Home Uncategorized @hr Umjetnikovo suočavanje s patnjom Vukovara – Željko Jančić Zec “Slijep kroz život”

Umjetnikovo suočavanje s patnjom Vukovara – Željko Jančić Zec “Slijep kroz život”

0
Umjetnikovo suočavanje s patnjom Vukovara – Željko Jančić Zec “Slijep kroz život”

Foto: Napisao i snimio: Marin Vlahović

Piše: Marin Vlahović

U New Yorku, Beču i mnogim drugim svjetskim metropolama, vezanih očiju, bez riječi, upozoravao je umjetničku i svekoliku javnost na manjak empatije, ljudskosti, topline i razumijevanja među ljudima. Kroz čitavu karijeru koja traje više od dvadeset godina Zec je svojim radom palio svijeće u mraku, ali nikada nije zapalio niti jednu svijeću za Vukovar. Ove godine, Zecu je bilo dosta bježanja i čvrsto je odlučio doći u Vukovar. Vukovar koji je izbjegavao vidjeti i doživjeti godinama. Vukovar, na koji je zapravo bio slijep.

Rab danas oglas

Performansom „Slijep kroz život“ htio je poručiti svima kako vide Vukovar samo jednog dana u godini, dok je svih ostalih dana taj grad za njih nevidljiv. Bio je to priziv savjesti, obračun s ravnodušnosti i ceremonijalnosti kako Hrvatske, tako i samog Zeca. Jer u životu, pa i umjetnosti nije najbitnija forma već sadržaj. Poput stranca, nepozvan i neželjen, ovaj rapski umjetnik lutao je po Vukovaru, i na više mjesta održao svoj performans. Mnogi su ga prijekorno gledali, misleći si valjda tko je ova budala i kakav to cirkus izvodi, ali Zec je ustrajao u svom naumu. Nije se suprotstavio stvarnosti već je pokušao postati njen dio. Potrebna je velika hrabrost da bi čovjek priznao kako je kukavica. Pritom ne mislim na nesudjelovanje u obrani Hrvatske već na ignoriranje Vukovara. Samim priznanjem, ni Zec više nije kukavica jer takav kakav jest je ipak došao u Vukovar. Možda je zakasnio, možda tamo ni ne pripada, ali za Zeca, kao i za sve one koji se tamo nisu usudili pojaviti, taj dolazak je od presudne važnosti jer ništa danas ne ubija Vukovar poput šutnje onih koji su bili negdje drugdje ili jednostavno prespavali Vukovar i ratna stradanja Hrvatske 1991.

Nakon današnjeg dana i suočavanja s patnjom Vukovara, sa svim križevima, obiteljskim tragedijama i traumama, možemo reći kako ni Željko Jančić Zec više neće biti isti čovjek. Trebalo je vremena, ali čak i vezanih očiju, napokon je progledao te doslovno i metaforički, vidio i osjetio Vukovar. A ako to može rapski umjetnik Željko Jančić Zec, onda može i čitava Hrvatska…

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime