Home Vijesti Izložba i regata u spomen na veliku bitku kod Lepanta i Rabljane koji su u njoj sudjelovali

Izložba i regata u spomen na veliku bitku kod Lepanta i Rabljane koji su u njoj sudjelovali

0
Izložba i regata u spomen na veliku bitku kod Lepanta i Rabljane koji su u njoj sudjelovali

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

O samoj bitki i povijesnim okolnostima koje su tada, na traženje Mlečana, pridonijele boljoj obrambenoj povezanosti europskih kršćanskih zemalja u svrhu otpora Osmanlijama, bez obzira na njihove međusobne razmirice, prigodno je govorio gospodin Željko Peran.

Rab danas oglas

 

Da podsjetimo, u tom najvećem pomorskom srazu borilo se i 6 galija iz naših krajeva, krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Čikute, cresko-osorska galija Sveti Nikola vođena soprakomitom Ivanom Dražićem i rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovijedao Ivan de Dominis. Njima treba pridodati još dvije galije iz istočnojadranskih gradova u čijim su posadama sudjelovali i Hrvati, galiju Sv.Trifun iz Kotora i Lava iz Kopra. Papa Pio V. u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju.

Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija6 galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80.000 ljudi, a među njima 30.000 vojnika te 50.000 mornara i veslača.

 

Peran je uz zahvalu svim našim rapskim i hrvatskim kapetanima, moreplovcima i vojnicima na njihovoj značajnoj ulozi u ovom najvećem pomorskom srazu na Sredozemlju, kazao i to da se barem na obljetnice treba prisjetiti povijesnih činjenica i naše slavne pomorske prošlosti.

 

Na otvaranju izložbe sudjelovali su i vitezovi Udruge rapskih samostreličara, kojima je kapetan Nenad Šimičić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, predao povijesnu zastavu sv. Lige, stavivši se tako simbolično pod njihovu komandu u slučaju potrebe.

 

Subota je pak, unatoč bonaci, protekla u regatnim uzbuđenjima. Naime, zahvaljujući organizacijskoj suradnji Jedriličarskog saveza PGŽ i Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, uz pokroviteljstvo Grada Raba, u rapskom je akvatoriju održano drugo izdanje Regate krstaša “kap. Ivan de Dominis”, a zbog vremenskih prilika nepovoljnih za jedrenje, organizatori su odlučili skratiti prvotno planiranu rutu.

 

Nakon starta u podne, prva je do cilja na ulazu u rapsku luku, u 13:35 sati, stigla posada jedrilice „Vihor 1“ u sastavu: Igor Barbalić, Sebastijan Seršić, Ivan Vasilić, Denis Dorčić i Emil Polonijo, dvije minute za njima do ciljne bove dojedrila je jedrilica „My Lady“, treće mjesto zauzela je posada jedrilice „Penka“, dok je četvto mjesto pripalo posadi jedrilice „Fortuna“.

 

Uslijedila je dodjela pehara i medalja najboljima, a druženje je uz zajedničku večeru, nastavljeno do kasno u noć.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime