Home Uncategorized @hr Magdalenino u Kamporu | Nema ljubavi bez istine i istine bez ljubavi

Magdalenino u Kamporu | Nema ljubavi bez istine i istine bez ljubavi

0
Magdalenino u Kamporu | Nema ljubavi bez istine i istine bez ljubavi

Foto: Napisala i fotografirala: Ruža Kaštelan

 

Utopljeni smo u svijet u kome je individualizam postao način života, ostajemo si daleki jer svatko misli samo na sebe – da postane netko, da si stvori budućnost, da nađe neposredan odgovor za svoje želje.

Rab danas oglas

 

I zato se drugi dan blagdana Uskrsa, već tradicionalno, od starine, hodočasti u Kampor u čast sv. Magdalene. U takvom blagdanskom ozračju, župnik župe sv. Eufemije u Kamporu, fra Ivica Strčić, gvardijan samostana sv. Bernardina, pozvao je vlč. Franka Markulića, župnika Luna i Jakišnice, na otoku Pagu, da predvodio slavlje euharistije. Vlč. Franko rodom iz Barbata, rado se odazvao tom odazvao, iako je imao problema kod dolaska. S obzirom da su zbog postuskršnjih odlazaka s otoka Paga nastale velike gužve u prometu i na trajektu, nije stigao prijeći na kopno kako bi krenuo prema Stinici, ali je ipak uspio na vrijeme stići do rapske luke brodicom “Maslina”, pa se i ovim putem zahvaljujemo Rapskoj plovidbi i voditelju “Masline” gosp. Draženu Šegoti koji je vlč. Markulića uspio prevesti na Rab. Doista je lijepo imati domaćeg na kojeg se uvijek možemo osloniti.


Sv. Marija Magdalena, je zapravo Marija Magdalenska, tj. Marija iz mjesta Magdale, kraj Genezaretskog jezera. Sva četiri evanđelista spominju Mariju Magdalenu kao prvu svjedokinju Isusovog uskrsnuća. Bila je javna grešnica zarobljena sa „sedam zala“, ali je ostala uz križ Isusov kada su ga napustili gotovo svi apostoli, osim Ivana i majke Marije. Bila je neobično lijepa i taknuta Božjom milošću javno je činila pokoru i zadovoljštinu za svoje grijehe koje  joj Isus oprašta i otpušta u miru. I bila je uz Njega u najtežim časovima života, zajedno s Gospom pod križem na Kalvariji. Njezino se štovanje u crkvi raširilo posebno u dvanaestom stoljeću.

 

Vlč. Franko je u svojoj homiliji, propovijedi, vrlo emotivno, kao da govori svakome ponaosob, uvjeravajući, argumentirano, između ostaloga rekao: “Mariji Magdaleni su oprošteni grijesi mnogi, jer ljubljaše mnogo. Ona je raskajanim srcem, u svojoj poniznosti priznala svoje grijehe pred Bogom. I Isus je rekao da između onoga koji ga ljubi u svoj čistoj mladosti i onih koji ga ljube u iskrenom kajanju, srca preporođena na milost, ne pravi razlike. A svi su je osuđivali, svi licemjeri, oholice, farizeji onoga vremena, no ona uz sve svoje grijehe nije bila licemjerna, ohola, već ponizna, malena predajući sve milosti oprosta. I za nju sveci govore da je postala – seraf ljubavi. Jer tko se iz ljubavi prema istini ili braneći je, izlaže da izgubi svoje prijatelje, ili zbog toga bude izložen protivštinama, ili pak mora podnijeti velike napore za istinu, taj zna da ljubav ne ide bez istine koja jedina oslobađa. Ljubav i istina moraju doći zajedno, ljubav mora doći u istini i tek tada ćemo kušati plodove uskrsnuća. U protivnom sve će ostati na jelu, pilu i drugim stvarima, a čovjek će ostati prazan. I zato nas treba Magdalena dobro zahvatiti Duhom Božjim, duhom ljubavi, jer je i ona čudo uskrsnuća i uzdigla se kao – seraf – vatreni anđeo ljubavi…“

 

Fra Ivica Strčić se zahvalio posebno gostu predvoditelju vlč. Franku, te subraći svećenicima, mjesnom odboru, pekari Kiflić koja je darovala svoje proizvode kako bi se svi pomalo njima počastili i podružili se nakon misnog slavlja. Zato koračajmo lagano, započinjući iznova s poniznošću, imajući uvijek pred sobom cilj. Ne zadržavajmo se u promatranju sebe da vidimo jesmo li se ili nismo promijenili. Gledajmo izvan sebe, prema drugima, prema ciljevima koje treba ostvariti – i hodajmo, budimo u ovom životu navjestitelji nade, radosti, pobjede dobra, ljubavi i istine.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime