logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 20 Travanj 2022 19:27

Primanje za sudionike prvog Fruga ART Traila - manifestacija koja će omogućiti aktivni doticaj Raba s umjetnicima iz cijelog svijeta

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)
Primanje za sudionike prvog Fruga ART Traila - manifestacija koja će omogućiti aktivni doticaj Raba s umjetnicima iz cijelog svijeta Foto: Hrvoje Hodak

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić u društvu direktora ureda turističkih zajednica Raba i Lopara, Ivane Matušan i Marina Mušća, danas prijepodne održao je u atriju Kneževog dvora primanje za sudionike međunarodne umjetničke kolonije Fruga Art Trail, ujedno i najvećeg umjetničkog outdoor eventa ikad održanog na otoku Rabu. Načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc, zbog ranije zakazanih obveza nije mogao prisustvovati primanju, ali je svim sudionicima uputio svoje pozdrave.

 

Riječ je naime o koloniji čiji je voditelj Thomas May ujedno i predsjednik poznate nurnberške asocijacije "Der KREIS" koja okuplja najutjecajnije umjetnike ovog njemačkog grada, a koja je osmislila i inicirala projekt Fruga Art Trail te je za ovu prigodu na otoku Rabu okupila 30-ak umjetnika iz cijeloga svijeta.

 

U realizaciji projekta koji omogućava percepciju umjetnosti na jedan potpuno drugačiji način od uobičajenog, kroz outdoor doživljaj rapskih prirodnih ljepota, kulture i povijesti, koloniju su pomogle turističke zajednice Raba i Lopara, uz veliku podršku Općine Lopar i Grada Raba te Istraživačko-razvojnog centra Lopar - Rab i Planinarskog društva Kamenjak.

 

Primanju je nazočio i predstavnik Grada Nürnberga gospodin Thorsten Brehm, inače predsjednik gradskog vijeća SPD-a u Nürnbergu, koji je prenio pozdrave gradonačelnika Ulricha Malyja te zahvalio domaćinu na gostoprimstvu i prekrasnom iskustvu koje im je omogućio boravak na Rabu. I gospodin Thomas May bio je pun riječi hvale za sinergijski zanos koji vlada tijekom čitavog trajanja prvog izdanja Fruga Art Traila te je kazao da je mnogim umjetnicima ovo bio prvi posjet Rabu, ali, sudeći po dojmovima koje će odnijeti sa sobom, zasigurno ne i posljednji. May je posebno zahvalio voditelju kampa Zidine gospodinu Ivu Olipu za prvotni poticaj na razmišljanje o realizaciji ovog projekta, te je dodao i to kako je plan organizatora koloniju dodatno proširiti s ciljem da postane tradicionalna manifestacija koja će omogućiti doticaj Raba s umjetnicima iz cijelog svijeta, a oni će zauzvrat na Rabu ostavljati svoj osobni trag čime će, na jedinstven način, još više istaknuti prirodne ljepote rapskog krajobraza.

 

Gradonačelnik Nikola Grgurić poželio je svim umjetnicima srdačnu dobrodošlicu i izrazio svoje zadovoljstvo realizacijom ovog projekta koji zbog drugačijeg pristupa umjetnosti budi dodatni interes javnosti prema rapskoj povijesti, kulturi i prirodnim ljepotama, te šalje predivnu sliku o našem otoku u svijet. S dragim gostima izmijenjeni su pokloni uz maleni domjenak ispunjen okusima tradicionalnih rapskih slastica, a zajedničko druženje zaokruženo je razgledom povijesne gradske jezgre pod stručnim i dobro osmišljenim vodstvom vodičkinje Kristine Maškarin, koja je kao aktivna sudionica Fruga Art Traila dala i svoj umjetnički doprinos realizaciji ovog projekta.

 

Premda posjetitelji Fruga Art Traila već neko vrijeme, osim u komunikaciji s umjetnicima i promatranju kreativnog čina nastajanja umjetničkih djela, mogu uživati i u raznim popratnim događanjima koja se odvijaju na području platoa Fruga, veliko finale ove kolonije zakazano je za petak 22. travnja u poslijepodnevnim satima, kada su svi pozvani u šetnju povodom otvorenja umjetničke staze Fruga.

Pročitano 1116 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450