Home Vijesti U riječkoj galeriji Kortil medijima predstavljen Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba – JUXTA MARE

U riječkoj galeriji Kortil medijima predstavljen Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba – JUXTA MARE

0
U riječkoj galeriji Kortil medijima predstavljen Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba – JUXTA MARE

Foto: Foto: Mladen Šćerbe

 

Riječ je o projektu TZ vrijednom 1,1 milijun kuna čije je financiranje ostvareno putem natječaja LAGUR-a Tramuntana, putem mjera Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja financiranih iz EU fondova, kojemu je cilj valorizacija rapske maritimne baštine.

Rab danas oglas

 

Na konferenciji na kojoj su pored direktorice TZ grada Raba, ujedno i voditeljice projekta Ivane Matušan, sudjelovali gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić te direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, predstavljena je javnosti novootvorena digitalna aplikacija koja na svima pristupačna i koja na suvremen način priča priču o ribarskoj povijesti i tradiciji grada Raba.

 

Virtualni muzej na hrvatskom i engleskom jeziku osmišljen je da bude zanimljiv i lokalnom stanovništvu i posjetiteljima ovog “otoka sreće”, s ciljem da povezuje rapsku ribarsku baštinu i turizam te da na jedinstven i suvremen način ovjekovječi životne prakse otočana kojima su oni kroz stoljeća prehranjivali svoja sela i obitelji .

 

 

Muzej obuhvaća 13 točaka, lokacija na rapskoj obali koje progovaraju o povijesti i tradiciji kraja, brodograditeljima, ribarima i njihovim obiteljima, na način da su su po rapskoj šetnici postavljeni metalni paneli na kojima se, kao i korištenjem web aplikacije, mogu saznati crtice iz rapske povijesti, kazala je Matušan.

 

Jednostavnim skeniranjem QR koda s postavljenih panela korisnik pametnim telefonom može pristupiti cjelokupnom sadržaju virtualnog muzeja uz tzv. proširenu stvarnost i atraktivne trodimenzionalne objekte u digitalnom formatu.

– Riječ je vrijednom multidisciplinarnom projektu od općeg interesa za razvoj Raba i našeg turizma, no nama on znači i mnogo više. Moderna tehnologija najbolji je način da ono što se kroz stoljeća na Rabu događalo otmemo zaboravu, valoriziramo i ukomponiramo u jednu edukativnu, gospodarstvenu i turističku priču, rekao je rapski gradonačelnik Grgurić.

 

I direktor HTZ-a Kristjan Staničić kazao je kako projektom Juxta Mare Rab dobiva novu vrijednost koja nadopunjuje postojeću turističku ponudu.

 

Treba svakako napomenuti da su u izradi virtualnog muzeja uz Turističku zajednicu grada Raba sudjelovali akademski kipar Mladen Šćerbe, povjesničar prof. dr. sc. Neven Budak i tvrtka Nomacom, a njegova je prva faza sufinancirana sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

Svi zainteresirani muzej Juxta Mare mogu posjetiti na web stranici OVDJE.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime