Home Uncategorized @hr Adventski putevi nade – Ljubav i darivanje | Pozvani smo činiti djela milosrđa

Adventski putevi nade – Ljubav i darivanje | Pozvani smo činiti djela milosrđa

0
Adventski putevi nade – Ljubav i darivanje | Pozvani smo činiti djela milosrđa

Foto: RabDanas

 

Ne uspijemo li ovoga adventa pribaviti, povezane ukrasnim vrpcama, prigodne darove za obitelj i prijatelje, darujući umjesto njih ljubav i pažnju, možda ćemo, nakon toliko blještavih došašća, konačno uspjeti pogoditi pravi dar i njime ponovno zadobiti njihovo povjerenje i srce!

Rab danas oglas

Zapravo ne postoji neko apsolutno vrijeme. Vrijeme je uvijek povezano s nečim drugim: događajem, stanjem, radnjom… Tako imamo vrijeme Došašća ili advent koje je priprema za Božić, dolazak i rođenje Isusa Krista. Počinje četiri tjedna prije Božića. To je vrijeme koje povezuje gotovo cijeli svijet u različitim tradicijskim kulturama, obiluje različitim tradicijskim običajima.

 

U široko prihvaćenim pučkim običajima adventskog vremena u novije vrijeme, neizostavan je i adventski vijenac. U antičko vrijeme, vijenac je predstavljao znak pobjede, a u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivena spasenja. Čine ga dva temeljna simbola, krug – simbol vječnosti kao najsavršeniji geometrijski oblik, bez početka i bez kraja, te svijeće, odnosno svjetlost, kao simbol pobjede nad tamom, odnosno zlom.

 

Vijenac može biti načinjen od različitog zimzelenog raslinja koje predstavlja neprekinuti ciklus života. Svijeće mogu biti simboli i četiri godišnja doba, ali nam u povijesti spasenja mogu govoriti i o stvaranju, utjelovljenju, otkupljenju i kraju.

 

Svaka svijeća ima svoje značenje: prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća – simbolizira nadu i iščekivanje; druga svijeća je pomirilica ili betlehemska – označava mir; treća svijeća je pastirska – slavi radost i veselje; četvrta svijeća je svijeća anđela – donosi ljubav.

Prvi adventski vijenac, u obliku kakvoga poznajemo, nastao je 1839. godine u Hamburgu. Načinio ga je evangelistički pastor Johann Hinrich Wichren, osnivač doma za siromašnu djecu. Želeći djeci slikovito pojasniti iščekivanje Božića, napravio je drveni krug od kotača zaprežnih kola na koji je postavio 19 malih crvenih svijeća i 4 veće bijele svijeće. Svaki dan palili bi jednu malu crvenu svijeću, a nedjeljom veću bijelu. Vijenac (odnosno kotač) se kroz vrijeme mijenjao i ukrašavao zimzelenim grančicama, a s vremenom drvo je u potpunosti zamijenjeno zimzelenim granjem.

 

A svaka svijeća ima svoje značenje: prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća – simbolizira nadu i iščekivanje; druga svijeća je pomirilica ili betlehemska – označava mir; treća svijeća je pastirska – slavi radost i veselje; četvrta svijeća je svijeća anđela – donosi ljubav.

 

Došašće ili advent se slavi od 5. stoljeća kada je biskup Perpetuo iz Toursa započeo pripravu za Božić, počevši od blagdana 11. studenog. Nazvao ga je pokorničkim vremenom, naredivši post u 3 dana svakog tjedna do Božića. U 6. stoljeću papa Grgur Veliki skratio je došašće na četiri tjedna, što se zadržalo do danas te je ukinuo dotadašnje suzdržavanje od mesa i mliječnih proizvoda, iako se i danas razdoblje došašća gleda kao vrijeme suzdržavanja od velikih slavlja i gozba. Vrijeme došašća Rimske liturgije nije bilo pokorničko, nego slavljeničko, vrijeme radosti i priprema za Božić. S vremenom je došašće postalo spoj pokorničkih sadržaja i radosti i išćekivanja.

 

U došašću se pripremamo za Božić, proslavu Isusova rođenja koje se dogodilo gotovo prije dvije tisuće godina. Prošlost nas ispunja radošću. A pozvani činiti djela milosrđa, darivati…, često upadamo u zamku, priznavajući samo one darove koji izazivaju ugodu našim osjetilima. Ne uspijemo li ovoga adventa pribaviti, povezane ukrasnim vrpcama, prigodne darove za obitelj i prijatelje, darujući umjesto njih ljubav i pažnju, možda ćemo, nakon toliko blještavih došašća, konačno uspjeti pogoditi pravi dar i njime ponovno zadobiti njihovo povjerenje i srce!

Jer što ako me netko upita kome vjerujem, i kome sam povjerio svoje korake, što ću mu odgovoriti?

Radije neka sluti iz mojih koraka i mojih djela i neka čita u mojem pogledu. Znam da drugačije istinu ne može saznati!

I neka se u svakome srcu ovoga adventa otkrije Tvoja slava; neka budeš otkriven u onom koji vjeruje i koji Tebe traži; a djela darivanja budu Tobom nadahnuta.

A srce? ! U njega pohrani sjeme… Neću Ti reći koje! (ili ga neću izreći glasno: Ljubav i Darivanje)

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime