logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Četvrtak, 07 Rujan 2017 11:54

Grad Rab pogodio potres od 6 stupnjeva prema jazz ljestvici / 2. Rab Jazz Festival - 1. dan

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Grad Rab pogodio potres od 6 stupnjeva prema jazz ljestvici / 2. Rab Jazz Festival - 1. dan Foto: Hrvoje Hodak i Davor Hrvoj

Koncertima sastava Chewbakka 4 i Cubismo, 6. je rujna u Rabu započeo 2. Rab Jazz Festival koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Raba, Turtističke zajednice grada Raba i Pučkog otvorenog učilišta Rab. Iste je večeri na brodici Miki održana konferencija za novinare na kojoj su govorili umjetnički ravnatelj Festivala Bruno Mičetić, idejni začetnik Goran Ćuk, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić i direktorotrica Turističkog ureda Grada Raba Ivana Matušan.

 

Pun pogodak! Prva večer festivala pružila je prvorazredan kulturni događaj za kakvim građani Raba čeznu, a turistima razlog za ponovni posjet gradu.

Matušan je zaključila da je termin održavanja u rujnu idealan jer se zbog Festivala očukuje povećanje noćenja na području otoka. Ocijenila ga je vrijednim projektom zato jer je marketinški vrlo dobro pokriven i to na području cijele regije, a uz marketing festivala promovira se Rab. Mičetić je naglasio kvalitetu izvođača i obrazložio zašto je odabrao upravo te koju su na programu. Gradonačelnik Grgurić nije skrivao zadovoljstvo što se na Rabu održava jazz festival, posebice zato što je njegovo drugo izdanje privuklo velik broj turista. Ćuk je rekao da je zadovoljan organizacijom 2. izdanja i konstatitirao da su Rabljani građani istanačanog sluha i ukusa.

 

Chewbakka 4 pod vodstvom gitarista Ante Gela svojim je zvukom oplemenio predivan ugođaj u Parku Dorka. Svaki put kad ovaj sastav nastupi iznova se nameće pitanje zašto ne svira češće. Naime, uz klavijaturista Maaseja Kovačevića, bas gitarista Vladimira Samardžića i bubnjara Dalibora Dadu Marinkovića, Gelo ostvaruje uigrane, svježe, moćne izvedbe obogaćene virtuoznim solažama. Uvijek je fascinantno čuti kako pjesme iz repertoara Michaela Jacksona zvuče u njegovim fusion obradama, ali i kako ih kroz improvizacije promišlja svaki član banda, a te su večeri svi bili iznimno raspoloženi. Mudra odluka jer poznatim temama sastav, posebica na koncertima na otvorenom poput ovog, za koje se ne naplaćuju ulaznice, privuče mnogobrojnu publiku koju potom uvlači u posve drukčiji glazbeni svijet - svijet u kojem vladaju sloboda mišljenja, kreativnost, spontanost i zajedništvo. No, budući da se radi o majstorima s velikim iskustvom, na njihovim su koncertima uvijek moguća iznenađenja. Tako je na ovom Gelo odlučio odsvirati “Molitva za Magdalenu” Zdenka Runjića, koju je proslavio Oliver, a posvetio ju je svojem prijatelju iz djetinjstva, književniku Krešimiru Butkoviću koji ih je poticajno bodrio iz publike.

Mudra odluka jer poznatim temama sastav, posebica na koncertima na otvorenom poput ovog, za koje se ne naplaćuju ulaznice, privuče mnogobrojnu publiku koju potom uvlači u posve drukčiji glazbeni svijet - svijet u kojem vladaju sloboda mišljenja, kreativnost, spontanost i zajedništvo.

Navijački je bilo i na nastupu Cubisma koji je u nastavku festivalske večeri nastupio na Trgu Municipium Arba, no ne od samog početka. Poput mora koje se te večeri mreškalo u rapskoj luci, prisutni su se počeli zibati uz njihove izvedbe afro-cuban standarda “Afro Blue”, “Manteca”, a razgalili su se na hitove salse. Kao da su bili uzdrmani snažnim potresom, prolaznici su zastali pokušavajući dokučiti gdje je epicentar i počeli se okupljati pred pozornicom, bez predumišljaja, kao da nisu bili svjesni što ih je strefilo te su kao u transu počeli plesati i pjevati uz band koji je uživao u toj komunikaciji. Uz uvijek poticajnog vođu sastava, konga bubnjara i udaraljkaša Hrvoja Rupčića, te članove sastava, od reda vrhunske instrumentaliste, najveću zaslugu za to ima pjevač Ricardo Luque koji u njihove izvedbe donosi autentičan pristup latino glazbe.

Poput mora koje se te večeri mreškalo u rapskoj luci, prisutni su se počeli zibati uz njihove izvedbe afro-cuban standarda “Afro Blue”“Manteca”, a razgalili su se na hitove salse. Kao da su bili uzdrmani snažnim potresom, prolaznici su zastali pokušavajući dokučiti gdje je epicentar i počeli se okupljati pred pozornicom, bez predumišljaja, kao da nisu bili svjesni što ih je strefilo te su kao u transu počeli plesati i pjevati uz band koji je uživao u toj komunikaciji.

Pun pogodak! Prva večer festivala pružila je prvorazredan kulturni događaj za kakvim građani Raba čeznu, a turistima razlog za ponovni posjet gradu.

 

Jam session na Banovoj

No, bila je to tek predigra za nova jazz uzbuđenja. Naime, festivalska je večer zaključena jam sessionom u Beach baru Banova vila koji je organizirao još jedan od pokretača Rab Jazz Festivala, Marin Javoran. Bas gitarist Vladimir Samardžić i bubnjar Dado Marinković činili su pouzdanu i poticajnu ritam sekciju uz koju su posve opušteno svoje ekstravagancije mogli ispoljavati gitaristi: Ante Gelo, Bruno Mičetić i Mario Igrec, koji su svirali u raznim kombinacijama. Bez obzira uzeli za predložak neki jazz standard, pop ili narodnu pjesmu, uživali su u jazzističkim improvizacijama kojima su raspametili publiku. Predivne su bile duo izvedbe Mičetića i Gele koji su podsjetili na suradnju Joea Passa i Herba Ellisa, ali i Gelo solo u izvedbama kojima je pobudio sjećanja na mladost. Svoju su radost spontanog muziciranja sugestivno prenijeli na publiku koja je opet bila navijački raspoložena - povici, vriskovi, pljesak, ovacije, upadice... Na nagovor publike u dvije im se izvedbe pridružio Hrvoje Hodak svirajući irsku flautu na kojoj je i improvizirao. Jeste li ikad čuli da je netko improvizirao na irskoj flauti (zviždaljci)? Naravno da niste, jer to je moguće samo u iznimnim trenucima uzbuđenja, a ovaj jam sesson je bio takav.

Predivne su bile duo izvedbe Mičetića i Gele koji su podsjetili na suradnju Joea Passa i Herba Ellisa, ali i Gelo solo u izvedbama kojima je pobudio sjećanja na mladost. Svoju su radost spontanog muziciranja sugestivno prenijeli na publiku koja je opet bila navijački raspoložena - povici, vriskovi, pljesak, ovacije, upadice...

 

Što nam još donosi Rab Jazz Festival

Večeras, druge večeri RJF-a dolaze nam JOE & LELA KAPLOWITZ koji će, ako vrijeme dopusti, nastupiti u 20:00h, u dvorištu Vile Antoinette (Mahačeva vila), dok će od 21:30h  na pozornici Ljetnog kina Rab nastupiti BIG BAND RTV SLOVENIA. U slučaju kiše ili nevremena, oba će se koncerta održati u dvorani Zimskog kina Rab.

U petak, 8. rujna, treću festivalsku večer u 19:30h otvara VESELINO JAZZ PROJEKT, na poznatoj rapskoj Pjaceti (Trgu Slobode), a od 21:00h na istom mjestu publici će se predstaviti BRUNO MIČETIĆ SEXTET.

Završnog dana Rab Jazz Festivala, u subotu, 09. rujna od 20:00h, u prostoru sv. Ivana Evanđeliste moći ćemo uživati u koncertu RENATE SABLJAK, a za sam kraj je ostavljen po mnogočemu poseban multimedijalni jazz doživljaj koji će se odigrati na pozornici Ljetnog kina Rab s početkom u 21:30h, uz VEDRAN RUŽIĆ TRIO (AND ART MOVIE „SPIRITUAL MARKET“).

Naravno u slučaju kiše ili nevremena svi koncert sele u dvoranu Zimskog kina Rab po najavljenom rasporedu, a mi vas pozivamo da svakako, na otvorenoj sceni ili u dvorani kina, i večeras budete dio velike Jazz fešte na Rabu.

 

  • Napisao: Davor Hrvoj
  • Foto: Hrvoje Hodak i Davor Hrvoj

 

Pročitano 1606 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1