logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 09 Listopad 2022 09:07

Izložba i regata u spomen na veliku bitku kod Lepanta i Rabljane koji su u njoj sudjelovali

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Izložba i regata u spomen na veliku bitku kod Lepanta i Rabljane koji su u njoj sudjelovali Foto: Hrvoje Hodak

U petak 7. listopada, na samu obljetnicu Lepantske bitke, u crkvi sv. Katarine u Rabu, u organizaciji Udruge pomorskih kapetana otoka Raba i Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana, otvorena je izložba zastava, grbova i znakovlja na ratnim galijama saveza Svete lige.

 

O samoj bitki i povijesnim okolnostima koje su tada, na traženje Mlečana, pridonijele boljoj obrambenoj povezanosti europskih kršćanskih zemalja u svrhu otpora Osmanlijama, bez obzira na njihove međusobne razmirice, prigodno je govorio gospodin Željko Peran.

 

Da podsjetimo, u tom najvećem pomorskom srazu borilo se i 6 galija iz naših krajeva, krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Čikute, cresko-osorska galija Sveti Nikola vođena soprakomitom Ivanom Dražićem i rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovijedao Ivan de Dominis. Njima treba pridodati još dvije galije iz istočnojadranskih gradova u čijim su posadama sudjelovali i Hrvati, galiju Sv.Trifun iz Kotora i Lava iz Kopra. Papa Pio V. u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju.

Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija6 galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80.000 ljudi, a među njima 30.000 vojnika te 50.000 mornara i veslača.

 

Peran je uz zahvalu svim našim rapskim i hrvatskim kapetanima, moreplovcima i vojnicima na njihovoj značajnoj ulozi u ovom najvećem pomorskom srazu na Sredozemlju, kazao i to da se barem na obljetnice treba prisjetiti povijesnih činjenica i naše slavne pomorske prošlosti.

 

Na otvaranju izložbe sudjelovali su i vitezovi Udruge rapskih samostreličara, kojima je kapetan Nenad Šimičić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, predao povijesnu zastavu sv. Lige, stavivši se tako simbolično pod njihovu komandu u slučaju potrebe.

 

Subota je pak, unatoč bonaci, protekla u regatnim uzbuđenjima. Naime, zahvaljujući organizacijskoj suradnji Jedriličarskog saveza PGŽ i Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, uz pokroviteljstvo Grada Raba, u rapskom je akvatoriju održano drugo izdanje Regate krstaša "kap. Ivan de Dominis", a zbog vremenskih prilika nepovoljnih za jedrenje, organizatori su odlučili skratiti prvotno planiranu rutu.

 

Nakon starta u podne, prva je do cilja na ulazu u rapsku luku, u 13:35 sati, stigla posada jedrilice „Vihor 1“ u sastavu: Igor Barbalić, Sebastijan Seršić, Ivan Vasilić, Denis Dorčić i Emil Polonijo, dvije minute za njima do ciljne bove dojedrila je jedrilica „My Lady“, treće mjesto zauzela je posada jedrilice „Penka“, dok je četvto mjesto pripalo posadi jedrilice „Fortuna“.

 

Uslijedila je dodjela pehara i medalja najboljima, a druženje je uz zajedničku večeru, nastavljeno do kasno u noć.

Pročitano 1164 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450