Home Vijesti THOMAS MAY – kustos manifestacije FRUGA ART TRAIL | Otok Rab s “Umjetničkom stazom Fruga” dobiva pravi art-magnet za široku publiku

THOMAS MAY – kustos manifestacije FRUGA ART TRAIL | Otok Rab s “Umjetničkom stazom Fruga” dobiva pravi art-magnet za široku publiku

0
THOMAS MAY – kustos manifestacije FRUGA ART TRAIL | Otok Rab s “Umjetničkom stazom Fruga” dobiva pravi art-magnet za široku publiku

Foto: Fotografije radova s Fruga Art Traila: Kristina Maškarin

 

Foto: Kristina Maškarin

 

Rab danas oglas

Svemu tomu prethodila je inicijativa i profesionalna organizacijska provedba pripreme samog projekta od strane asocijacije “Der KREIS”, koja okuplja najvažniju i najutjecajniju skupinu umjetnika u gradu Nürnbergu. “Der KREIS” je osnovan 1947. godine, te ove godine slavi 75 godina postojanja, a od 9. do 23. travnja 2022., na radost Rabljana i njihovih gostiju, u partnesrkoj sinergiji s objema turističkim zajednica na otokugrada Raba i općine Lopar, te Planinarskim društvom Kamenjak Rab i Istraživačkim razvojnim centarom Rab – Lopar, organizira ovaj veliki međunarodni simpozij umjetnika na otoku Rabu. 

 

Kako bi doznali nešto više o samoj ideji i načinu realizacije ovog zaniljivog projekta, porazgovarali smo na Rabu s predsjednikom umjetničke asocijacije “Der KREIS” i kustosom novopokrenutog Fruga Art Traila gospodinom Thomasom Mayom, a u foto-galeriji zahvaljujući fotografijama jedne od domaćih sudionica ove kolonije, našoj Rabljanki Kristini Maškarin, već sada možete vidjeti neke od plodovau mjetničke imaginacije uklopljene u jedinstveni krajobraz Fruge.

 

Slučajan pronalazak kozmopolitskog otoka

Bilo mi je važno da svi umjetnici rade na site-specific način, odnosno da budu povezani s prirodom ili kulturom Raba. Morate se zadovoljiti s malo materijala ili raditi s onim što možete pronaći na otoku. U skladu s tim, napravio sam izbor.
Thomas May, kustos Fruga Art Traila

Gospodine May, okupili ste ovdje na Fruga Art Trailu više od 35 međunarodnih umjetnika. Zašto baš na Rabu? Što vas povezuje s ovim otokom?

 – Na Kamp Zidine sam slučajno naišao na internetu. Kad sam s obitelji došao ovdje na odmor, pronašao sam kozmopolitski otok i upoznao vlasnika kampa Ivu Olipa. Zajedno s njim i njegovom planinarskom grupom došli smo na ideju da radimo umjetničke projekte uz rapski dio poznate staze Ante Premužića. Rab nudi veliku slobodu za umjetnost u svakom pogledu, a podrška lokalnih vlasti i intitucija bila je velika od samog početka. Nažalost, zbog pandemije korone morali smo čekati tri godine prije nego što smo konačno uspjeli provesti svoju ideju.

 

Thomas May, kustos Fruga Art Traila predsjednik umjetničke asocijacije “Der KREIS” iz Nürnberga

 

Imate golemu mrežu kontakata diljem svijeta. Koje ste umjetnike pozvali za simpozij?

– Izazovno je bilo razviti i implementirati umjetničku ideju u roku od dva tjedna. Bilo mi je važno da svi umjetnici rade na site-specific način, odnosno da budu povezani s prirodom ili kulturom Raba. Morate se zadovoljiti s malo materijala ili raditi s onim što možete pronaći na otoku. U skladu s tim, napravio sam izbor.

 

 

Nismo propisali nikakvu posebnu tehniku ​​ili oblik umjetnosti. Ali važno nam je da radimo održivo u svakom pogledu. Pritom smo vođeni ciljevima održivosti Ujedinjenih naroda. Naša umjetnost se uklapa u krajolik, ne uništava ga niti negativno utječe na njega. Želimo ga obogatiti svojim zahvatima.

Odakle sve dolaze vaše kolegice i kolege?

– Tijekom 25 godina svojega rada, upoznao sam mnoge međunarodne kolege i s mnogima od njih ostao u prijateljskom odnosu. Većina sudionika dolazi iz mojeg rodnog grada Nürnberga, a najduži put imali su prijatelji iz Mongolije i Južne Koreje. Srećom, naša udruga umjetnika »Der KREIS« od samog je početka podržala simpozij, organizacijski i financijski.

 

Svi umjetnici ovdje rade u i s prirodom i naravno prekrasnim rapskim krajolikom. Postoji li neka tematska ili tehnička/izvedbena poveznica koja povezuje sva djela?

– Nismo propisali nikakvu posebnu tehniku ​​ili oblik umjetnosti. Ali važno nam je da radimo održivo u svakom pogledu. Pritom smo vođeni ciljevima održivosti Ujedinjenih naroda. Naša umjetnost se uklapa u krajolik, ne uništava ga niti negativno utječe na njega. Želimo ga obogatiti svojim zahvatima.

 

Otkrivanje prirode i umjetničkih djela u njoj

Ljude privlači ova kombinacija pješačke i umjetničke staze na kojoj možete tražiti i otkrivati ​​prirodu, ali i umjetnička djela. Nadam se da će Umjetnička staza Fruga postati pravi magnet za široku publiku.

Na području Fruge su vam se već sigurno obratili mnogi šetači i planinari. Kako su reagirali na vas i vašu umjetnost?

– Izuzetno pozitivno i znatiželjno. Neki su čuli za Fruga Art Trail putem portala Rab Danas, druge je zanimalo što radimo ovdje na ovom platou Fruge. Dogodili su se i mnogi sjajni razgovori zbog kojih želite još više i koji su u svakom slučaju dodatni poticaj umjetničkoj kreativnosti. Ljude privlači ova kombinacija pješačke i umjetničke staze na kojoj možete tražiti i otkrivati ​​prirodu, ali i umjetnička djela. Nadam se da će Umjetnička staza Fruga postati pravi magnet za široku publiku.

 

 

Kako je raditi na otoku?

Na Rabu će naravno ostati velike krajobrazne instalacije, posebno one od kamena. Neka su umjetnička djela samo privremena, neka su vidljiva samo virtualno. Međutim, svi radovi s odgovarajućim informativnim tekstovima bit će trajno dostupni na internetu.

– Od samog početka smo dočekani raširenih ruku. Na našem simpoziju sudjeluju i neki domaći umjetnici. Također koristim ovu priliku da pozovem sve stanovnike otoka Raba na naša večernja predstavljanja umjetnika, a tijekom dana posjetitelji mogu sudjelovati u našim radionicama. Mnogi moji prijatelji ovdje su po prvi put i oduševljeni su Rabom u svakom pogledu. Sigurno će se opet vratiti.

 

Ostaju li umjetnička djela nakon što vi i kolege napustite otok Rab?

– Ostat će, naravno, prvenstveno velike krajobrazne instalacije, posebno one od kamena. Neka su umjetnička djela samo privremena, neka su vidljiva samo virtualno. Međutim, svi radovi s odgovarajućim informativnim tekstovima bit će trajno dostupni na internetu. U tu svrhu na području Fruge će biti kreirani i QR kodovi koji će vas vrlo brzo voditi na web stranicu sa svim podacima. A trenutno na našem Instagram profilu dokumentiramo cijeli proces i rad, zaključio je u optimističnom tonu ovah razgovor gospodin Thomas May, kustos novooformljenog Fruga Art Trail-a i predsjednik poznate nürnberške likovne asocijacije “Der KRIES”.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime