logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Četvrtak, 09 Prosinac 2021 08:30

Valovi nošeni olujnim jugom podizali tlakavce i pomicali automobile na gradskoj rivi

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Valovi nošeni olujnim jugom podizali tlakavce i pomicali automobile na gradskoj rivi Foto: Luka Buza-Vidas i Hrvoje Hodak

Valovi nošeni olujnim jugom tijekom noći ponovno su poplavili Trg Municipijum Arba, a more je ušlo u trgovine i ugostiteljske objekte. Neke su barke završile na obali, a na parkirališnom dijelu gradske rive, na potezu kod parka Dorke, silina mora dizala je tlakavce i pomicala automobile.

 

Srećom, od ranog jutra na teren su izašli djelatnici komunalnog društva "Dundovo" koji su sa ceste uklonili razbacane tlakavce i tako je prilično brzo osposobili za promet. Vatrogasci DVD-a Rab sa svojim pumpama također su na usluzi vlasnicima poplavljenih prostora. Na dijelovima barbatske šetnice šljunak s plaža prekrio je asfalt, a na Grpama je vjetar srušio telefonski stup.

 

Nažalost ovakve situacije s plavljenjem povijesne jezgre luke Rab za južine postale su sve izraženije posljednjih godina, i čini se da će tek skora izgradnja gata 3 ispred hotela Arbiana u dužini od oko 40 metara u sklopu sanacije i rekonstrukcije obale u luci Rab riješiti ovaj problem.

 

Gat će biti građen na utvrdicama kako bi se omogućila cirkulacija mora čime bi se utjecaj valova na obalu luke Rab, odnosno visina vala trebala smanjiti na visinu do maksimalno 30 centimetara. Faza III sanacije luke Rab predviđa i rekonstrukciju obale kralja Petra Krešimira IV (od Gata 3 do Varoša), korekciju visine obale, korekciju linije obale i sanaciju obalnog zida.

Pročitano 8081 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450