Home Beseda po domaću Rapski kantunić Josa Fafanđela: KANDALORA, ZIMA HORA

Rapski kantunić Josa Fafanđela: KANDALORA, ZIMA HORA

0
Rapski kantunić Josa Fafanđela: KANDALORA, ZIMA HORA

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

E, ma ja ću pivat i svoju. Va oviman pasaniman šetemanamin bilo je kod nas na Rabu puno sunca, pa su unda i dani bili tepli. A dočim je va ovomu štajunu tepal i lipi dan unda ja iman jednako lipi nauk, da vani na dvoru, na jednoj lipoj derinici, seden na velu letnju katridu i teplin se na suncu.

Rab danas oglas

Meditiraš!, reče mi moj sused. Ali ča se je dogodilo? Ukoži mene jedan moj lipi mladi mačak, ki još ne teče po ženskamin, pa ni dvi-ni tri, nego skoči un meni gori na kolena. Ja san bil zatvoril oči na suncu pa san ga se diboto i prestrašil. Ali pustil san ja njega neka legne i neka mi grije koleno. I unako ljudi govoru da maška liči svako bolesno mesto kada na njemu leži.

Latila me je volja pa san malo z rukan i pogladil toga moga maška i ukožih ja kako mi od ruke letu njigove dlake naokolo. Jopet san pasal z rukon priko njega, sve od glave, priko ušiju, pa do repa, i je – od maška padaju dlake. I evo ti prognoze vrimena, mislin se ja. Boj, kada gre zima unda se maške i druge beštije ke imaju dlake obučuju za zimu, raste in veća dlaka, pa se činu i duplo deblji nego ča su bili prvije. E, ali kada zima pasiva unda oni jopet minjaju svoju dlaku. Ona zimska pada, a šoto raste ona manja letnja. I to san van otil reć, tobože, da po tomu sinjalu nebi više tribalo bit vele mrzlinje. Ne, nego će ju pomalo arivat sve tepliji i tepliji dani. 

 

Ali ni to sve. Istoga dana potle ubeda čujen ja va gušću kako kos piva. Da, piva – ma ne onu zimsku štišnjenu pismu, nego onu pravu, veselu prolićnu. I jopet ja govorin sam sobon: evo ti ga na, ovo je i drugi sinjal za prognozu vrimena. Ako maški pada dlaka, a kos piva prolićnu pismu, unda oni skupa navišćuju da više neće bit mrzlinje i da će proliće vreda arivat.

Ala da mi to ne virujete? A unda se lipo strpimo, čekajmo i duron imimo navar ki je imil pravo: mrzla Kandalora, oli onaj tepal sveti Blaž.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime