Home Vijesti Otok Rab bogatiji za čak 9 proizvoda koji će ponosno nositi oznaku Hrvatski otočni proizvod

Otok Rab bogatiji za čak 9 proizvoda koji će ponosno nositi oznaku Hrvatski otočni proizvod

0
Otok Rab bogatiji za čak 9 proizvoda koji će ponosno nositi oznaku Hrvatski otočni proizvod

Foto: RabDanas

 Ovo je dokaz da kreativnosti na našem otoku ne manjka. Možda je to posljedica dugih burovitih dana, juga, ili samo želje za proširenjem ponude. U svakom slučaju, svaka je inovacija proizvod više koji možemo ponuditi te novi element kojim se dodatno ističe otok Rab.

 

Rab danas oglas

Pravo na vizualno označavanje proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ od ove godine može nositi 78 novih proizvoda, kandidiranih od strane 23 proizvođača. U ovom trenutku oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ ima pravo koristiti 320 proizvođača za 1094 proizvoda s 24 otoka. Među ovima, nalaze se čak 4 dobitnika (2020. i 2021.) priznanja s našeg otoka, čime je Rab, zaslugama svojih stanovnika, još jednom pokazao da itekako ima što za ponuditi.

 

A oznaku “Hrvatski otočni proizvod” na otoku Rabu dobili su:

 

U kategoriji umjetnost i dizajn za 2020.:

  • Konoparski obrt Vilson – za proizvode Bokobran, Pandl-Bacalo za konop, Pramcobran (Brk)
  • Tatiana – za proizvode Ogrlica, Narukvica, Privjesak, Naušnice

 

U kategoriji umjetnost i dizajn za 2021.:

  • ZUO Santa Marija, Lopar – za proizvod Reljef Gospe Loparske

 

U kategoriji pića za 2021.:

  • Pivovara Rab, obrt za proizvodnju piva – za proizvod Rajsko pivo

 

Obrti koji djeluju na području otoka Raba bogatiji su tako za čak 9 proizvoda koji će ponosno nositi oznaku Hrvatski otočni proizvod.

 

Priznanje koje potvrđuje podrijetlo i kvalitetu

Na spomen otoka, najčešće su asocijacije more i brodovi, pa ćemo time i započeti. Konoparski obrt Vilson u svojoj ponudi ima neke od najnužnijih dodataka za brodice, od kojih mnogi osim na brodu svoje mjesto pronađu i kao ukrasi negdje na kraju. U 2020. dobili su oznaku Hrvatski otočni proizvod za čak 3 proizvoda, ručno izrađena na Rabu. Prvi od njih je Bokobran:

– „Bokobran štiti plovila od eventualnog oštećenja prilikom pristajanja ili kod nekog drugog udarca. Sastavni je dio plovila. Ovaj naš, ručno je izrađen od početka do kraja, a osim što su funkcionalni, ne možemo zanemariti ni njihov estetski učinak. Posebno se ističu na tradicijskim drvenim barkama…” objašnjava Siniša Mikelić.

Osim za Bokobran, oznaka HOP dobivena je i za Pandul, izrađen također ručno od konopa različitih promjera. A treći proizvod je Pramcobran, ili popularno, brk.

– „Jako mi je drago što su proizvodi prepoznati kao nešto posebno i drugačije, jer to zbog načina izrade i jesu. Obzirom da su ručni rad i proizvedeni na otoku, lijepo je dobiti i priznanje koje potvrđuje njihovo podrijetlo i kvalitetu.” zaključuje Mikelić.

 

 

Dijelići našeg otoka putuju svijetom

Tatiana Loborec vlasnica je obrta Tatiana čiji se atelje smjestio u Banjolu, u blizini vatrogasnog doma. A u ateljeu se smjestilo i nekoliko priznanja za oznaku HOP:

– „2019. sam dobila oznaku HOP za moje svilene oslikane marame s motivima Raba za koji sam dobila i oznaku ORS, a sve u nadi afirmiranja priče o Rapskoj tradiciji u svilarstvu kroz srednji vijek kad je Rab plaćao porez Veneciji u svili i kad je cijeli otok bio pun murvi (dud) zbog duduvog svilca. Svilene marame su veoma profinjeni suvenir koji se može ponijeti s našeg otoka, a uz to i suvenir protkan poviješću. Uz marame, dostupne su i svilene kravate, a hrvatsku ulogu u kravatama nema potrebe isticati…” priča nam Tatiana.

Od nedavno, bogatija je i za 4 nova priznanja za svoje proizvode.

– „Nakon što sam dobila oznaku HOP za moj nakit od kamenih i staklenih oblutaka, pa za nakit od fetica masline, došao je red i na druge ‘komadiće’ Raba. Budući da naš otok vrvi prekrasnim biljem odlučila sam se iste “zarobiti” u epoxi smolu. Tako su se lavanda, smilje, mali listići smokve i raznih drugih biljaka našli u ogrlicama, naušnicama, narukvicama i privjescima za ključeve. Isto tako u epoxi smolu stavljam i staklene oblutke nađene uz more, komadiće školjkica, ljuske ježeva Na taj način, dijelovi našeg otoka putuju svijetom i svatko može uz sebe imati nešto što će ga podsjećati na trenutke provedene na otoku.” zaključuje Tatiana Loborec.

 

 

Pravi reljef kao jedinstveni suvenir

Albina i Oliver Andreškić vlasnici su ZUO Santa Marija koji je nedavno dobio Povelju Obrtničke komore Primorsko-goranske županije koja se dodjeljuje pojedincima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju i ugledu obrta. Dio njihovih aktivnosti odvija se i u Galeriji Stipe i Anica, u kojoj se mogu naći brojne slike raznih kutaka otoka, a osobito Lopara, kao i materijali potrebni za izradu narodne nošnje. Uz to, u kamenoj se galeriji od sada može pronaći i reljef Gospe Loparske s oznakom HOP. Radi se glinenom reljefu koji vjerno prikazuje Malu Gospu.

– „Romanički reljef Gospe Loparske nalazi se u zavjetnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, odnosno, u Gospoje. Blažena Djevica Marija obično se prikazuje kao Božja odabranica, Josipova žena ili Isusova majka, a na ovom je reljefu prikazana kao dijete (Mala Gospa) u naručju svoje majke Ane. Obzirom da se Mala Gospa posebno štuje u Loparu i da nam je taj blagdan svima prirastao k srcu, učinilo se prikladnim osim slika reljefa ponuditi i pravi reljef kao jedinstveni suvenir.“ opisuju nam svoj proizvod Albina i Oliver.

– „Jako nam je drago što je proizvod prepoznat od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Lopar ima puno toga za ponuditi, a sada, osim Loparskog maškara i svetog Marina, ima i dva nova, prepoznatljiva proizvoda s oznakom HOP – Majku Božju i Rajsko pivo, tako da se može naći ponešto za svakoga.”

 

 

Nešto domaće, izvorno, različito i s puno okusa

Nedavno smo imali priliku bolje se upoznati s radom Pivovare Rab, a ako vam je promaknulo ili samo želite bolje utvrditi gradivo još ćemo malo popričati o njihovom Rajskom pivu. David Pirić, ponosno može reći da je vlasnik prve pivovare u Primorsko-goranskoj županiji, a od nedavno, jednako ponosno može istaknuti i da je Rajsko pivo nositelj oznake Hrvatski otočni proizvod.

– „Došlo je vrijeme u kojem ljudi prepoznaju i žele proizvode malih lokalnih proizvođača, nauštrb onih velikih industrijskih. Žele nešto drugačije domaće, izvorno, nešto različito i s puno okusa, što „craftica“ jeste, za razliku od industrijskih piva koja su gotovo sva istog okusa. Ja sam prvi seriju piva ponudio ekipi na praznik rada, što je izazvalo sveopće oduševljenje i tu se rodila ideja, a sve ostalo je sada već povijest.” rekao je David za portal Rab Danas. Iako je ime piva povezano s njegovim okusom, neodoljivo podsjeća i na Rajsku plažu kao jednu od najpoznatijih plaža u Loparu što ga čini odličnim suvenirom s godišnjeg odmora. Nakon uloženog truda, priznanje ministarstva dalo im je dodatan vjetar u leđa.

– “Nama je ovo 2. oznaka HOP- a. Prva je bila 2019 godine, no otad se nismo prijavljivali zbog cijele situacije s Covidom. Ovo smatram potvrdom našeg truda i pokazateljem da se na otocima nudi mnogo više od sunca i mora, nude se originalni lokalni proizvodi brižno proizvedeni baš od otočke ruke. I ovim putem još jednom čestitam svima koji su dobili pravo korištenja ove oznake, i nadam se da će im ona pomoći u daljnjem poslovanju.”

 

 

Sve ovo govori u prilog tome kako kreativnosti na našem otoku ne manjka. Možda je to posljedica dugih burovitih dana, juga, ili samo želje za proširenjem ponude. U svakom slučaju, svaka je inovacija proizvod više koji možemo ponuditi te novi element kojim se dodatno ističe otok Rab.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime