Ispiši ovu stranicu
Utorak, 07 Srpanj 2015 07:58

Brninih prvih 50 godina slikarstva

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)

Lijepo je i veselo bilo jučer pred ulazom u omalenu crkvicu sv. Nikole pored Gradske lože, gdje su se skupili prijatelji, znanci, ljubitelji slikarstva kao i članovi obitelji našeg rapskog slikara, ali svestranog umjetnika, Anđelka Brne.

Pogled na ono što je stvorio kroz proteklih prvih 50 godina njegovog stvaralaštava, dakako premašuje zadane okvire zidova crkvice, pa je za širi uvid u Brnino stvaralaštvo poslužio i prigodno objavljeni katalog nazvan baš kao i izložba "50 IZA". Samo otvaranje svojim su nastupom obogatili Brnini prijatelji, članovi folklorne sekcije Udruge umirovljenika otoka Raba, koji su pred gradskom ložom zatancali rapski tanac, njima se u folklornom izričaju ubrzo pridružio i sam Anđelko Brna, ovoga puta kao vrsni svirač i graditelj tradicijskih glazbala, zasviravši na samom ulazu u crkvicu na svoj mišćić i inovativni bas bubanj konstruiran od napuhane mješine s pedalom.

Svoj su obol otvaranju izložbe dala i dva rapska čakavska pjesnika; Boris Kazija, ovoga puta u ulozi glazbenika koji uljepšao večer prebirući znalački po gitari, te dugogodišnji Brnin prijatelj Josip Fafanđel koji je s puno duha progovorio o Brninom opusu. Sve prisutne pozdravila je i predsjednica Udruge ULIKS Vesna Mihelčić Kurelić koja je, nakon toplih riječi, Anđelku Brni prigodno uručila i buket cvijeća. Naravno, galantan kakv jest, Brna je cvijeće istoga trena uz poljubac popraćen aplauzima, predao svojoj životnoj suputnici, supruzi Mandici kojoj je ova izložba u cijelosti i posvećena. Naime Anđelko i Mandica ove su godine obilježili i 50 godina braka.

Izložbu je na kraju uvodnog dijela proglasio otvorenom gradonačelnik Raba Nikola Grgurić rekavši pritom, aludirajući na Brnin likovni staž, kako ne priznaje podjelu na mlađe i starije umjetnike, jer naprosto postoje ljudi, poput Anđelka Brne, koji u sebi nose posebne talente i vještine darujući ih pritom nesebično, kroz čitav svoj život, drugima. Za organizaciju ove lijepo osmišljene retrospektivne izložbe organizacijski je zaslužna Udruga likovnih i književnih stvaratelja ULIKS Rab uz pokroviteljsku podršku Grada Raba, POU Rab, Rapske plovidbe d.d., TZ Općine Lopar i Udruženja obrtnika Raba.

Pročitano 1765 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450