logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Utorak, 05 Svibanj 2015 19:01

U Kneževom dvoru izložen "Svijet viđen očima djece"

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)
Napisao: Krešimir Butković Napisao: Krešimir Butković Foto: H. Hodak

Kad čovjek izgubi svijet boja izgubio je dijete u sebi. U vremenu u kojem svijet promatramo kao crno-bijelu činjenicu, događa se ono malo čudo, čudo koje nam je svima potrebno, a to je izložba u Galeriji Knežev dvor. Naime, DV ''Pahuljica'', večeras je otvorio već tradicionalnu izložbu dječjih likovnih ostvarenja.

Ovaj puta pod nazivom ''Svijet očima djece'' izloženi su grupni radovi djece od 1 godine starosti pa do predškolske dobi. Tete u vrtiću inzistirale su na zajedničkom kreativnom izričaju što pridonosi kolektivnom promišljanju i sinergiji pozitivne energije u mališana. Radovi grupa Mrava, Pužića, Ježića, Leptirića, Ribica, Gljivica... isprepletala su se u izložbenom prostoru galerije. Sama umjetnička djela ističu se toplim bojama, snažnim koloritom, pozitivizmom i optimizmom. Neopterećena svakodnevnicom djeca nam donose zaboravljeni svijet kojeg ekspresivno uprizoruju na stiroporu. Ne vodeći brigu o formama ne robuju figurativnim zakonitostima, već, kako im godine i mašta nalažu, nadilaze naša ograničenja i granice i ulaze u sferu apstrakcije u kojoj je bitna razigranost boja, duhovitost u poruci i svijet kakvim ga oni vide ispunjen ribicama, leptirima (od dječjih ruku oslikanih nesvakidašnjim bojama), cvijećem, životinjama. Teško je pobrojati sve grupe koje su sudjelovale, a u vrtiću ih djeluje ni manje ni više nego trinaest!

Otok je bogat mladim umjetnicima koji su se okušali i u skulpturalnom izričaju i formi u kojoj prevladava piramidalna. Iz tih radova primjećuje se odgajateljska intencija na didaktičkom procesu odgajanja kojim se razvija u potpunosti sva perceptivna osjetila u djeteta. Instalacije u formi ''Kviska'', skulpture mačaka, dinosaura, cvjetova koji podsjećaju na globus kao šarenu livadu, te životinjska farma i Kineski zid, te slike gradskog meteža, pokazuju i njihov dodir s realnošću. Imaginacija u djeteta je nedokučiva, a njome pokušava upravljati dvadeset i šest dragih i predanih odgajateljica i 5 asistentica. Vrtić na Rabu pohodi više od 240 djece. Ova izložba odvija se u slavljeničkom tjednu vrtića koji slavi svojih 50 godina predškolskog odgoja. Odgajateljice su prepune novih ideja, a koliko dobro rade dalo se vidjeti ne samo iz prelijepih umjetničkih radova već i iz recitacija i pjesmica koje su na otvorenju izvodile polaznice dječjeg vrtića. Izložbu je otvorila ravnateljica vrtića Sanja Grozdanić, a nazočio je i predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran.

Nešto kasnije okupljenima se pridružio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić koji se nakon pogledane izložbe nastavio družiti s djelatnicama vrtića. Izložbu je popratio zavidan broj posjetitelja, tako da već sad možemo govoriti o uspješnom otvorenju događaja važnog za naše male umjetnike, ali i za naš otok.

Pročitano 1296 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1