logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Subota, 09 Svibanj 2020 11:20

Dan grada Raba obilježen polaganjem vijenca i svetom misom

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Dan grada Raba obilježen polaganjem vijenca i svetom misom Foto: Hrvoje Hodak

Da nije koronavirusa, Rabljani bi Dan svojega grada, kojeg oblježavaju 9. svibnja na obljetnicu čudesne obrane od najezde Italskih Normana davne 1075. godine, baš kao i Dan Europe i pobjede nad fašizmom, proslavili daleko svečanije, uz brojne prijatelje i uzvanike, svečanu sjednicu, prigodne govore, dodjele nagrada i kulturno-zabavne sadržaje, no okolnosti su ove godine odredile bitno skromniji program.

 

 

Delegacija Grada Raba, zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga otoka Raba, u 8.30h položila je vijenac uz središnji križ na Gradskom groblju, zapalivši pritom svijeće i odavši minutom šutnje počast prvom predsjedniku slobodne Hrvatske Franji Tuđmanu, kao i svim Rabljanima koji su dali svoje živote za Domovinu. Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić pritom nije zaboravio spomenuti ni prije dva dana preminulu veliku prijateljicu Raba, bivšu gradonačelnicu San Marina, gospođu Mariu Teresu Beccari.

 

Pola sata kasnije, u bivšoj rapskoj katedrali, crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije, u kojoj se čuva čudesni moćnik sv. Kristofora zaštitnika Raba, održana je i misa zadušnica za sve poginule i umrle koju je predvodio mons. Mladen Mrakovčić. Bila je to prigoda u molitvu prizvati i sve one davne pretke Rabljana koji su današnjim naraštajima u zalog ostavili ovaj prelijepi grad bogate povijesti, kulture i tradicije i otok uščuvanih prirodnih ljepota.

 

Gradonačelnik Raba, u svojem je obraćanju dan ranije, poželio svim svojim sugrađanima i ovogodišnjim laureatima javnih priznanja Grada Raba, da unatoč poteškoćama i nedaćama s kojima se u posljednje vrijeme svi skupa susrećemo, ostanemo složni i pozitivni, da se odupremo trendu negativnih misli i da zajedničkim snagama nastavimo činiti dobro za grad u kojem živimo, te da budemo ustrajni na konstruktivnom radu za opće dobro. U ime Grada Raba i svoje osobno, Grgurić je svima čestitao Dan Grada Raba, Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom.

Pročitano 2137 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450