kazaljke na satu i prvo stajanje je Tingvellir nacionalni park gdje možete prošetati između američke i euroazijske kontinentalne ploče. Može se i roniti u najbistrijoj vodi koju možete zamisliti. Slijedeće je Geysir. Samo ime govori. Ovdje vruća voda izlazi iz zemlje te formira nekoliko jezerca u kojima nije preporučljivo kupanje jer je temperatura između 80 i 100 °C. Ali ono zbog čega se ovdje dolazi je gejzir koji u nepravilnim razmacima izbacuje vodu i paru do 80 metara u zrak.

 

 

Gulfoss vodopad, definitivno vrijedi posjetiti. Nevjerojatna snaga vode i prekrasni prizori. Na putu prema Kerid krateru zastali smo u Secret lagoon hot spring. Ovakvih termalnih kupališta na Islandu ima posvuda. Kerid crater je neaktivni vulkan u čijem se središtu nalazi jezero. Može se hodati po vrhu kratera i može se spustiti do samog jezera. Boje su predivne. Plava boja jezera u kombinaciji crvenog tla i zelene mahovine.

 

Reykjavik i lov na Auroru Borealis

Zadnje planirano mjesto smo posjetili i vrijeme je za pokret prema Reykjaviku. Sumrak je, oblaka ima, ali znatno manje nego prethodnih dana. Prošetali smo po gradu, posjetili katedralu, Sun Voyager i još par zanimljivosti, pojeli obavezan i ukusan janjeći hot dog, zatim popili „jeftinu“ pivu u pubu i krenuli u lov na Auroru Borealis. Pručavali smo malo kartu i odvezli se na sam vrh poluotoka na kojem se nalazi Reykjavik. Odlična, mračna lokacija sa minimalno svjetlosnog zagađenja i svjetionikom za kulisu. Prepuno je oblaka ali polako nestaju, smrzavamo se, čekamo, gledamo u nebo i evo je! Provlači se kroz oblake i to je to! Nitko sretniji od nas. Sada možemo i doma

 

 

Dan četvri, utorak: za danas nam je ostao samo povratak doma. Vraćamo auto i odlazimo sa Islanda. Vrijedilo je, a da bi bilo dobro doći opet, defintivno bi !!!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime