logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 10 Siječanj 2020 13:44

Rapska radionica "Fiera di Rab" predstavila se povodom Sveta tri kralja u San Marinu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Rapska radionica "Fiera di Rab" predstavila se povodom Sveta tri kralja u San Marinu TZ Grada Raba

Rabljani su i ove godine, na poziv gospodina Itala Righija, tradicionalno povodom obilježavanja blagdana Sveta tri kralja, posjetili svoje prijatelje iz Republike San Marino, članove Gruppo Arti e Mestieri iz Montegiardina, inače redovite sudionike "Rabske fjere". Tamo su bili dijelom njihove atraktivne srednjovjekovne manifestacijie s radionicom "Fiera di Rab" kojom su predstavili rapsku tradiciju i zanate, a klapa Eufemija, s veseljem se odazvala želji velikog prijatelja Raba gospodina Massima Mancinija da 6. siječnja zapjeva i na prijepodnevnoj misi u Castelu di Fiorentinona.

 

 

Rabljane su tamo, pored gospodina Mancinija, došli pozdraviti i dragi prijatelji iz obitelji Monaldi, zatim gospođa Maria Teresa Beccari, dr. Nikša Šimetović, Vittorio Brigliadori i mnogi drugi, a s obzirom da je uz svečano euharistijsko slavlje velečasni don Ivan slavio i svoj rođendan, u znak zahvalnosti svim pjevačima klape Eufemija poklonio je statuu sv. Marina. Klapa je istoga dana predvečer nastupila i u Castelu Montegiardino ispred njihovih živih jaslica - presepe vivente, a ovu hvale vrijednu manifestaciju posjetili su i najviši predstavnici Republike San Marino, Capitani Reggenti, kao i gradonačelnik Montegiardina Giacomo Rinaldi te dugogodišnji prijatelji Rabljana, ranije spomenuti Massimo Mancini i Italo Righi.  

 

Veliku pozornost Rabljani su privukli spravljanjem „šuljčića“ (prženog tijesta) s različitim dodacima - slanom ribom, domaćom marmeladom ili šećerom. Uz ovako ukusan zalogaj točilo se i domaće vino doneseno u pletenim 'bocunima', a osim primamljujućeg mirisa hrane i pića, radionicom se širio i miris rapske lavande koja se pokazala vrlo popularnom među gostima. Od starih zanata Rabljani su pokazali kako se pletu 'bocuni' i kako se proizvodi domaća vuna i od nje pletu tople čarape. Pozornost je privukao i nastup Rapskih gubavaca koji su prošetali uličicama grada te svojim specifičnim kostimima, pjesmom i trubljenjem iz pravog roga oduševili posjetioce. Poseban dojam ostavila su i dva samostreličara koja su vjerno čuvala svoju zanatsku radionicu „Fiera di Rab“.

 

Osim samostalnog razgledavanja kulturnih znamenitosti u San Marinu te posjeta gradu Rimini, Rabljanima je ovaj posjet bio prilika i za razgled gradine San Leo gdje ih je srdačno dočekala i stručno kroz ovo velebno zdanje provela gospođa Francesca, suradnica gradonačelnika San Lea.

  

Zahvaljujući nastojanjima i suradnji Republike San Marino, Grada Raba, POU Rab i TZ Grada Raba koji su omogućili ovaj posjet, dugogodišnja se tradicija međusobnih posjeta i suradnje Raba i San Marina nastavlja.

 

Pročitano 1863 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450