Home Vijesti Održana radionica „Rapska pomorska baština“ u organizaciji Udruge pomorskih kapetana otoka Raba

Održana radionica „Rapska pomorska baština“ u organizaciji Udruge pomorskih kapetana otoka Raba

0
Održana radionica „Rapska pomorska baština“ u organizaciji Udruge pomorskih kapetana otoka Raba

Foto: Foto: Franko Benić & Ivica Hodak

 

Radionicom su moderirali predsjednik i član Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, Nenad Šimičić i Marko Sandalić, koji su već na početku dali do znanja kako u izradu plana njegovanja povijesti rapskog pomorstva trebaju biti uključeni svi zainteresirani građani.

Rab danas oglas

 

Veliki doprinos i dragocjene informacije za promišljanje daljnjih koraka u pristupu novoj valorizaciji povijesnog i baštinskog značaja pomorstva na otoku Rabu dali su i pridruženi članovi ove udruge, prof. Miljenko Domijan i prof. Ivo Barić, koji iz opravdanih razloga nisu mogli sudjelovati na radionici.

 

Foto: Franko Benić

 

Rasprava u kojoj su, nakon uvodnog izlaganja Marka Sandalića, sudjelovali Nenad Šimičić, Vladimir Dumić, Marko Sandalić, Mladen Šćerbe i drugi, dovela je do usvajanja smjernica temeljem kojih će se preciznije krenuti s povezivanjem kulturno-povijesne s pomorskom baštinom otoka Raba.

 

Poradit će se na dodatnom prikupljanju pomorske heraldike, odnosno znakovlja posebno vezanog uz pomorsku bitku kod Lepanta, u kojoj je 7. listopada 1571. izvojevana ta za kršćansku Europu značajna pobjeda Svete lige nad, po broju galija i po broju ljudstva, daleko nadmoćnijim snagama Osmanskog carstva.

 

Da podsjetimo, u tom najvećem pomorskom srazu borilo se i 6 galija iz naših krajeva,među kojima je bila rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovijedao kapetan Ivan de Dominis. Velika žrtva koju su Rabljani dali boreći se na Lepantu dovela je i do izgradnje crkve sv. Justine u gradu Rabu koja je i danas jedinstveni spomenik sakralne gradnje na čitavom mediteranu koji podsjeća na taj veliki događaj koji je u bitnome utjecao na daljni tijek europske povijesti.

 

Nenad Šimičić i Marko Sandalić

 

Zaključeno je da se već ove godine u rapskom akvatoriju nastavi s tradicijom održavanja svibanjske regate tradicionalnih plovila na vesla i jedra u počast Dana grada Raba, a u sklopu koje bi se upriličila i atraktivna simulacija čudesne obrane grada Raba od Normana uz zagovor rapskog sveca zaštitnika sv. Kristifora.

Također će se, u spomen na bitku kod Lepanta, početkom listopada održati i regata krstaša koja nosi ime kapetana rapske galije Ivana de Dominisa. Ta se regata već nalazi i u službenom kalendaru natjecanja Hrvatskog jedriličarskog saveza, a održavala bi se neposredno prije čuvene tršćanske Barcolane. Tom prigodom upriličio bi se i simbolični ispraćaj rapske galije Sv. Ivan prema Lepantu.

U ova povijesna pomorska uprizorenja neophodno je uključiti i članove Udruge rapskih samostreličara s čime se složio i njezin predsjednik Vladimir Dumić, spomenuvši pritom kako bi bilo dobro pružiti mogućnost domaćim ljudima i gostima Raba, da se pobliže upoznavaju s karakteristikama tadašnjih ne samo ratnih već i trgovačkih brodova. Udruga pomorskih kapetana već je u posjedu stalnog postava heraldike bitke kod Lepanta i trenutno je u potrazi za prostorom u kojem bi se ta zbirka mogla izložiti.

 

 

Nužna je također i delako kvalitetnija valorizacija bogate rapske brodograditeljske tradicije, koja se ponajviše veže uz mjesto Barbat, a uz priču o elegantnim rapskim drvenim brodicama nikako se smije zaboraviti uloga onih pravih rapskih barkarijola (na vesla) u razvoju turizma na otoku.

 

Prihvaćeni su također i prijedlozi rapskog akademskog kipara i pasioniranog jedriličara Mladena Šćerba koji je istaknuo kako treba odvojiti povijesnu baštinu od turističkog marketinga, na način da se projekti razvijaju paralelno, jer je vrednovanje povijesne baštine iscrpan i dugotrajan posao kojeg treba provoditi stručna osoba ili tim stručnjaka.

 

Čitav projekt odvija se pod pokroviteljstvom Grada Raba i gradonačelnika Nikole Grgurića, TZG Raba, Udruge pomorskih kapetana otoka Raba te Udruga rapskih samostreličara.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime