logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Subota, 23 Siječanj 2021 14:03

Zrinka i Marin - volonteri na pregledima potresom oštećenih objekata u Petrinji

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)

Odmah nakon što je Hrvatska komora arhitekata objavila javni poziv svojim članovima za sudjelovanje u pomoći Petrinji, Sisku, Glini i drugim mjestima pogođenim razornim potresom, s ciljem da arhitekti i statičari zajedno pomognu unesrećenima i ugroženima na prvoj crti, naša rapska Petrinjka, ovlaštena arhitektica Zrinka Salopek Debelić uputila se na teren zajedno sa svojim kolegom mag. ing. aedif. Marinom Mikelićem.

 

Volontiranje na pregledima teško oštećenih objekata u gradu svojeg odrastanja neminovno otvara brojne emotivne tjesnace, budi i one lijepe i one manje lijepe uspomene, no Zrinka je odlučila ostati pozitivna, osluhnuti neke vedrije tonove i pozvati kolege da se pridruže valu pomoći dobrih i požrtvovnih ljudi. Evo što nam je rekla:

 

- "Premda u Petrinji ne živim od 15-e godine, premda sam u Zagrebu živjela 14, a na Rabu koji jako volim sam već 16 godina, Petrinja će za mene uvijek biti "doma". One najintenzivnije godine mladenačkog sjećanja, godine su vezane za Petrinju. U mojem pamćenju je to uvijek baš takav grad. Sve one poslijeratne osjećaje uspješno sam pospremila pod tepih, a pri svakom dolasku gledala moj grad kroz filter ružičastih naočala, premda svjesna većine problema u kojima grad pokušava živjeti.

 I moja djeca su jako zavoljela Petrinju. To mi je posebno drago. I nekako vrijeme prolazi, promjene se događaju i ne događaju, lica grada se mijenjaju, život se događa, sa onim lijepim i tužnim sekvencama... Želim reći, sve ide nekakvim tijekom...Ne očekuješ da stane, ili da se sruši... Tim je i šok nakon ovog razornog potresa veći, tuga dublja... A baš mi je taj dan bio rođendan, i baš sam bila daleko od doma. I osjećala sam strašnu krivnju da u tom trenu nisam bila u Petrinji. Iracionalno, skroz. Neizbježno, skroz.

 Otišli smo zato, čim smo se uspjeli organizirati, kolega Marin Mikelić i ja, uz veliku podršku naših obitelji, volontirati na pregledima oštećenih objekata za Hrvatski centar za potresni inženjering, uz presjajnu ekipu kolega iz cijele Hrvatske, pa čak i šire.

 Zima je, oštećenja objekata su velika, ali zbilja nas nosi neki pozitivan val dobrih i požrtvovnih ljudi. Nadam se i val pozitivnih promjena...

 Nećemo vam slati tužne slike, samo vesele! Uz velike pozdrave Rabu i poziv kolegama odasvud da nam se pridruže! Vidimo se skoro!" - poručila je iz Petrinje dipl. ing. arh. Zrinka Salopek Debelić.

Pročitano 2375 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450