logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 893
Utorak, 20 Studeni 2018 11:23

Seminar u Loparu okupio velik broj svirača miha i onih koji to žele postati

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Seminar u Loparu okupio velik broj svirača miha i onih koji to žele postati Foto: CZK Lopar

Ne pamtimo kada se na istom mjestu u isto vrijeme na otoku Rabu okupio ovoliki broj svirača miha ili onih koji to žele postati! Povod je bio dvodnevni program posvećen hrvatskim tradicijskih glazbalima, napose rapskom mihu, koji je vodio Stjepan Večković, osnivač Centra za tradicijska glazbala Hrvatske i Hrvatskog gajdaškog orkestra te član Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske - LADO.

 

Program je započeo u subotu, 17. studenog, dvosatnim predavanjem za vrijeme kojeg su se prisutni mogli uvjeriti u činjenicu o neprocjenjivom bogatstvu tradicijskim glazbalima čime naša zemlja prednjači u Europi.

 

Predstavivši čitavu lepezu tradicijskih glazbala, među kojima su se neka, kako je istaknuo, na ovom području svirala prije 7000 do 10 000 godina, izazvao je znatan interes brojnih prisutnih. Uz mnoštvo zanimljivih informacija vezano za porijeklo, rasprostranjenost i uporabu tradicijskih glazbala, prisutni su mogli čuti zvuk velikog broja instrumenata i na taj način pratiti povijesni razvoj glazbala od najjednostavnijih diplica, trstenica, jedinka, dvojnica, sopila, roženica, strančica, rogova, okarina, preko gusla, lijerica, tambura pa do različitih vrsta mjehova, duda i gajdi. Poseban naglasak bio je na rapskome mihu koji je stavljen u širi kontekst tradicijskih glazbala.

 

Sljedeći dan, u nedjelju 18. studenog, svi zainteresirani mogli su se okušati u sviranju različitih tradicijskih glazbala, a poseban naglasak stavljen je, naravno, ponovno na mih te su se u Loparu okupili svi aktivni svirači, kao i oni koji nastoje svladati tehniku sviranja ovog izuzetno zanimljivog glazbala. Večković im je pritom dao mnoge korisne savjete vezano za samo sviranje, ali i vezano za uštimavanje i manje popravke instrumenata, a kao posebnu zanimljivost možemo istaknuti demonstraciju izrade vlastitih pisaka.

 

Ovo više nego uspješno dvodnevno događanje organizirao je Centar za kulturu Lopar uz potporu Općine Lopar i Primorsko-goranske županije.

Pročitano 5283 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1