Home Uncategorized @hr Zlatko Dalić i njegova priča | Kazuj mi nogometom o Bogu

Zlatko Dalić i njegova priča | Kazuj mi nogometom o Bogu

0
Zlatko Dalić i njegova priča | Kazuj mi nogometom o Bogu

Foto: Foto: Walter Salković

 

Najveće zanimanje okupljenih izazvala je tribina „S Bogom kroz utakmicu života“ na kojoj je o svom osobnom, vjerničkom i sportskom životnom putu svjedočio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, a pitanjima i komentarima moderirao je vlč. Zvonimir Badurina Dudić.

Rab danas oglas

 

A dan prije obilježavanja 30. godišnjice obljetnice navršilo se pet godina od kad je Zlatko Dalić postao izbornik, pa je rekao da je to razdoblje ponosa i časti, pet najljepših godina u njegovom životu, u sportskom smislu, jer je više puta naglasio da mu je najvažnija obitelj u kojoj ima potporu i crpi snagu, te je za sve što je napravio u životu zahvalan Bogu i svojoj obitelji. I ujedno je slavio svoju obljetnicu, trideset godina braka, zajedničkog života sa suprugom Davorkom.

– „Radim najljepši posao što može biti, i sigurno svaki trener u svojoj karijeri u bilo kojem sportu ima želju, ima ambiciju da bude izbornik. Meni se ta želja, ambicija ostvarila i hvala Bogu da mi je dao šansu biti ono što sam uvijek želio. I u svojoj nedavno izdanoj knjizi napisao sam jedno poglavlje pitanjem: Dragi Bože, zašto baš ja? Ali eto Bog je izabrao mene, stavio me na pravo mjesto, u pravo vrijeme dajući mi šansu, a nakon toga sve je povijest. Nije bilo lako, bio je to težak put, cijeli život borbe, od napuštanja rodnog mjesta Brina pokraj Livna kao petnaestogodišnjak, pa do današnjih rezultata. A roditelji su mi rekli na odlasku: ‘Samo nas nemoj sramotiti i pokušaj ostvariti što želiš’. Imao sam njihovu podršku. Kada sam zasnovao obitelj, ona mi je bila moja potpora, moja snaga. Puno puta sam rekao za sve ono što sam napravio u svom životu zahvalan sam Bogu i svojoj obitelji, jer obitelj je stup i temelj svega. Uvijek u životu napravimo neke greške, odemo u krivom smjeru, ali se uvijek vraćamo svojoj obitelji. I ako nemamo tu potporu, podršku, onda je teško taj posao sačuvati. I uspjeh u 2018. godini je svima jedan dobar pokazatelj da se u životu može, ako se vjeruje, ako si ustrajan, ako si pošten, ako si skroman. I rekao sam nakon jedne utakmice, te 2018.g kada su me upitali što Hrvatska može, a rekao sam: ‘Ne može ništa ako ne ostanemo skromni, ponizni, i s vjerom u sebe.’ I mi smo vjerovali u sebe, u svoju snagu, a druge smo sve poštivali, respektirali”, rekao je između ostalog izbornik Dalić, tako jednostavno, uvjerljivo, životno, istinito, odlučno i razumljivo.

 

I zato se te 2018. godine opet pokazalo veliko zajedništvo, domoljublje, ljubav za domovinu. Tako su se i opet s ponosom počeli nositi hrvatski dresovi naših reprezentativaca. I nakon te godine se sve više isticalo pojedinačno kako sam Hrvat, vjernik, katolik, da idem u crkvu, jer Bog nam je dao opet novu šansu. Rekao je izbornik: „Molim dragog Boga samo da ne odem u krivom smjeru. Bit ću i dalje ponizan, služiti svome narodu i reprezentaciji.“

 

Sve vrijeme izlaganja pratila je gospodina Dalića njegova supruga Davorka, pozorno, s posebnim unutarnjim mirom, blagim osmjehom na usnama. U njezinim očima bio je sjaj i vidljiva podrška za svaku riječ koju je izgovorio. U njezinom unutarnjem miru bilo je stabilno i postojano raspoloženje bez obzira na oduševljenje publike koja je pratila njenog supruga, i pljeskom prekidala njegovo izlaganje njegovog životnog, a dijelom i njenog puta. Njezina postojanost nije ni savršenstvo ni stanje svetosti, ali je put koji vodi naprijed, bez osvrtanja. Jer taj ustaljeni stav srca, čiji su temelj vjera, ufanje i ljubav, dopušta milosti Božjoj da ju malo-pomalo nosi prema dobroj namjeri, da se u malim i velikim stvarima obraća uvijek, i uvijek za potporu svom suprugu, i Bogu.

 

Predsjednik Pokreta za život dr. Šime Paparić podsjetio je na aktivnosti koje provodi udruga kao što su seminari, stručni i znanstveni skupovi, predavanja, javne tribine, hodočašća, duhovne obnove i molitveni susreti, a bavi se i karitativnim radom pomažući pojedincima i obiteljima u potrebi. Zahvalio se svima koji su proteklih trideset godina pomagali udruzi, svim svećenicima, redovnicima i redovnicama na duhovnoj i svakoj drugoj pomoći, svim članovima i predsjednicima udruge za sve što su učinili i čine u promicanju kulture života, te svim gradovima i općinama koji pomažu rad udruge. Posebne zahvalnice dodijeljene su dugogodišnjem duhovniku Pokreta vlč. Zvonimiru Badurini Dudiću, osnivaču Pokreta, umirovljenom krčkom biskupu Valteru Županu koji je kao predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj bio prepoznat po svom beskompromisnom zagovaranju i promicanju kulture života, te sadašnjem krčkom biskupu mons. dr. Ivici Petanjku.

A izborniku Zlatku Daliću i njegovim (našim) dečkima puno uspjeha u predstojećem svjetskom prvenstvu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime