Home Vijesti Svečanom sjednicom Općinsko vijeća obilježen Dan Općine Lopar

Svečanom sjednicom Općinsko vijeća obilježen Dan Općine Lopar

0
Svečanom sjednicom Općinsko vijeća obilježen Dan Općine Lopar

Foto: RabDanas

 

Sjednici su kao izaslanici Hrvatskog sabora i Vlade RH nazočili donedavni načelnik Općine Lopar Josip Borić i ministar Oleg Butković, a u Lopar su ovom prigodom stigli i saborski zastupnici Majda Burić i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić.

Rab danas oglas

Župana PGŽ Zlatka Komadinu predstavljao je ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić, a svojim dolaskom ovu veliku loparsku općinsku svečanost uveličali su i pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u upravi za otoke, Tajana Huzak, direktor HTZ-a, Kristjan Staničić, predstavnici prijateljske Općine Vladislavci na čelu s potpredsjednikom općinskog vijeća Josipom Žuljevićem, predstavnici Grada Raba predvođeni gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, predstavnici grada Varaždina sa zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Markovićem i predsjednicom gradskog vijeća Zdravkom Grđan, te gradonačelnici Novog Vinodolskog i Senja, Tomislav Cvitković i Jurica Tomljanović.

 

Ne krijući radost što u ovom svečanom trenutku po prvi puta s načelničke funkcije može pozdraviti sve prisutne na sjednici, načelnik Zdenko Jakuc svojim se govorom osvrnuo na brojne infrastrukturne projekte odrađene u okviru jedne izuzetno teške poslovne godine obavijene pandemijom. Spomenuo je među ostalim završetak sanacije odlagališta Sorinj čime je, u zajedničkom projektu s Gradom Rabom, ovom prostoru udahnut novi život, zatim privođenje kraju gradnje sportske dvorane i dvoranskog trga, te gradnju otvorene luke za javni promet Melak koju provodi ŽLU Rab. Posebno se dotaknuo zbrinjavanja hrvatskog branitelja i invalida domovinskog rata Miljenka Urelića kojemu su, na ponos čitave zajednice, u ponedjeljak predani ključevi nove kuće.

– Zbog turističke sezone zaustavljeni su radovi u luci otvorenoj za javni promet Melak i luci San Marino, no vjerujemo da će završetkom tih projekata dvije luke biti dva ogledala mjesta i sama sigurnost plovila u njima više neće biti upitna. Za sve te lučke infrastrukturne projekte na području Općine ali i čitavog otoka posebnu zahvalnost dugujemo ministru Olegu Butkoviću i Primorsko goranskoj županiji. Za novi dječji vrtić u postupku smo ishođenja građevinske dozvole, a sama gradnja trebala bi započeti početkom sljedeće godine uz očekivano financiranje putem EU fondova. Od društveno važnih objekata valja spomenuti da imamo građevinsku dozvolu i osigurana sredstva za dogradnju zgrade TZO Lopar i izgradnju interpretacijskog centra na temu ribarstva i pomorstva ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna, a nova telekomunikacijska infrastruktura sa svjetlovodnim kabelima i bržim internetom uvelike će olakšati poslovanje svim gospodarstvenicima i mladima koji traže smisao življenja i rada na Otoku.

Zahvalio se Jakuc vodstvu i svim radnicima “Lopar Vrutka” i “Loparka” koji su uz mnoge probleme ipak uspješno držali pod kontrolom i u stanju funkcionalnosti komunalnu problematiku tijekom turističke sezone, a kao jedan od značajnih projekata u narednom razdoblju spomenuo je i gradnju poslovne zgrade komunalnog društva u radnoj zoni Sorinj. Mnogo se očekuje u narednom razdoblju i od Imperial – Rivijere d.d u okviru najavljenih ulaganja u HN San Marino i AC San Marino.

Načelnik Jakuc je završio svoje obraćanje pozivom svima na još bolju suradnju u budućnosti i posebnom zahvalom općinskim vijećnicima, djelatnicima Općine i Lopar Vrutka, te bivšem načelniku Općine Josipu Boriću, ravnatelju Županijske Lučke uprave i direktoru Ureda turističke zajednice Lopar.

 

Saborski zastupnik i u prošlom mandatu načelnik Općine Lopar Josip Borić u svojem je obraćanju kazao kako je prisutnost ovako velikog broja visoko pozicioniranih uzvanika koji su ujedno i veliki prijatelji Lopara, ali i čitavog otoka Raba, samo još jedan dokaz koliko je dobra bila odluka o uspostavi samostalne općine prije 15 godina.

 

Ministar Butković je čestitajući žiteljima Općine Lopar blagdan Male Gospe, koji je ujedno i Dan Općine, spomenuo značajne poteze Vlade Andreja Plenkovića vezane uz ulaganja u lučku infrastrukturu i posebno u razvoj otoka. Tako je usput spomenuo i nedavno potpisivanje ugovora za projekte na području lučkih uprava Rab i Senj, zahvaljujući kojima će se ugovorenih 55,4 milijuna kuna utrošit na uređenje luke u Rabu i za gradnju rampe u luci Stinica na kopnu, od čega će najviše koristi imati otok Rab.

 

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić naglasio je dobru suradnju između Općine Lopar i Grada Raba:

“Odradili smo zajedničkim naporima i ulaganjima mnoge projekte značajne za obje lokalne zajednice, a pred nama su novi zadaci, jer samo dobro razvijeni Grad Rab i Općina Lopar dati će u ukupnosti razvijeni otok Rab.”

 

Uslijedila je svečana dodjela općinskih priznanja ovogodišnjim laureatima koja su im uručili predsjednik Općinskog vijeća Damir Paparić i načelnika Općine Zdenko Jakuc. Učenicama Mariji Luisi Andreškić, Ivoru Papariću i Santi Sandalić za odličan uspjeh tijekom osmogodišnjeg školovanja Općina Lopar dodijelila je posebno izrađen medaljon, dok su za odličan uspjeh tijekom srednjoškolskog obrazovanja pohvalnice i novčanu nagradu zavrijedili Andrea Andreškić i Mateo Škarić. Za doprinos razvoju vatrogastva te aktivnom društvenom angažmanu na području Općine Lopar zahvalnica Općine Lopar dodijeljena je Vedranu Matahliji, dok je za izniman humani angažman na potresom pogođenom području RH zahvalnicu Općine Lopar dobio Kristijan Ivanić. Posljednjem dobitniku nagrade za izuzetne sportske rezultate, najboljem strijelcu 4. HNL središte Rijeka prošle godine sa ukupno 20 postignutih pogodaka, Ivanu Pičuljanu, pripala je čast zahvaliti se u ime svih svih nagrađenih.

 

Svečanu sjednicu svojim su glazbenim izvedbama uveličali Zvonko Palić – Johnatan i Pučki pjevači.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime