Home Vijesti Otok Rab – Dobar dio sezone ipak bi se mogao uspješno odraditi

Otok Rab – Dobar dio sezone ipak bi se mogao uspješno odraditi

0
Otok Rab – Dobar dio sezone ipak bi se mogao uspješno odraditi

Foto: RabDanas

 

O aktualnoj „krvnoj slici“ turizma na otoku Rabu, prilagodbi hotelijera, ugostitelja te iznajmljivača mjerama koje su donesene od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i općenitoj situaciji vezanoj uz koronavirus, porazgovarali smo s čelnim ljudima dviju turističkih zajednica na otoku, direktoricom Ureda TZG Raba Ivanom Matušan i direktorom Ureda TZO Lopar Marinom Mušćom.

Rab danas oglas

 

TZG Raba

Ured TZG Raba je prošli tjedan prijavio projekt Virtualnog muzeja ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba na natječaj LAGUR-a Tramuntana, kojim bi valorizirali tradiciju i povijest ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba. Želja nam je da ovakvom vrstom projekta i promocije Raba pomoću digitalne tehnologije približimo što više komparativnih turističkih prednosti našeg otoka.

IVANA MATUŠAN: – “Posljednjih dana svjedočimo sve učestalijim upitima od strane domaćih turističkih djelatnika i gostiju, ali i stranaca, o mjerama kojih se turisti moraju pridržavati u destinaciji. Naravno da nas veseli takav pojačani interes za dolazak na naš otok, no on je donekle i očekivan, ne samo zbog omiljenosti naše destinacije među turistima, već poglavito zbog činjenice da je otok Rab, u novonastalim okolnostima, ostao nedotaknut zarazom koronovirusom.

Bez obzira što je na Rabu zaraza izbjegnuta, dva mjeseca rigoroznih mjera ostavilo je traga na našem gospodarstvu, ali i na gospodarstvima naših emitivnih tržišta. Upravo iz tog razloga ne možemo očekivati rezultate nalik onima proteklih godina, te se shodno tome svi trebamo prilagoditi situaciji, pazeći na prihode, a još više na rashode.

Rab je poznat kao otok i grad s najboljim ljetnim feštama. On će to i dalje ostati, ali ove godine u nešto smanjenom formatu. Neka od tradicionalnih događanja morala su biti otkazana ili odgođena, kao i neka novoplanirana s kojima se Rab trebao dodatno predstaviti kao destinacija idealna za aktivni odmor.

Početkom godine, prije korona krize uspjeli smo odraditi marketinške aktivnosti kroz sajmove i prezentacije, a trenutno nam je najbolja promocija činjenica da nemamo slučajeva zaraze te da smo pravodobno vrlo ozbiljno shvatili situaciju. U tijeku su dogovori o zajedničkoj promociji regije Kvarner.

 

 

Rad Turističke zajednice grada Raba nije prestao ni za vrijeme korona krize, te TIC i Ured nisu niti jedan dan svoja vrata zatvorili za javnost, već se posao obavljao prema naputcima Ministarstva turizma i HZJZ, obavještavajući javnost i turiste koji su se zatekli u ono vrijeme na Rabu o nastaloj situaciji, mjerama i preporukama. U ovo krizno vrijeme, Turistička zajednica grada Raba se orijentirala na rad po projektima koji će kroz dulje vrijeme dati dodatnu vrijednost turističkom proizvodu, pa se tako trenutno radi na projektu Rab Archeolocigal Traces s partnerima u projektu Centrom za kulturu Lopar i Pučkim otvorenim učilištem Rab, koji će uskoro biti predstavljen široj javnosti.

Pored toga, Ured TZG Raba je prošli tjedan prijavio projekt Virtualnog muzeja ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba na natječaj LAGUR-a Tramuntana, kojim bi valorizirali tradiciju i povijest ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba. Želja nam je da ovakvom vrstom projekta i promocije Raba pomoću digitalne tehnologije približimo što više komparativnih turističkih prednosti našeg otoka. Vjerujemo da je to prava mjera i put za današnje društvo koje je globalno „ranjeno“ ovom nemilom epizodom koronavirusa. Ovakvi i slični projekti omogućit će kroz virtualni doživljaj dodatni poticaj gostima da stvarno posjete našu destinaciju kada to epidemiološka situacija u pojedinim zemljama bude dozvoljavala.

 

Povijesna fotografija Miroslava Maroevića (iz zbirke Josipa Andrića)

 

U planu je nastavak s partnerima TZO Lopar, Valamar Rivierom i tvrtkom HD Navigatio s projektom trasiranja bike staza na Rabu, koji je morao biti prekinut također zbog situacije s koronavirusom.

Treba svakako napomenuti kako je Turističkoj zajednici grada Raba prvenstveno važno zdravlje sugrađana i suotočana, te shodno tome će se planirati sve daljnje aktivnosti, rukovodeći se svim preporukama zaštite od moguće zaraze, kada je u pitanju održavanje mogućih manifestacija ali i ostalih turističkih aktivnosti“, kazala je za Rab Danas direktorica Ureda TZG Raba Ivana Matušan.

 

TZO Lopar

S obzirom da Lopar i cijeli otok Rab obiluju plažama, to će u aktualnim uvjetima biti komparativna prednost našeg otoka i u tom smislu smo već pokrenuli određene kampanje prema medijima i predstavništvima HTZ-a u emitivnim zemljama.

MARIN MUŠĆO: – “Situacija sa koronavirusom poremetila je planove svih dionika turističkog proizvoda. Svi se u svom segmentu prilagođavamo novonastaloj situaciji i naravno da svakodnevno komuniciramo i s našim sustavom ali i s gospodarstvom. Do sada smo sve dobivene informacije prosljeđivali na teren kako bi se hotelijeri, iznajmljivači, ugostitelji, čim bolje pripremili i prilagodili naputcima i mjerama stožera.

Od naše glavne hotelske kuće dobivamo ohrabrujuće informacije da se kampovi otvaraju već krajem svibnja, a hoteli u manjem obimu poslovanja početkom srpnja, iako će neki hoteli na žalost ostati zatvoreni.

Od iznajmljivača u obiteljskom smještaju saznajemo da su rezervacije za svibanj i lipanj uglavnom otkazane, ali veseli podatak da većina rezervacija za srpanj i kolovoz još uvijek nije otkazana i da bi se dobar dio sezone ipak mogao uspješno odraditi. Pod kojim uvjetima, još nije posve definirano, ali je sigurno da će svi naputci biti pravovremeno proslijeđeni.

Naravno da se naši nositelji koncesijskih odobrenja također pripremaju za poslovanje u posebnim uvjetima, a poglavito KTD Lopar Vrutak d.o.o. koji je najveći koncesionar, a upravo zahvaljujući ogromnom plažnom prostoru kojim Lopar raspolaže bit će moguće poštivati mjere socijalne distance i na sunčališnom dijelu plaža, ali i u moru.

U pripremi je zajedno s Udrugom iznajmljivača i HZJZ-om održavanje Zbora iznajmljivača (ako to prilike dopuste), na kojem bi se dale detaljne upute o dezinficiranju i čišćenju objekata, postupanju u slučaju pojave virusa, itd.

 

 

S obzirom da Lopar i cijeli otok Rab obiluju plažama, to će u aktualnim uvjetima biti komparativna prednost našeg otoka i u tom smislu smo već pokrenuli određene kampanje prema medijima i predstavništvima HTZ-a u emitivnim zemljama.

Na nivou TZ Kvarnera također pripremamo zajedničku marketinšku kampanju kako bi s manje financijskih sredstava napravili veći marketinški učinak.

Zbog naputaka nacionalnog stožera, ali i očekivano znatno manjih prihoda, i u Loparu je veliki dio manifestacija otkazan, poglavito onih na kojima se okuplja veći broj ljudi (MTB 4 Island, Paradise samba festival), ali ukoliko okolnosti dozvole, jedan dio manifestacija bi ipak odradili. TZO Lopar je također pripremila rebalans proračuna na bazi 30% od izvornog plana i shodno tome je planirala svoje rashode. Svakako moramo dovršiti ugovorene aktivnosti (izrada nove web stranice, nabavka urbane opreme i dječjih igrala, proširenje turističke signalizacije).

 

 

Moram istanuti da je ovo za sustav TZ-a izborna godina, da se do kraja listopada moraju konstituirati novi sazivi Skupština, donijeti novi Statuti, tako da aktivnosti u Uredu ne nedostaje.

Smatram da je u cijeloj priči pozitivno i to da na Rabu nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom i da ukoliko budemo ozbiljno pristupili prihvatu turista ova turistička sezona ipak može biti relativno uspješna.

Destinacija je spremna, a Ured TZO Lopar je na raspolaganju i turistima i domaćinima za bilo kakvu pomoć ili sugestiju!”, poručio je optimistično Marin Mušćo direktor Ureda TZO Lopar.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime