logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Hrvoje Hodak

Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

Adresa internetske stranice: http://www.facebook.com/rapskilist

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Danas je doista značajan dan za rapsko vatrogastvo. Naime, upravno na Dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Dan hrvatskog vatrogastva na Rab dolaze dva vozila.

Na kraju svojeg službenog posjeta najvišim državnim institucijama Republike Hrvatske, ministar vanjskih poslova Republike San Marina Luca Beccari, u društvu veleposlanice RSM u Hrvatskoj njezine ekselencije Marine Emiliani, te ravnatelja Uprave za europske poslove Mattea Mazze i direktora za europske poslove Luce Brandija, posjetio je i otok Rab s kojim ova najstarija europska Republika ima snažne povijesne veze proizašle iz legende prema kojoj je sveti Marin, utemeljitelj San Marina, rodom upravo s otoka Raba. Na Rabu ga je dočekao gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić sa suradnicima.

Nakon što je sinoć u ponoć istekao rok za dostavu kandidatura i kandidacijskih lista za lokalne izbore, u rapsko Gradsko izborno povjerenstvo pristigle su 4 pravovaljane kandidature za izbor gradonačelnika Grada Raba.

Danas je povodom završetka projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada „Sorinj“ održana online konferencija za medije na kojoj su uz zamjenika gradonačelnika Raba Denisa Deželjina i predstavnicu tvrtke Maxicon d.o.o., pružatelja usluge upravljanja projektom, Valentinu Habdija Žigman, sudjelovale i predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ana Milutin i Iva Jandriček.

Policijski službenici Policijske postaje Rab u suradnji s protupožarnim inspektorom završili su očevid požara koji je jučer izbio na napuštenoj zgradi Thalassotherapije u Palitu, čiji je vlasnik KBC Zagreb. Prema rezultatima očevida, za uzrok požara isključuje se tehnički čimbenik. U požaru su dijelovi prvog i drugog kata zgrade izgorjeli, a materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

Na osami otočića Trstenika spomenik - galeb slomljenih krila čuva bolna sjećanja na stradalu rapsku mladost. Orkansko nevrijeme toga je kobnoga poslijepodneva 27. travnja 1962., svojom nemilosrdnom snagom potopilo petmetarsku drvenu barku i u dubine razbiješnjelog mora odnijelo petnaest mladih života i vlasnika barke.

Na današnji dan, 27. travnja 1962. godine dogodila se tragedija u kojoj je u olujnom moru stradalo 15 rapskih srednjoškolaca, učenika Srednje ekonomske i pomorske škole u Malom Lošinju i vlasnik motorne barke RB-131.

Premda smo se prošle godine nadali da će se Križi 2021. godine održati u epidemiološki normaliziranim okolnostima, realnost je ipak drugačija, tako da će se i ove posljednje travanjske nedjelje, zbog pandemije, stoljetni zavjetni blagdan vjernika otoka Raba održati u simboličnoj formi.

Župan Zlatko Komadina u društvu ravnateljice bolnice dr. Vesna Šendula-Jengić i gradonačelnika Raba Nikole Grgurića, svečano je prerezao vrpcu prigodom otvorenja novih prostora „Insule – županijske specijalne bolnice za psihijatriju i rehabilitaciju“.

Na otoku Rabu je u četvrtak 22. 04. 2021., baš kao i prethodnih godina, odvožena druga etapa jedne od najatraktivnijih utrka u svijetu brdskog biciklizma "4 Islands MTB Stage Race". Prvi znak za start utrke označen je u 11 sati, kada je s Jadrolinijinog trajektna „KRK“, privezanog u loparskom trajektnom pristaništu, krenula prva skupina od ukupno 204 biciklista i biciklistica (102 para) iz više od 20 zemalja koji su se natjecali u 5 kategorija.

Stranica 1 od 85