logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 14 Veljača 2017 18:44

Butkovićev "Bornin vremeplov" među pet najčitanijih dječjih romana

Autor:
Ocijeni sadržaj
(6 glasa/-ova)
Butkovićev "Bornin vremeplov" među pet najčitanijih dječjih romana Foto: Mario Čužić - Izvor: RabDanas / SeeBiz

Prema statističkim podacima o čitanosti dječjih romana u siječnju 2017. godine na relevantnom portalu "Hrvatski roman" novi roman rapsko-zagrebačkog književnika, kolumniste SeeBiz i RabDanas portala, Krešimira Butkovića ''Bornin vremeplov'' zauzeo je odlično peto mjesto po čitanosti.

 

Više o književniku i romanu moći ćete saznati ukoliko pogledate emisiju ''Školski sat'' na HTV2 i to 23.2.2017. oko 9:30 ujutro. U emisiji će gostovati i učenici 1. osnovne škole Dugave koji će morati pokazati poznavanje materije ovog popularnog romana ali i postavljati škakljiva pitanja književniku Krešimiru Butkoviću.

Ovaj avanturistički SF roman za djecu u startu je najavljivan kao potencijalni hit roman. Uspjeh je tim veći ako se uzme za činjenicu da se knjiga tek nešto više od mjesec dana nalazi u knjižnicama i knjižarama. Kako smo već i pisali, književnik je najavio i pisanje drugog dijela knjige koji bi se trebao odvijati na Rabu. Inače, više o književniku i romanu moći ćete saznati ukoliko pogledate emisiju ''Školski sat'' na HTV2 i to 23.2.2017. oko 9:30 ujutro. U emisiji će gostovati i učenici 1. osnovne škole Dugave koji će morati pokazati poznavanje materije ovog popularnog romana ali i postavljati škakljiva pitanja književniku Krešimiru Butkoviću.

Podsjetimo; ''Roman je izuzetno brz, prepun dijaloga s minimalnim opisima, baš onako kako klinci danas vole. Kad ga je Borna čitao u nastajanju bio je skroz u radnji, poistovjećen s likom. Rekao mi je da mu je čitati roman gotovo isto kao i igrati igricu. U radnji su se spojili različite situacije koje smo brat i ja doživljavali u djetinjstvu.

Bornin vremeplov doživi havariju, pokvari se i Borna dolazi u 80-te godine prošlog stoljeća. Druga spika, drukčiji uvjeti, prvi okršaji s kvartovima, bijeg od milicije (tadašnje policije), zaljubljivanja, sukobi s lokalnim mafijašima i lopovima, romantične zaboravljene igre tog vremena. O svemu sam pisao Borni da bi, jednom, kasnije mogao pričati svojoj djeci o djedu koji je bio poseban, pravedan i vezan uz obitelj. Nadam se da sam u tome i uspio, te da će djeca zavoljeti ovaj roman. (K.B.)

 

Većina likova je stvarna i posveta mojoj škvadri iz mladosti, tako da su tu i Cera, Bix, Sinke, Zoki, Albert… Ljudi koji su na poseban način dotakli moje odrastanje, braća u nevolji, svjedoci prvih zaljubljivanja, sportskih neuspjeha i odlazaka na utakmice među navijače. Bornin vremeplov doživi havariju, pokvari se i Borna dolazi u 80-te godine prošlog stoljeća. Druga spika, drukčiji uvjeti, prvi okršaji s kvartovima, bijeg od milicije (tadašnje policije), zaljubljivanja, sukobi s lokalnim mafijašima i lopovima, romantične zaboravljene igre tog vremena. O svemu sam pisao Borni da bi, jednom, kasnije mogao pričati svojoj djeci o djedu koji je bio poseban, pravedan i vezan uz obitelj. Nadam se da sam u tome i uspio, te da će djeca zavoljeti ovaj roman.

Roman ne bi bio tako čitak i pitak te uređen da nije bilo i vrsne urednice i književnice Tajane Obradović. Ona je puno sati provela u uređivanju, poliranju svega i povezivanju vizualnog i tekstualnog dijela. Naslovnicu je nacrtao Maksimilijan Gečević, a dizajnom knjige i sve oko njenog ostvarenja Vladimir Tičić, te im se ovim putem svima zahvaljujem puna srca i zadovoljstva.” – zaključuje Butković.

Pročitano 2412 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

Zadnji sadržaj od: Rab Danas

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1