logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Četvrtak, 10 Svibanj 2018 16:16

Koncertni užitak u rapskoj katedrali u predvečerje Dana Grada Raba

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)
Koncertni užitak u rapskoj katedrali u predvečerje Dana Grada Raba Foto: Hrvoje Hodak

U srijedu, 9. svibnja 2018., dakle na sam Dan Grada Raba, u 18.30 sati Rabljani su doista mogli uživati u prekrasnom glazbeno-kulturnom događaju - Duhovnom koncertu u organizaciji Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka kojeg su pripremili zajedno s područnim odjelom Rab.

 

Bajkovita "livada iz sna" učenika rapskog odjela Glazbene škole

 

Na koncertu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, rapskoj eks-katedrali, prvi je nastupio Zbor OGŠ I. M. Ronjgova Rijeka, područnog odjela Rab uz pratnju ansambla mandolina pod vodstvom prof. Danijele Škarić izvevši s puno osjećaja obradu pjesme "Neka cijeli ovaj svijet" iz Kabiljovog mjuzikla "Jalta, Jalta".

 

Zbor OGŠ I. M. Ronjgova Rijeka, područnog odjela Rab i ansambl mandolina pod vodstvom prof. Danijele Škarić

 

Uslijedio je nastup izuzetno dobro uigranog Gudačkog orkestara Glazbene škole I. M. Ronjgova Rijeka pod palicom dirigenta i čeliste, profesora Maura Šestana izvodeći djela L. Sorkočevića, E. Moora, J. Sibeliusa

 

Vrhunske izvedbe Renea Borića na mandolini i Petre Zoretić na saksofonu

Uz gudački orkestar kao solist najprije je nastupo naš izvrsni rapski mandolinist Rene Borić (mentor Nataša Balyk, prof.), besprijekorno izvodeći tehniči izuzetno brz i zahtjevan 1. stavak Koncerta za mandolinu i gudače Carla Ceccerea, a nakon njega svoje je sviračko umijeće predstavila jednako sjajna Petra Zoretić na tenor saksofonu (mentor Goran Prša, prof.) s izvedbom Koncerta za saksofon i gudače Pavla Dešpalja.

I Rene i Petra briljirali su u zahtjevnim izvedbama te su oboje nagrađeni dugim aplauzom publike koja je ispunila prostor rapske katedrale.

 

Ovdje možete pogledati kratki video s koncerta (Rene Borić i gudački orkestar SŠ I.M.Ronjgov Rijeka)

 

Rene Borić (mandolina) i Petra Zoretić (saksofon)

 

Za kraj programa ostavljen je nastup Mješovitog zbora Srednje glazbene škole I. M. Ronjgova Rijeka pod ravnanjem dirigentice prof. Doris Kovačić. Dojmljive izvedbe lijepo odabranog repertoara sa 6 raznovrsnih skladbi, oduševile su publiku, a mlade su članove zbora instrumentalno pratili; na klaviru prof. Sandra Klen, na udaraljkama Domagoj Živković i Andre Šebalj, na violini Matej Žerovnik i Dalia Cosseto, na violi Isabella Valenčić, na violončelu Alida Cossetto te na gitari Imran Duraj

 

Mješoviti zbor Srednje glazbene škole I. M. Ronjgova Rijeka pod ravnanjem dirigentice Doris Kovačić

 

Rapska glazbena mladost u riječkoj srednjoškolskoj postavi

Lijepo je bilo vidjeti da rad rapskog područnog odjela Osnovne glazbene škole I. M. Ronjgova na Rabu itekako daje svoje plodove i u srednjoškolskom glazbenom obrazovanju. Naime uz našu vrsnu profesoricu Sandru Klen i mandolinista Renea Borića, koji je nastupio i kao solist na svojem instrumentu i kao član zbora Srednje glazbene škole, mogli smo u zboru vidjeti i čuti još nekoliko mladih rapskih glazbenika koji su svoje glazbeno školovanje nastavili u Rijeci. Naime, od rapskih glazbenih izdanaka u zboru su još nastupile Nina Španjol, Hana klančnik, Karla Matušan i Lisa Beg, a nedostajali su zbog spriječenosti još i Deni Klen i Dajana Lupić. Svakao ćemo zabilježiti i podatak da su među publikom bili i ponosni baka Mare i djed Goran Crnić, čiji je unuk Florijan Matanović, doduše kao "riječki Rabljanin", također nastupio u zboru Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka.

 

Ovom lijepom glazbenom događanju, uz domaćina mons. Mladena Mrakovčića, prisustvovao je i ravnatelj Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov Rijeka, Danijel Trinajstić.

Pročitano 4200 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1