logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Nedjelja, 26 Travanj 2020 13:56

Rabljani uspjeli održati zavjetnu procesiju za Križima

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Rabljani uspjeli održati zavjetnu procesiju za Križima Jelena Hodak

Procesija Križi koja već više od pet stoljeća propituje snagu vjere svakog pojedinca koji u njoj sudjeluje, prema jednoj od pučkih predaja nastala je upravo kao zavjetni odgovor svih vjernika otoka Raba na posljedice strašne epidemije kuge koja je u 15. stoljeću u dva navrata desetkovala stanovništvo Raba.

 

U novonastalim okolnostima pandemije uzrokovane koronavirusom, rapski su vjernici, barem u simboličnoj formi, poštujući upute Stožera civilne zaštite RH, ove posljednje nedjelje u travnju ipak uspjeli održati zavjetnu procesiju za Križima.

 

Naime, koračajući iza križonoša i župnih zastava, u molitvi sa svojim svećenicima, na zavjetno hodočašće krenulo je po četiri župljana iz šest otočnih župa, kojima se po dolasku na Trg sv. Kristofora priključila i procesija župe Rab predvođena rapskim župnikom mons. Mladenom Mrakovčićem. U zajedničkom hodu gradskim ulicama, iz crkve sv. Andrije prenijeli su do nekadašnje rapske katedrale - crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, čudotvornu sliku Gospe Rapske koju stoljećima u svojem samostanu čuvaju rapske benediktinke.

 

Velik broj Rabljana iz svojih je domova osnažio zajedničku molitvu prateći misu u direktnom video prijenosu putem YouTube kanala RabStreamTV-a i na valovima Radio Raba, te posredno na facebook stranicama Rapskog lista i Župe Uznesenja BD Marije, a mi se nadamo da će već iduće godine Križi zasjati u obnovljenom duhu i svojem punom tradicijskom koloritu.

Pročitano 2845 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450