logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 10 Srpanj 2020 07:35

Sazvučje oboe i Nakićevih orgulja na otvaranju 35. Rapskih glazbenih večeri

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Sazvučje oboe i Nakićevih orgulja na otvaranju 35. Rapskih glazbenih večeri Foto: Hrvoje Hodak

U četvrtak 9. srpnja u rapskoj (ex) katedrali Uznesenja Marijina, koncertom našeg renomiranog oboiste Branka Mihanovića i jedne od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica, ujedno i umjetničke ravnateljice ove manifestacije, orguljašice prof. dr. art. Ljerke Očić, otvorene su 35. Rapske glazbene večeri.

 

Kratkim prisjećanjem na dugu tradiciju i vrijednost klasičnog muziciranja u rapskim sakralnim prostorima, osobito kada je riječ o oživljavanju takvog glazbenog blaga kao što su obnovljene povijesne orgulje graditelja Petra Nakića, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić je, uz zahvalu domaćinu, rapskom župniku, umjetničkoj ravnateljici i svima koji podupiru ovu manifestaciju, proglasio 35. Rapske glazbene večeri otvorenima. 

 

U ugodno ispunjenom prostoru katedrale, publika leđima okrenuta pjevalištu iznad glavnoga ulaza na kojem se nalaze orgulje, mogla je doista uživati u izvedbama dvoje umjetnika na čijem su se koncertnom repertoaru, pored skladbi anonimnih autora iz hrvatske orguljske baštine 18. st., našla i djela Luke Sorkočevića, Francesca Geminianija, Baldassarrea Galuppija i Giusepea Sammartinija.

 

Ove godine, kako doznajemo iz Pučkog otvorenog učilišta Rab, na Rapskim glazbenim večerima bit će održano 7 vrhunskih koncerata klasične glazbe, koji nedvojbeno garantiraju visoku razinu kvalitete ove tradicionalne manifestacije. Naime, Rapske glazbene večeri već su 35 godina neizostavan dio kulturne ponude grada Raba tijekom ljetnih mjeseci, a na jedinstvenoj sceni zaodjenutoj u kulise rapske sakralne graditeljske baštine, kroz protekla desetljeća nastupili su mnogi renomirani glazbeni umjetnici iz zemlje i inozemstva.

 

Rapske glazbene večeri podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Rab i Turistička zajednica Grada Raba.

Pročitano 610 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450