logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Subota, 10 Prosinac 2016 09:59

"Kist od soli" - Slikarska poezija Vesne Mihelčić - Kurelić

Autor:
Ocijeni sadržaj
(6 glasa/-ova)
"Kist od soli" - Slikarska poezija Vesne Mihelčić - Kurelić Foto: Hrvoje Hodak

Sinoć je uz vatreni dekor Galerije Knežev dvor svoja platna osebujnog kolorita i prepoznatljivog kistopisa, publici predstavila vrsna rapska slikarica Vesna Mihelčić - Kurelić. Na samom otvaranju kataloški predgovor izložbi "Kist od soli", kojeg potpisuje cijenjeni rapsko-zagrebački književnik i recenzent Krešimir Butković, pročitao je Željko Peran, predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba, a izložbu je, osvrnuvši se ukratko na vlastiti doživljaj slikaričinog opusa, u ime Grada otvorio pročelnik Upravnog odjela Grada Raba Zvonko Puljar-Matić. Večer je pjesmom uz gitaru dodatno uljepšao gospodin Miloš Ivanić.

U nastavku Vam uz galeriju fotografija s otvaranja izložbe, donosimo i cjeloviti predgovor Krešimira Butkovića, koji na najbolji način riječima predočava slikarsku poeziju Vesne Mihelčić-Kurelić.

"Kist od soli"
(napisao: Krešimir Butković)

Osjeti umjetnik tu bol u grudima, tu neopisivu želju da ispolji svu sabijenu inspiraciju koja kola njegovim tijelom i tad, umoči taj kist od soli u svoju nepresušnu inspiraciju i oboji svijet svojom vizijom stvarnosti mora, brodova, prirode. Vesna Mihelčić Kurelić već godinama duboko introspektivno propituje svoje motive i sagledava ih sa svih aspekata. Izbjegava površnost u izričaju i traži potpunu posvetu predmetu kojeg istražuje i kao da svojim kistom analizira njegovu strukturu, teksturu, poetičnost izvlačeći iz njega cjelovitu poruku svemira te objedinjeni prizor emocija, snage i situacije u koju postavlja objekt svoje pažnje prezentira poput zamrznutog kadra nekog avanturističkog filma prepunog akcije i koloritne ekspresije.

Ne čudi, stoga, da je Kurelić naziv svoje izložbe usmjerila prema soli, kistu od soli. Sol kao odrednica njene slikarske poezije koja se rastapa u primorskim motivima, ali i sol kao simbol života i njene brze topivosti i prolaznosti. Život je snažna iluzija kontrole kojoj je se nada slikar. Slikar može pružiti iluziju stvarnosti lišenu poznate svjetovne bremenitosti, no kist od soli otapa se svakim potezom stvarnog predočenja.

Vesna u nama gaji onaj pozitivni odnos spram prolaznosti skrećući nam derefleksivno pažnju na ono najljepše u nama i oko nas. U podneblju koje nudi različitost i čiji prizori lako mogu odvući u hiper-realističnu banalnost, kist od soli luta neistraženim kucima Vesnine podsvijesti tragajući za novom konekcijom realnog svijeta i irealne stvarnosti koja se gubi u ružičastim cvjetovima Vesnine duše.

Umjetnica serijalom svojih slika daje širokogrudni presjek polja svog djelovanja i iako barata svim slikarskim tehnikama, nekako se odlučila udomit prizore iz sebe tehnikom akrila. Spoj mašte i stvarnosti pomirljivo su izbalansirane tako da se dobiva enigmatska pozicija u kojoj natruha stvarnog prizora želi dominirati slikom i determinirati porijeklo motiva, no Vesnina mašta je onaj inhibitor koji odvlači sliku u područje bajki i mornarskih priča gdje se presijecaju vrijeme i ljudi i gdje se bit traži u uzvišenom trenutku poostvarene sile; kako prirodne tako i natprirodne. Kist od soli je snažna umjetnička poruka u kojoj se izložbom sjedinjuju autorska sloboda i promatračeva potreba za oslobađanjem u prostoru koji ga hermetizira u svojoj predodređenosti i svakodnevici. Vesna zasigurno nije svakodnevna ni svakidašnja, ona je iznenadni reful bure na mirnom moru usnule likovne scene koja sve više radi ustupke prema mainstreamu i komercijalnoj formi.

Pročitano 4714 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1