Home Vijesti Organizatori i sudionici “Krešinog maratona” srušili su sve barijere i 11. put zapjenili more u Barbatskom kanalu

Organizatori i sudionici “Krešinog maratona” srušili su sve barijere i 11. put zapjenili more u Barbatskom kanalu

0
Organizatori i sudionici “Krešinog maratona” srušili su sve barijere i 11. put zapjenili more u Barbatskom kanalu

Foto: Foto: Ivica Hodak i Irena Ivić

 

Jak vjetar, kišne kapi i osjetno rashlađeno more bili su ipak nedovoljno zahtjevna prepreka za srčanu ekipu Krešinog maratona. I ove godine pozitivan stav i snaga dvjestotinjak plivača nadjačali su lošu prognozu na putu ostvarenja plemenite svrhe ovog jedinstvenog maratona.

Rab danas oglas

 

Zahvaljujući spasilačkom timu i timu hitne pomoći, policiji te ostalim volonterima koji su svojim uključivanjem u brigu o sigurnosti svih sudionika maratona, a posebno osoba s invaliditetom, omogućili njegovo održavanje unatoč vremenskim neprilikama, “maratonci” svih generacija zapjenili su more duž obale Barbatskog kanala.

 

Upravo zbog jakog vjetra i ove se godine plivala simbolična i sigurnija dionica umjesto one na relaciji VodenčaDolinVodenča, čime je uspješno odaslana snažna poruka ujedinjenosti u zajedničkom cilju – jačanju senzibiliteta kod ljudi prema osobama s invaliditetom i omogućavanju jednakih mogućnosti za sve.

 

 

Opet smo dokazali koliko smo složni i snažni i da ne odustajemo tako lako. Veliko humanitarno srce pobijedilo je loše vrijeme, zapinili smo more i prkosom pokazali i dokazali da smo jednaki u moru i jednaki na “kopnu”. (Krešimir Butković)

Iako je pandemija koronavirusa već drugu godinu zaredom onemogućila organizirano sudjelovanje članova udruga osoba s invaliditetom iz raznih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja, nekolicina njih uspjela je pristići na otok u vlastitom angažmanu i biti podrška Kreši i brojnim prijateljima.

 

Grad Rab kao partner projekta od njegovog pokretanja 2010. godine, uspio je, „nošen“ zaraznim Krešinim optimizmom, uz suorganizatore, GDCK Rab i Udrugu Komin, te uz podršku pokrovitelja, TZG Raba i POU Rab, medijskih pokrovitelja, Radio Raba i portala Rab Danas, Trgovine Petra u ulozi donatora pića, rapskih časnih sestara benediktinki koje su donirale košaru kremica i ulja, obitelji Popić i vrijednih članova Komina te mnogih drugih pojedinaca, ponajviše susjeda koji su dali ruku pomoći pri realizaciji maratona, srušiti onu najveću barijeru koja se krije u ignorantskom stavu društva spram onih koji se bore za život s jednakim mogućnostima. Jedino promicanjem solidarnosti u društvu, posebno među mlađim generacijama koje treba učiti empatiji, ali i društvenoj odgovornosti, možemo ostvarivati promjene. Ovaj maraton svake godine napravi korak dalje po tom pitanju, a njegovi organizatori i sudionici svojom srčanošću doista ruše sve barijere pred sobom.

 

 

– “Po jedanaesti puta srce mi je puno zahvalnosti spram mojih Rabljana i prijatelja Raba. Opet smo dokazali koliko smo složni i snažni i da ne odustajemo tako lako. Veliko humanitarno srce pobijedilo je loše vrijeme, zapinili smo more i prkosom pokazali i dokazali da smo jednaki u moru i jednaki na “kopnu”. Maraton je ispunio svrhu i svi se već veselimo sljedećem, 12. po redu, za kojeg se nadamo da će biti lišen kako epidemioloških tako i vremenskih nepogoda. Još jednom hvala svima, od organizatora do Rabljana i gostiju, ali i osobama s invaliditetom koje su samoinicijativno potegle do Raba. Neka maraton bude vječan jer još ima puno toga za napraviti, a jednom kad riješimo sve probleme, uživat ćemo u našem maratonu, našoj fešti velikog srca koje ruši sve barijere. U svoje i ime mojih prijatelja poručujem da idemo dalje, s osmijehom na licu, još snažniji, još ustrajniji”, kazao nam inicijator maratona je Krešimir Butković.

 

Kao „opipljiva“ potvrda sudjelovanja i ujedno svojevrsna uspomena, sudionicima su od strane gradonačelnika Nikole Grgurića podijeljene medalje, a prodajom majica s prepoznatljivim logom maratona prikupila su se značajna sredstva koja će biti preusmjerena u humanitarne svrhe, u cilju realizacije započetih i planiranih projekata prilagođenih osobama s invaliditetom kako bi im se olakšao pristup društvenom životu zajednice.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime