logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Petak, 23 Prosinac 2016 23:25

Rapske klape božićnim koncertom darovale mali dio našeg pjevačkog bogatstva

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Rapske klape božićnim koncertom darovale mali dio našeg pjevačkog bogatstva Foto: Hrvoje Hodak

Božićnim koncertom "Narodi nam se", četiri rapske klape; Sozal (ž), Užanca (ž), Eufemija (m) i Rab (m) u posve ispunjenoj rapskoj katedrali, dočarale su maleni dio pjevačkog bogatstva proisteklog iz našega puka. Bila je to prigoda čuti čak 10 premijernih izvedbi sakralnog, pučkog, zborskog i, dakako, klapskog izričaja. Neposredno pred početak koncerta, klapama i okupljenoj publici u ime Grada Raba obratio se zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin, te nakon njega, u ulozi domaćina, rapski župnik i dekan mons. Mladen Mrakovčić. Obojica su zahvalili klapama i njihovom voditelju Miljenku Vidasu Keriju na umjetničkom postignuću i uloženom trudu koji stoji iza svake klapske i zborske izvedbe, te su svima poželjeli blagoslovljen Božić i uspješnu novu 2017. godinu.

Kroz tijek koncerta publiku je vodio Miljeno Tariba koji je na početku najavio nastup Klape Rab s pjesmama Padaj s neba, Rodija se Bog i čovik te Veličaj. Ženska klapa Užanca otpjevala nam je skladbe Zlatna krila, zatim kolendu iz Bola na Braču Kad se Bog čovik učini i Veselmo se ov čas. Klapa Eufemija izvela je također tri pjesme: Zdravo budi mladi Kralju, O Betleme i još jednu kolendu iz Bola Istekla je iza Gore. Ženska klapa Sozal premijerno je otpjevala tri pjesme: Tebe tražim, Spavaj, spavaj ditiću i Velik si u klapskom izričaju. Posebno treba izdvojiti napjev Spavaj, spavaj ditiću koji se izvodi kombinacijom dva različita načina pjevanja, bodulskoga sa Velog Iža i takozvanog vlaškog načina pjevanja iz Lišana Oštrovačkih.

Iznimka večerašnjeg kocerta bila je pjesma Halelujah, nedavno preminulog lirskog glazbenog čarobnjaka Leonarda Cohena koju su nam na engleskom jeziku zajednički otpjevale klapa Rab i klapa Sozal.

Na kraju je uslijedio već tradicionalni zborski nastup svih četiriju rapskih klapa pod ravnanjem maestra Miljenka Vidasa Kerija. Uz forte deklamiranu zborsku božićnu čestitku klape su nam zajednički darovale i izvedbe pjesama Majko ljubezniva, Neka cijeli ovaj svijet, Narodi nam se i Stipišićevu obradu kolende Bog ti dava sa svih strana.

Božićni koncert rapskih klapa održan je pod pokroviteljstvom Grada Raba, Turističke zajednice Grada Raba, Župnog ureda Rab, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab

Pročitano 3454 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1