logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 04 Travanj 2021 18:44

BIORAZNOLIKOST RABA | Otok Rab pod krilima bjelonokte vjetruše

Napisao/la Hrvoje Hodak
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
BIORAZNOLIKOST RABA | Otok Rab pod krilima bjelonokte vjetruše Foto: Kristijan Mandić

Rab posjeduje veliku raznolikost staništa: slane obalne močvare, eumediteranske šume i kulturni krajolik (maslinici, vinogradi, polja i kamenjarski pašnjaci). Ta staništa predstavljaju životni prostor mnogim ugroženim vrstama, poput bjeloglavog supa (Gyps fulvus) i bjelonokte vjetruše (Falco naumanni).

 

Bjelonokta vjetruša posebno je zanimljiva jer je riječ o kritično ugroženoj gnjezdarici koja se smatrala izumrlom u posljednja četiri desetljeća na području Hrvatske. Međutim, članovi Udruge BIOM - organizacije civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom - otkrili su još 2010. godine jednu do tada nepoznatu koloniju ove vrste na području otoka Raba. Kolonija se sastojala od dvadesetak parova koji su se gnijezdili na južnom kraju otočića Dolina.

 

Za razliku od (obične) vjetruše (Falco tinnunculus), bjelonokta vjetruša je izrazito socijalna te se hrani, gnijezdi i seli u skupinama od desetak do više stotina ptica. Glavnu prehranu joj čine krupni kukci, posebno skakavci i šturci. Prezimljuje u supsaharskoj Africi, a kod nas se zadržava samo između travnja i kolovoza. Vezana je uz ekstenzivne pašnjake na kojima se ne koriste pesticidi.

Pročitano 1374 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1