logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 14 Listopad 2015 19:12

Nijemac preselio na Rab, Splićanka u Njemačku

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)
Preuzeto: Z.S./Deutsche Welle Preuzeto: Z.S./Deutsche Welle

Alida Bremer u Njemačku je prvi put došla 1987. godine. Odrasla je u Splitu, a danas živi i radi u Münsteru. Nijemac Andreas Kron otišao je u drugom smjeru – iz svoje domovine preselio je na Rab.

Video sadržaj

Andreas je na Rabu pretvorio hobi u posao – instruktor je ronjenja. U Münchenu je dao otkaz kako bi mogao doći živjeti u Hrvatsku. Supruga mu je Hrvatica, imaju troje djece. Iz Njemačke mu malo toga nedostaje.

Alida u Njemačkoj piše i bavi se prevođenjem. Kaže kako joj je trebalo mnogo vremena da se nauči na njemačku rezerviranost. Iz Hrvatske u Njemačku sa sobom uvijek nosi maslinovo ulje. Njen mediteranski duh ponekad se sukobi sa suprugovom njemačkom organiziranošću i planiranjem, koja je ponekad živcira. No, i to ima svojih dobrih strana, kaže Alida. No, na jednu stvar se ne može priviknuti.

- Imam osjećaj da mnogi Nijemci vole davati upute i savjete i misle da znaju bolje. Primjerice, kad vozite bicikl Münsterom i potpuno ste sami na cesti, bez prometa i odlučite ići prečicom, netko stariji će se pojaviti niotkud ili povikati s prozora da činite nešto što ne biste smjeli – govori Alida.

Ni Hrvati nisu bez mana, kaže Andreas.

- Mogli bi stvarno poboljšati svoj stav prema poslu. Fali im dio njemačkog mentaliteta i discipline. Tog ovdje nedostaje i smeta mi.

Pogledajte prilog Deutsche Welle-a, na engleskom jeziku.

Pročitano 16339 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1