logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Petak, 08 Rujan 2017 11:40

Drama u rapskim vrtovima / 2. Rab Jazz Festival - 2. dan

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Drama u rapskim vrtovima / 2. Rab Jazz Festival - 2. dan Foto: Hrvoje Hodak

Koncertima Joea i Lele Kaplowitz te Big Banda RTV Slovenija, 7. je rujna nastavljen 2. Rab Jazz Festival. Bila je to do sad za organizatore tehnički najzahtjevnija festivalska večer, ne samo zbog složene produkcije koju iziskuje nastup tako opsežne formacije kao što je jazz orkestar. Naime, tijekom izvedbe treće skladbe u vrtu Vile Antoinette kiša je prekinula nastup braćnog para Kaplowitz. No, zahvaljujući brzoj reakciji organizatora koncert je spašen. Prisutni su brže-bolje pokupili svoje stolce i uputili se u Vilu gdje su formirali gledalište i koncert je nastavljen.

Lela je održala malu školu scat improvizacije, a Joe malu školu kreativnog sviranja tube. Iako je krenuo na pijaninu, brzo je prešao na tubu i svirao je do kraja koncerta pokazavši iznimnu vještinu vrijednu divljenja. Naime, u svjetskim su razmjerima rijetki jazz tubisti koji tako elokventno progovaraju kroz to glazbalo, kojima je svjedno sviraju li ritam, što je inače njegova primarna zadaća, ili pak teme ili sola...

Iskusni glazbenici, pjevačica Lela i pijanist i tubist Joe, prilagodili su se novom ambijentu male dvorane rapskog područnog odjela Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke i iskoristili prisan, intiman ugođaj za jazz koncert komornog karaktera - bez razglasa. Uz to što su održali malu školu jazz standarda, Lela je održala malu školu scat improvizacije, a Joe malu školu kreativnog sviranja tube. Iako je krenuo na pijaninu, brzo je prešao na tubu i svirao je do kraja koncerta pokazavši iznimnu vještinu vrijednu divljenja. Naime, u svjetskim su razmjerima rijetki jazz tubisti koji tako elokventno progovaraju kroz to glazbalo, kojima je svjedno sviraju li ritam, što je inače njegova primarna zadaća, ili pak teme ili sola... Uz takvu suradnju Lela je mogla opušteno lepršati kroz neke od najljepših pjesama koje su, između ostalog, postale i jazz standardi: “Stormy Monday”, “I Can't Give You Anything But Love”, “Cry Me a River”, “Route 66”, “You're Undecided Now”... Budući da joj je publika pila s dlana lako je ostvarila svoj naum da prisutne uključi u vokalnu suradnju po načelu poziva i odgovora te je spontano utemeljen “Amaterski zbor Vile Antoinette” koji je spremno odgovarao na sva njezina “pitanja”, a ujedno je bio zahvalna publika.

 

Kiša Jazzere natjerala na još malo improvizacije

Uz ostale sjajne soliste briljirao je nekadašnji, sad umirovljeni bubnjar Big Banda RTV Slovenija Ratko Divjak, koji je ovom prigodom nastupio kao gost. Naime, ovim koncertom proslavljen je Ratkov 70. rođendan. Dobro popunjeno Kino, oduševljena publika, ovacije, dodatak, drugi dodatak... - pokazatelji su to opravdanosti organizacije jazz koncerata i utemeljenosti odluke o pokretanju jazz festivala u Rabu.

Istodobno, u jednom od također lijepih rapskih vrtova, onom u kojem je smješteno Ljetno kino, odvijala se slična drama. Naime, kiša je prekinula tonsku probu Big Banda RTV Slovenija, no svi iz organizacije su se razletili, spasili glazbala i opremu od devastacije i pripremili Zimsko kino za prihvat gostiju i održavanje koncerta - opet bez razglasa, što se i u ovom slučaju pokazalo dobrim rješenjem. Članovi ovog ugledog orkestra nimalo se nisu uzbuđivali zbog novonastale situacije i profesionalno su se upustili u izvedbe jazz standarda (“Spain”, “Cute”, “Cherokee”...) i autorskih skladbi u aranžmanima nekadašnjeg vođe orkestra Jože Privšeka. Uz ostale sjajne soliste briljirao je nekadašnji, sad umirovljeni bubnjar Big Banda RTV Slovenija Ratko Divjak, koji je ovom prigodom nastupio kao gost. Naime, ovim koncertom proslavljen je Ratkov 70. rođendan. Dobro popunjeno Kino, oduševljena publika, ovacije, dodatak, drugi dodatak... - pokazatelji su to opravdanosti organizacije jazz koncerata i utemeljenosti odluke o pokretanju jazz festivala u Rabu.

 

Ratko Divjak i na izvrsnom jam sessionu u Moderato caffeu

Ratko je uvijek spreman na jam session, pa je tako bio i ovom prigodom. Na neobaveznom nastupu u rapskom caffeu Moderato u izvedbama jazz standarda pridružili su mu se tubist Joe Kaplowitz i gitarist Bruno Mičetić te u nekim izvedbama čanovi Big Banda RTV Slovenija: tenor saksofonist Adam Klemm, gitarist Primož Grašić i klavirist Blaž Jurjevčič. Još jedna potvrda da su jam sessioni postali sastavnim dijelom ovog Festivala i njegov zaštitini znak.

 

VESELINO JAZZ PROJEKT (19:30h) i BRUNO MIČETIĆ SEXTET (21:30h) večeras u Zimskom kinu Rab 

Obzirom na jučerašnje iskustvo i ništa bolju današnju prognozu vremena organizatori su odlučili večerašnji program Rab Jazz Festivala na kojem će u 19:30h nastupiti VESELINO JAZZ PROJEKT, a potom od 21:30h BRUNO MIČETIĆ SEXTET izmjestiti s Pjacete (Trga Slobode) u dvoranu Zimskog kina Rab, to je dakako otkazalo prikazivanje filma "Počinjemo ponovno" koji se trebao naći na kino repertoaru. Vidimo se zato i večeras na novoj vrhunskoj Jazz poslastici u Zimskom kinu Rab.

Završnog dana Rab Jazz Festivalau subotu, 09. rujna od 20:00h, u prostoru sv. Ivana Evanđeliste moći ćemo uživati u koncertu RENATE SABLJAK, a za sam kraj je ostavljen po mnogočemu poseban multimedijalni jazz doživljaj koji će se odigrati na pozornici Ljetnog kina Rab s početkom u 21:30h, uz VEDRAN RUŽIĆ TRIO (AND ART MOVIE „SPIRITUAL MARKET“).

Naravno u slučaju kiše ili nevremena svi koncert sele u dvoranu Zimskog kina Rab po najavljenom rasporedu, a mi vas pozivamo da svakako, na otvorenoj sceni ili u dvorani kina, guštate s nama u čarima Rab Jazz Festivala.

 

  • Napisao: Davor Hrvoj
  • Foto: Hrvoje Hodak

 

Pročitano 1262 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1